Luftfritöser – bäst i test
De bästa luftfritöserna, även kallade air fryers, kan mäta sig med oljefritösen för hemmabruk. Men det gäller att välja rätt modell. Det visar vårt test av 64 varmluftfritöser.
Om testet
Vi har testat...
- Hur goda och krispiga pommes frites maskinerna gör.
- Om de klarar av att tillaga kycklingklubbor gott och livsmedelssäkert.
- Hur bra de friterar frysta vårrullar.
- Om de klarar av att baka kaka och paj.
- Om maskinerna är säkra så att du inte bränner dig på dem när de används.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Utmaning fritera till hela tjocka släkten
- Här är luftfritöserna som bakar bäst kaka och paj
- Varning för fritösen som bränner dig
- …och mycket mer!
Publicerad
Utforska och jämför alla testade produkter
Fler tester
Utdrag ur testet av luftfritöser
I varmluftsfritösen är det het luft, som cirkuleras med en fläkt runt maten, som gör jobbet i stället för oljan som används i en traditionell fritös. Maten som ska friteras läggs i en korg och skjuts in i maskinen så att den hamnar under värmeelementet och fläkten. På många sätt påminner tekniken om den i en varmluftsugn, men luftflödet i en luftfritös är vanligen snabbare och mer koncentrerat än i en ugn vilket enligt tillverkarna ska ge en krispigare yta på det som tillagas.
Det är stor skillnad på hur mycket mat som går att laga per omgång i fritöserna. Minsta varianten i vårt test klarar bara 400 gram pommes frites, medan de största modellerna klarar upp till två kilo. Hur mycket man stoppar i dem påverkar också tillagningstiden. De stora luftfritöserna tar upp till 45 minuter på sig för att bli klara om de är fyllda medan de små kan vara klara på lite drygt en kvart.
När vi testar luftfritöser gör vi det på samma sätt som när vi testar fritöser med olja. Viktigast i testet är förstås hur bra de olika modellerna är på att fritera. Att olja och luft kan ge liknande resultat är inte så konstigt som det kan låta. Det som ger pommes frites och annat som vi gillar att fritera, steka, baka eller grilla sina karakteristiska smaker är den så kallade maillardreaktionen. Den sker mellan olika kolhydrater och aminosyror i maten när de upphettas till runt 140–170 grader. Att tillagningen i luftfritöserna skulle vara fettfri är också en sanning med modifikation eftersom livsmedlen vi stoppar i fritösen innehåller fett från start.
Vi har låtit en expertpanel bedöma smak, utseende och krispighet hos pommes frites, kycklingklubbor och vårrullar som friterats i luftfritöserna. Pommesen och vårrullarna är fabrikstillverkade och frysta medan kycklingklubborna är kylskåpskalla när vi stoppar dem i luftfritösen.
När vi testade fritöser senast, för sju år sedan, låg de bästa luftfritöserna en bra bit efter de bästa oljefritöserna när det gällde resultatet. I vårt nya test klarar sig luftfritöserna betydligt bättre och flera modeller ger nästan lika bra resultat smakmässigt som de bästa av de mer traditionella oljefritöserna.
Men långt ifrån alla fritöser fixar goda pommes frites. Sämst är en luftfritös som får en etta i betyg för såväl smak som för utseende och krispighet på sina potatispinnar. Enligt expertpanelen är några av pommes friten överstekta samtidigt som majoriteten av dem inte är tillagade alls. Bättre klarar den dock kycklingklubbor och vårrullar, där den får full pott.
Just pommes frites är en utmaning för flera av fritöserna i testet. Vanligaste orsaken till avdrag i betyget är att hela omgången pommes inte blir jämt tillagad, utan att vissa delar blir brända när andra knappt har fått färg eller inte är tillagade alls. Kycklingklubborna är enklare och ingen av luftfritöserna misslyckas med att tillaga dem helt igenom, vilket om det misslyckats skulle kunna utgöra en hälsorisk för den som ska äta maten.
En varmluftfritös är generellt sätt enklare att ta hand om efter användningen än oljemotsvarigheten eftersom den saknar olja som behöver hanteras efter matlagningen. För majoriteten av fritöserna kan också de löstagbara delar som riskerar att bli smutsiga köras direkt i diskmaskinen.