Fläckborttagare – bäst i test
Råd & Rön har testat 9 fläckborttagningsmedel och jämfört dem med husmorsknepen bikarbonat, citronjuice, vanligt diskmedel samt vanligt tvättmedel.
Fläckborttagarna innehåller olika aktiva ämnen och testet visar tydligt att det avgör hur mycket av fläckarna som försvinner. Ännu tydligare är att resultatet blir bättre ju snabbare du använder fläckborttagaren efter att olyckan varit framme.
Förutom att testa fläckborttagningsförmågan har vi även undersökt om medlen innehåller ämnen som är miljöpåverkande, hormonstörande eller cancerogena. Vi har också kontrollerat om fläckborttagarna innehåller parfym eller allergener.
Om testet
Vi har testat...
- Förmågan att få bort en mängd olika fläckar. Bland annat blåbär, choklad, gräs, kaffe, lera, rödvin, senap, smink och tomatsås.
- Fläckborttagningsförmågan med likadana fläckar som är tre timmar respektive två dagar gamla. Dessutom helt intorkade fläckar.
- Om fläckborttagarna innehåller ämnen som är allergena, miljöpåverkande, hormonstörande eller cancerogena.
- Hur lätt det är att återvinna förpackningen.
- Hur lätt det är att komma åt och läsa komplett ingrediensförteckning samt varningstext.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Fläckborttagare som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av fläckborttagare
Oavsett om det är rött av vin på finblusen eller grönt av gräs på barnjeansen – ibland räcker den vanliga tvätten inte till för att få bort hela fläcken. Då kan det behövas en extra boost med fläckborttagningsmedel innan plagget åker in i tvättmaskinen. Vi har testat 13 olika medel, varav nio är konventionella fläckborttagare från butikshyllan medan resterande fyra är gamla husmorsknep.
Som vanligt i våra tvättester har labbexperterna preparerat en mängd tygremsor med likadana fläckar. Fläckborttagarna har applicerats enligt instruktionerna på flaskorna och därefter har vi kört dem i maskin i 30 grader med ett referenstvättmedel. Vi har gjort det tre gånger med exakt likadana fläckar som fått gro in sig i tygremsor olika länge, två timmar och tre dagar. Dessutom har vi använt medlen på fläckar som helt torkat in. Det sista deltestet är gjort på samma standardiserade fläckar som vi använder i våra tvättmedelstester. Det standardfläckade tyget har vi köpt från en extern leverantör och det delbetyget kan inte jämföras med de färska fläckarna för samma medel.
Resultatet visar tydligt att ju längre du väntar desto svårare är det att få bort fläcken. Klart mest av fläckarna försvinner i deltestet där de bara suttit i tyget i två timmar. Skillnaderna på medlen är inte jättestor utan visar sig mest mellan de bästa och de sämsta. Högst betyg för sin rengöringsförmåga får en fläckborttagare tätt följt av den näst bästa fläckborttagaren. Därefter kommer ett av testets husmorsknep. De tre borttagarna i toppen har samma aktiva ämnen medan de flesta andra medel förlitar sig på andra kombinationer av ämnen för att få bort fläckarna.
Betygen för vissa typer av fläckar är väldigt höga. Till exempel får alla fläckborttagningsmedel i testet åttor eller nior i betyg för sin förmåga att få bort mjölkchoklad efter två timmar. Men mjölkchoklad är en ganska enkel fläck att få bort genom en vanlig tvätt i maskin, utan extra fläckborttagningsmedel. I betygstabellen finns kolumnen ”Referenstvättmedel” där vi visar resultatet för maskintvätt med enbart tvättmedel. Om fläckborttagningsmedlet ska ha någon påtaglig effekt måste alltså betyget vara högre än för referenstvättmedlet. I fallet med mjölkchoklad blev betyget en åtta för enbart tvättmedel i maskin, bara fläckborttagarna med nio i betyg gör alltså någon påtaglig nytta mot chokladfläckar.
I vissa fall blir resultatet till och med sämre med fläckborttagare än utan. Intorkat blod är en av våra standardfläckar och det får sämre betyg med en fläckborttagare och ett husmorsknep än med referenstvättmedlet. Det beror på att fläckborttagaren förvisso tunnat ut fläcken men att de kvarvarande fläckpigmenten samtidigt blivit påtagligt mörkare, vilket den efterföljande maskintvätten inte kunnat rå på. Summan av fläckkardemumman blir en mer framträdande fläck.
När man står vid hyllan med fläckborttagare i butiken är det lätt att få intrycket att det är likartade produkter som fungerar på ungefär samma sätt. Det är först när man börjar läsa varningstexterna på baksidan som man förstår att de skiljer sig mycket åt. Flera av fläckborttagarna i testet innehåller enzymer och kan inte användas på ylle eller silke eftersom de förstör fibrerna. Den varningen är tydlig på förpackningarna. Men värre är det med fläckborttagarna som innehåller blekmedel och svavelsyra. Det är kraftfulla ämnen som har långa varningstexter i ytterst liten stil. Därför ger vi dem låga betyg i kategorin ”Läsbarhet”.
Lagen säger att vi konsumenter ska ha tillgång till ingrediensförteckningen för tvätt- och rengöringsmedel. Förteckningen ska finnas tillgänglig via till exempel en webbadress på förpackningen. Det har en tillverkare av fläckborttagningsmedel helt missat och när vi ber om ingredienserna via mejl hänvisar de till förpackningen, där endast det ungefärliga innehållet listas. Den fläckborttagaren får kraftigt avdrag för att de inte uppfyller lagkraven och kommer sist i testet. Men även med en korrekt hänvisning till innehållet hade produkten inte fått vidare värst höga betyg.
Vi har också undersökt om fläckborttagarna innehåller allergener eller hormonstörande och miljöpåverkande ämnen. Svaret är glädjande nog ett tydligt nej. Bara en fläckborttagare får ett minimalt avdrag för sin parfym. Resten av fläckborttagningsmedlen får maxbetyg. Men trots att de inte innehåller några oönskade ämnen är det inget man vill ha i magen. Bra därför att fem av fläckborttagarna har en UFI-kod på förpackningen om olyckan skulle vara framme. Uppge UFI-koden för Giftcentralen eller sjukvårdspersonalen om ditt barn får i sig medlet, så vet de exakt vad som gäller.
...