Köksmaskiner – bäst i test
Råd & Rön har testat 37 köksmaskiner, även kallade hushållsassistenter. Testets köksmaskiner skiljer sig en hel del i såväl storlek, pris och prestanda. Testvinnaren knådar utmärkt deg och vispar suverän maräng, kaksmet och majonnäs. De sämsta köksmaskinerna har däremot stora problem att blanda ingredienserna och vissa går sönder under testets gång.
Om testet
Vi har testat...
- Att baka bröd, göra sockerkaka, vispa äggvita och majonnäs.
- Hur stabila och lätta köksmaskinerna är att använda.
- Hur lätta modellerna är att diska och göra rent.
- Köksmaskinernas ljudnivå.
- Hur bra de håller efter lång användning.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Köksmaskiner (hushållsassistenter) som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av köksmaskiner (hushållsassistenter)
När matberedare, elvispar och andra köksapparater satsar på snabbhet för att finfördela och blanda ingredienserna har köksmaskinen även råstyrka nog att långsamt och metodiskt knåda en grov fullkornsdeg eller mala ner en älg till färs. Vi har testat 37 köksmaskiner, även kallade hushållsassistenter, som kostar från en knapp tusenlapp till över 6 000 kronor.
Spridningen i betygen är lika stor som mellan prislapparna. Allra högst samlat betyg får testvinnare som vispar suverän maräng, kaksmet och majonnäs. Den gör även fin deg som jäser bra, men det färdiga brödet saknar lite struktur. Testvinnaren väger dock hela tio kilo och kostar en rejäl slant.
För mindre än halva det priset kan du köpa testets bronsmaskin vars brödlimpor blir något snäpp bättre medan vispningen är lite sämre. Du behöver heller inte anstränga musklerna lika mycket när du kånkar på den köksmaskinen, matchvikten är mindre än hälften av testvinnarens. Båda modellerna är lätta att använda och rengöra.
De flesta modeller i testet knådade bröddegen riktigt bra och jäsningen blev fyllig. Däremot var det skillnad på den färdiggräddade limpan, flera bröd nådde inte toppkvalitet för konsistensen. Bottennappen för brödbakning var två köksmaskiner (hushållsassistenter). Båda modellerna blandade degingredienserna riktigt dåligt. Att vispa äggvita och grädde klarade nästan alla maskiner galant. Undantaget var en köksmaskin, vars grädde inte lyfte.
Vi valde att göra en ganska liten sats majonnäs för att utmana maskinerna och för att efterlikna hur de flesta av oss lagar mat, för en liten familj – inte halva socknen. Som vi misstänkte fick flera köksmaskiner problem genom att vispen inte helt nådde ner till äggen och oljan i botten av bunken. Sämst gick det för en hushållsassistent, som knappt kunde blanda ingredienserna alls.
Köksmomenten avslutades med att vi vispade en pannkaksmet. Det finns nog smidigare sätt att vispa fram smet till pankisar än att använda en stor köksmaskin, men vi ville testa hur bra de klarar att blanda ingredienser till tunn smet. Flera modeller hade problem, smeten skiktade sig och mjölet blandades inte ordentligt.
Majoriteten av köksmaskinerna är lätta att använda och står stadigt när de är i drift. Men på till exempel ett par köksmaskiner är spaken, där du ställer in hastigheten, illa placerad och det är svårt att läsa symbolerna för att välja program och hastighet. När vi bedömde hur lätta köksmaskinerna är att rengöra har vi följt tillverkarnas rekommendation och maskindiskat de delar som nämns i manualen. Vi har även letat efter smutsfällor som är extra svåra att göra rent.
Vårt labb utsatte också köksmaskinerna för ett påfrestande livslängdstest. De fick knåda deg i många timmar och även mixa smet i de fall maskinen har den funktionen. Tre modeller fick anmärkningar från labbet, sämst gick det för jumbon som krävde en hel del handpåläggning för att klara degknådningstestet och som inte lyckades att mixa 120 cykler. Vi har även testat köksmaskinernas grundläggande elektriska och mekaniska säkerhet. Glädjande nog hittade labbet inget att anmärka på.