Elvispar - bäst i test
Råd & Rön har testat 9 elvispar. Elvispar är enkla apparater utan större finesser. Ändå är det rejäla prisskillnader, från 150 till 1500 kronor. Vårt test visar att du långt ifrån alltid får vad du betalar för.
Om testet
Vi har testat...
- Hur bra det går att vispa grädde, äggvita, pannkakssmet, sockerkakssmet och bröddeg.
- Hur lätt det är att använda och rengöra vispen.
- Hur högt elvispen låter.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Elvispar som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av elvispar
En elvisp kan användas till mycket och finns nog i de flesta hushåll. Att din elvisp börjar bli till åren är ingen anledning att byta ut den. Det är tydligt att det är en mogen produkt – formen har inte ändrats och elvisparna har inga nya finesser sedan vårt senaste test för sju år sedan. Men ibland finns det ju ändå anledning att skaffa en ny. För att hjälpa dig att välja rätt har vi testat nio elvispar. I labbet har de fått vispa grädde, äggvita, kaksmet och pannkakssmet samt göra en matbrödsdeg med degkrokarna. En elvisp saknar degkrokar, så den var inte med i det deltestet.
Vispning och knådning går överlag bra, särskilt för modellerna i den övre halvan av tabellen. De vispar bra och de gör det snabbt. Betygen för matbrödsdegen är generellt något lägre, men det beror inte på hur degen blir utan på hur lång tid det tar – fem minuter för alla modeller.
En elvisp är en enkel konstruktion, ett motorhus med handtag och två hål där du sticker in visparna eller degkrokarna. Inte mycket som kan krångla eller gå sönder. Samtliga klarar vårt säkerhetstest utan problem.
Vikten ligger runt ett kilo för alla utom en elvisp, som väger 676 gram. Men eftersom du i allmänhet använder vispen under kort tid, bara några minuter, är vikten inte så avgörande. Du hinner knappast bli trött i armen. Sladdlängden är något du bör titta på. Tänk på var dina elkontakter sitter och var du ska använda vispen. Längden på sladdarna i testet varierar från 94 till 151 centimeter.
En nackdel är ljudet. Elvisparna bullrar förvånansvärt mycket, några låter som en motorcykel i full fart. Titta extra på ljudnivån i vår tabell om du är ljudkänslig. Den elvisp som bullrar mest låter i 86,1 dB(A), det är lika högt som ljudet från biltrafik.
När du har vispat klart din grädde är det skönt om rengöringen går lätt. Motorhuset ska torkas av för hand, men tillbehören bör gå att diska i maskin. Elvispen från en tillverkare har dock inte angivit att visparna är diskmaskinssäkra. Tyvärr finns det en del små håligheter och springor på några vispar där smet och annat kan skvätta upp och då är det inte så lätt att rengöra dem. Några elvispar i testet får därför lite lägre betyg för detta.
Den bästa elvispen både vispar och knådar mycket bra och får dessutom toppbetyg för hur den är att hantera. Manualen är tydlig, den är enkel att montera, bekväm att använda och enkel att rengöra.