Kontaktgrillar – bäst i test
Råd & Rön har testat 16 kontaktgrillar, även kallade bordsgrillar. Flera grillar både kyckling, lax och grönsaker riktigt fint. Men osten i toasten hinner inte smälta i vissa fall.
Priserna varierar mellan 500 och 5 000 kronor. I testet hittar vi riktigt prisvärda kontaktgrillar som är minst lika bra som lyxgrillarna.
Om testet
Vi har testat...
- Att grilla kyckling, lax, grönsaker och varma smörgåsar.
- Hur lång tid varje grillning tar, inklusive tid för att värma järnet.
- Hur enkla kontaktgrillarna är att använda och rengöra.
- Om det finns risk att bränna sig på handtag och reglage.
- Hur mycket ström de förbrukar.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Kontaktgrillar som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av kontaktgrillar
Kontaktgrillen tillagar maten genom att hetta upp den mellan två räfflade stekytor. Ungefär som ett smörgåsjärn, fast större och med fler möjligheter att reglera temperatur och tid. Den har även en dränering för att ta hand om stekflott och andra vätskor. Eftersom grillen omsluter råvarorna på två sidor går tillagningen snabbt och maten blir saftig. Främst är den tänkt att vara en kökspryl, men den passar även för grillpartyt på balkongen och i förtältet på campingen.
Vi har testat 16 modeller genom att tillaga kyckling, lax, grönsaker och toast. Maten är lagad enligt manualens instruktioner. Eftersom kyckling- och laxfiléerna inte är exakt lika stora har vi räknat ut tillagningstiden per 100 gram. Betygen för kycklingen är blandade. De bästa modellerna grillar den saftig och god, men färgen blir i flera fall ganska ojämn. Snabbast färdig kyckling blir det med en riktigt dyr kontaktgrill. Vår filé blev klar på mindre än åtta minuter, inklusive tid för grillen att komma upp i rätt temperatur. De långsammaste kontaktgrillarna tar över 21 minuter på sig att grilla kycklingfiléerna.
För laxen är betygen ännu mer mixade. En del filéer blir för torra eller inte genomstekta. Vätskan från laxen kan även skvätta och det osar rejält på sina håll. Toppmodellerna gör däremot laxen rättvisa när den väl hamnat på tallriken och det gör även jumbon.
Modellerna från två tillverkare kokar snarare än grillar vår grönsaksblandning som består av aubergine, zucchini, röd paprika och champinjoner. Men testets billigaste modell grillar vegetabilierna riktigt fint och snabbt.
Eftersom kontaktgrillen kan sägas vara ett smörgåsjärn på steroider vore det ju konstigt om den inte gjorde en riktigt smarrig toast. Vi la två skivor emmentaler mellan två skivor vitt bröd som vi bredde smör på utsidan av. Flera modeller grillade dock brödet för snabbt – osten hann inte smälta. Finast toast gör faktiskt jumbon, men den är också långsammast, över nio minuter.
När man grillar vill man ju bara hetta upp maten, inte händerna. Tacksamt nog är brännrisken minimal så länge du håller tassarna borta från grillplattorna. Bara en kontaktgrill får nedslag när vi testar hur varma grillarna blir på utsidan. Handtaget på den blir 50,6 grader, vilket är i varmaste laget.
Men du bör ha lite koll på dina andra elapparater när du använder kontaktgrillen. Maxeffekten är hög, hela 2 400 watt för en kontaktgrill, vilket kan göra att en tio ampere säkring löser ut om du samtidigt använder andra apparater som ligger på säkringen.
När maten ligger i magen återstår det tråkiga – diskningen. För sju av grillarna måste du diska grillplattorna för hand, för övriga nio kan du stoppa plattorna i diskmaskinen.
Vi har inte utsatt grillarna för ett fullödigt livslängdstest. Våra labbexperter har dock bedömt byggkvaliteten hos varje grill. Främst de billigare modellerna får en del anmärkningar – allt från tunna plåtar med förhållandevis stora glipor till att grillplattorna är lättrepade.