Mikrovågsugnar – bäst i test
Råd & Rön har testat 89 mikrovågsugnar. 60 av dem är fristående och 29 är inbyggnadsmodeller. I testet ingår flera modeller som har grillfunktion och varmluftsfunktion. Det är stor skillnad på hur bra mikrovågsugnarna klarar att ge maten jämn temperatur när de används för att värma och tina mat.
Om testet
Vi har testat...
- Hur mikron värmer matlåda och nappflaska.
- Hur mikron tinar köttfärs.
- Hur mikron tinar och lagar färdigköpt lasagne.
- Hur mikron bakar kakor – om den har varmluft.
- Energiförbrukningen.
- Ljudnivån.
- ...och mycket mer!
Publicerad
De här mikrovågsugnarna ingår i Råd & Röns test
Fler tester
Utdrag ur testet av mikrovågsugnar
Den vanligaste typen av mikrovågsugn som säljs i Sverige är den fristående modellen. I testet finns 60 sådana ugnar. Vi har även testat 29 inbyggda ugnar som passar bra om du till exempel är startgroparna för att renovera köket. En inbyggd mikro smälter snyggt in bland dina nya skåpsluckor. De flesta modeller i testet har grillfunktion som ska ge maten en fin yta.
Förutom att bedöma hur bra mikrougnarna är på att värma och tina mat, vilka är de vanligaste användningsområdena här i Sverige, har vi även lagat olika maträtter. Flera höjer nog på ögonbrynen att vi tillagat en hel kyckling, men i södra Europa använder man ofta mikron som en aktiv del i matlagningen. Och kycklingen får i många fall både fin färg och god smak. Detsamma gäller även när vi kombinerar grill och mikrovågor på lasagne och pizza direkt från matbutikens frysdisk. För modellerna med varmluftsfunktion har vi även testat att baka kakor, resultatet blev oftast välgräddat och välsmakande.
Men ugnarna har ofta spridda delbetyg. Även modeller med lågt samlat betyg kan vara bra på vissa moment och vice versa kan ugnar med högt samlat betyg vara väldigt dåliga på något delmoment. I toppen av tabellen finns dock ett par undantag som saknar påtagliga svagheter. För de mikrougnar som saknar grill- och/eller varmluftsfunktion har vi inte tillämpat vissa delmoment, som tillagning av kyckling och bakning.
...
Ingen ugn i testet uppvisade potentiella problem när vi undersökte elsäkerheten eller risken för mikrovågsläckage. Men eftersom vi inte gått igenom alla delmoment i den omfattande elsäkerhetsstandarden, låter vi maxbetyget bli en sjua. Vi har även mätt hur varma mikrougnarna blir när grill- och/eller varmluftsfunktionen använts i 30 minuter. Några modeller blir riktigt heta, över 100 grader i värsta fall. Om du inte använder grill eller varmluft blir dock inte höljet på en mikrovågsugn varmt alls.
Användbarheten är överlag bra eller i alla fall godkänd. Labbet gjorde dock nedslag på några modeller vars insyn är dålig, vilket gör det svårt att se maten utifrån. De har för klen belysning och/eller för litet fönster i luckan. Om du av någon anledning prompt vill vrida på en ratt istället för att ställa in en digital timer finns det fortfarande några modeller att välja mellan. Men tänk på att tidsskalan blir väldigt oprecis, varje ”hack” i skalan är en hel minut. På vissa modeller med digital display kan du styra tiden på en sekund när.
Tillverkarnas angivna volym har föga med verkligheten att göra. Eftersom alla ugnarna har en snurrfunktion som inte går att stänga av, är det omöjligt att klämma in så mycket mat att det fyller hela utrymmet. Vi har i stället mätt volymen av en cylinder, vars bas motsvarar största möjliga tallrik, från mikrons botten till dess tak.