Hoppa till innehållet

Störst vikt lägger vi så klart på själva dammsugningen. De flesta dammsuger bra på hårt golv, men det är långt ifrån alla dammsugare som gör det. Vi testar dammsugaren med både tom, halvfull och full påse, eftersom det är så konsumenten kommer att använda dammsugaren. Vi testar på trägolv, om dammsugaren får upp damm i springor, hur det är att dammsuga mot en vägg och om den klarar djurhår. För att undersöka dammsugningsförmågan används standardiserat damm och fiberhår.

Energiförbrukningen mäts både på hårt golv och på matta. Ljudnivån är en sammanvägning av en mätning av ljudtrycket samt en expertpanels omdöme.

Vi mäter antalet dammpartiklar som dammsugaren släpper ut genom att fylla dammsugaren med damm, och sedan mäter vi hur stor andel av det dammet som släpps ut i luften. De här allra minsta partiklarna vill man inte andas in, och det är därför viktigt att filtret sluter tätt med dammsugaren för att inget ska smita igenom.

Vi testar hur lätt dammsugaren är att hantera, drar den över trösklar, testar hur bra de följer med. Vi läser hur bra bruksanvisningen är, hur lätt dammsugaren är att tömma, hur lätt det är att tömma behållaren och byta filter. Dessutom kollar vi hur lätt det är att dammsuga mattor, och om dammsugaren kommer in under låga möbler.

För att undersöka om dammsugarna kommer att hålla i längden, kör vi motorn i 550 timmar, vilket motsvarar ungefär 10 års användning. Dammsugaren står inte på hela tiden, utan körs i cykler där den får stå och kallna mellan varven. Vi drar även sladden ut och in 1 000 gånger, för att se om den håller för det. De flesta dammsugare klarar sig igenom hela testet, men några går sönder innan hela testtiden är över.