Billigt göra bra bubblor
Bra bubbelvatten med egen maskin är enkelt att fixa. Men vårt test av tolv kolsyremaskiner visar att det är stora skillnader på hur effektivt maskinerna utnyttjar gasen.
De flesta svenskar har gott och bra vatten direkt ur kranen. Med några enkla tryck kan det förvandlas till ett kolsyrat vatten som väl kan mäta sig med det du köper på flaska. Priset blir dock ett helt annat. Hur mycket du sparar beror delvis på vilken maskin du väljer.
Sodastream är den helt dominerande leverantören av kolsyremaskiner och i vårt test av tolv modeller kommer hälften från företaget, resten kommer från Aarke, Bubliq, Aga och My Soda.
Kolla priset
Titta noga på priset i den fysiska butiken eller onlinebutiken innan du köper. Samma kolsyremaskin kan säljas med olika antal flaskor och olika antal cylindrar för koldioxid.
Alla maskinerna i testet fungerar på liknande sätt. När du trycker på en knapp eller drar i en spak öppnas ventilen på en gascylinder och koldioxid trycks via ett munstycke ner i vattnet. På några av dem kan du också reglera hur hårt kolsyrat vattnet ska bli.
Vi har testat att kolsyra enligt tillverkarnas instruktioner och sedan smakat på vattnet och jämfört det med ett flaskvatten från Perrier. Desto närmare vattnet från maskinen hamnar det från den köpta flaskan desto högre betyg delas ut. Alla maskiner, utom jumbon Sodastream Jet, får högsta eller näst högsta betyg när vattnet dricks direkt efter kolsyrandet.
Sedan har vi smakat på vattnet en gång till efter att det förvarats i 24 timmar i den flaska som levererats tillsammans med maskinen. Här håller alla flaskorna kolsyran utom Aarke Carbonator 3, vars vatten förlorar det mesta av sin bubblighet.
Alla maskinerna i det här testet använder återfyllbara cylindrar, men det är stor skillnad i hur bra de är på att utnyttja kolsyran i cylindern för att göra bubblor i vattnet. Effektivast är Aarke Carbonator 3, som får ut 4,9 centiliter vatten per gram koldioxid. Det är mer än dubbelt så mycket vatten som majoriteten av maskinerna klarar av. Sämst av alla är My Soda Woody, som bara ger 1,8 centiliter per gram koldioxid.
Annorlunda koppling
Två av maskinerna i testet Sodastream Terra och Sodastream Duo använder gascylindrar med ett snabbkopplingsfäste, som Sodastream kallar Quick connect, i stället för skruvgängor. Det kan göra det svårare att hitta en utbytesflaska, särskilt om du vill använda billigare flaskor fyllda av andra än Sodastream.
Men det är också skillnad på hur bra maskinerna tömmer cylindrarna på gas. En cylinder ska innehålla 425 gram gas enligt specifikationen på förpackningen och ge 60 liter vatten. Vi har testat med flera cylindrar per maskin och i praktiken får vi i testet ut en betydligt mindre mängd gas som går att använda, mellan 202 gram och 358 gram per cylinder beroende på maskin. Omsatt till mängd kolsyrat vatten når de flesta maskiner dock upp till de utlovade 60 litrarna.
Datumstämplade
Vattenflaskorna som används i maskinerna är av plast och plast åldras och försvagas. Eftersom flaskorna utsätts för tryck sätter tillverkarna ett sista användningsdatum på dem.
Den effektivaste maskinen, Aarke Carbonator 3, ger i snitt hela 141,5 liter vatten per cylinder och den minst effektiva, Sodastream Jet, 58,4 liter vatten.
Att byta en tom patron mot en ny från Sodastream kostar vanligen runt 80 kronor, även om påfyllning av patroner ofta finns till betydligt lägre pris.
Köper du den minst effektiva maskinen kostar alltså vattnet ungefär 1 krona och 40 öre per liter kolsyra. Har du den mest effektiva maskinen blir priset bara knappt 60 öre litern. Stor prisskillnad alltså, men billigare än att köpa vatten på flaska oavsett och du behöver inte kolsyra så många hundra liter vatten innan maskinens inköpskostnad är intjänad.
I testet har vi också undersökt hur enkla maskinerna är att hantera. Här utmärker sig Aga Aqvia Exclusive genom att vara krånglig både att använda och att byta gascylinder på.
När vi väger samman alla deltest är det Sodastream Genesis som får högst samlat betyg och utses till Bäst i test. Den får högsta betyg både för hur bra det kolsyrade vattnet smakar och för hur effektivt den utnyttjar gasen i cylindern.
Slutsats
Råd & Rön har testat tolv kolsyremaskiner för att göra bubbelvatten hemma. Bäst i test är Sodastream Genesis, som dessutom är en av de billigare maskinerna i testet och utses till Bra köp. Strax efter i tabellen kommer Aarke Carbonator 3, som är lite effektivare än vinnaren när det gäller att få ut mesta möjliga kolsyrat vatten med en cylinder. Den producerar dock lite sämre vatten än testvinnaren och det tappar dessutom bubblorna snabbt om det lagras i den medföljande flaskan.