Energisnåla dammsugare suger bra
Olika dammsugare är bra på olika saker, så innan du köper en ny bör du fundera på vad som är viktigast för dig. Allergiker bör till exempel välja en dammsugare med lågt partikelutsläpp, medan pälsdjurägare bör kolla hur bra den är på att suga upp hår.
De flesta dammsugare är bra på hårda golv. Vi testar hur bra de tar upp damm på hårt golv med klinker och fogar och där får många modeller toppbetyg. Men när det gäller förmågan att ta upp djurhår är det sämre. Till och med några av toppmodellerna fallerar i det avseendet. Det beror till stor del på vilket munstycke som dammsugaren har utrustats med. För att få upp de långa stråna som fastnar på möbler och mattor krävs ofta ett speciellt munstycke.
– Dammsugaren behöver något som lyfter håren ur mattan. Oftast är det ett specialmunstycke, som är utrustat med borstar som snurrar upp håren, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.
Munstyckena heter ofta något i stil med turbo- eller motor, och dammsugare som är utrustade med dessa munstycken har ofta ordet ”animal” i namnet. Men det finns även dammsugare utan dessa munstycken som är bra på att hantera hår – och de som trots "animal" i produktnamnet inte biter särskilt bra på päls. På testets förstasida kan du välja att filtrera fram de dammsugare som är bäst på att ta upp hår. Du kan även filtrera på till exempel ljudvolym, hur bra dammsugaren är på mattor och pris. På så sätt hittar du modellerna som passar dig och ditt hem.
Hur munstycket är utformat påverkar även dammsugarens förmåga att ta upp damm. Tidigare skröt tillverkarna med hur stor effekt motorn i dammsugaren hade – ju större, desto bättre, ansågs det. Men sedan de nya energikraven kom 2017, som förbjöd en maxeffekt på mer än 900 watt, har munstycket blivit viktigare.
– Förr kunde man dra på med högre effekt på motorn. Nu måste munstycket, röret och slangen alla vara perfekt designade för att skapa det där undertrycket som krävs för att dammet ska kunna sugas upp. Därför måste munstycket ligga helt tätt mot golvet, vilket de inte gör på en del billiga modeller, säger Ronny Karlsson.
Problemet är att undertrycket nu är så starkt att dammsugaren lätt suger fast i mattor och annat löst. Därför är det extra viktigt att ha ett flödesreglage på röret. Då kan du lätt få dammsugaren att släppa det den har sugit fast vid.
Har du många lösa mattor bör du därför titta extra efter om dammsugaren har flödesreglage och på betyget för hur lätt det är att dammsuga mattor med den.
Håll filtren rena!
Dammsugare har oftast två filter – motorfilter och utblåsfilter. Motorfiltret skyddar motorn från dammet som dammsugaren suger ut, och det måste bytas ofta.
– Ofta följer det med ett motorfilter när man köper ett fempack dammsugarpåsar. Filtret ska bytas var femte påse ungefär, så det är lagom att byta filter när du köper en ny förpackning. De 550 timmarna motorhållbarhet, som vårt test visar att de flesta dammsugare har, skulle drastiskt minska om motorfiltret inte byttes. Även funktionen kan drabbas, ju mer damm i filtret desto sämre sugförmåga. Om indikatorn som visar när påsen ska bytas mäter rött även när påsen är nybytt kan man misstänka att motorfiltret är dåligt, säger Ronny Karlsson.
Utblåsfiltret hindrar partiklar från att blåsa ut i rummet igen. Tidigare har man skrutit om att dammsugarna är utrustade med Hepafilter, men Hepa är bara att varumärke, och garanterar inte något. Det finns andra filter som är lika bra. Om inte passningen är bra kan det till exempel slinka ut partiklar där ändå.
Var filtren sitter och hur ofta de ska bytas borde vara tydligt beskrivna i bruksanvisningen. Tyvärr är det inte ofta så, och många dammsugare får låga betyg för både bruksanvisningen och hur lätt det är att byta och rengöra filter.
Andra personer kan ha andra behov – du som är känslig för ljud bör till exempel titta på ljudbetyget, eftersom det är avsevärd skillnad i ljudvolym. Den prismedvetne bör titta på priset, medan allergikern bör titta på hur många partiklar dammsugaren skickar ut i luften. De flesta dammsugare får höga betyg i det avseendet, men det finns dammsugare som släpper ut en hel del obehagliga partiklar som du inte vill ha virvlande runt. Den som har låga möbler bör kolla hur höga munstyckena är, för att se om de kommer under möblerna.
Hanterbarheten är också ett betyg som det är värt att granska lite noggrannare. Att städa kan vara irriterande nog utan en dammsugare som trilskas. Vi har bland annat testat hur lätt det är att dra dammsugaren över trösklar och liknande, hur den är att bära i trappor och hur smidig den är att förvara.
Välj rätt städhjälp
Vanlig dammsugare: Bildar ett vakuum vid munstycket som lyfter upp dammet, till och med från springor. Bra på att suga upp det mesta, några modeller är sämre på djurhår. Sugeffekten är cirka 200 watt. Den fångar upp i stort sett alla partiklar. Pris 1 000–3 000 kronor.
Skaftdammsugare: Roterande borstar skyfflar upp skräpet. Bra på smulor och djurhår, sämre på damm. Sugeffekt kring 10 W. Fångar inte upp några partiklar. Pris 2 000–6 000 kronor.
Robotdammsugare: Roterande borstar skyfflar upp skräpet. Bra på smulor och djurhår, sämre på damm. Pris 3 000–8 000 kronor.
Sopkvast: Du skyfflar själv upp skärpet. Bra på smulor, sämre på damm. Ingen sugeffekt. Pris cirka 200 kronor.
De bästa dammsugarna har många små finurliga funktioner som kan göra dammsugningen till ett rent nöje – om man bara vet att utnyttja dem. Reglaget som styr om munstycket är anpassat för hårt golv eller matta ska gå att styra med foten, så du slipper böja dig ned för att fixa med det. De tillbehör som följer med, som möbelborstar och fogmunstycken, ska helst förvaras i eller på dammsugaren. Då slipper du springa och leta efter dem när du behöver dem. För att dammsugaren ska vara lätt att förvara ska det gå att fästa slangen vid dammsugarkroppen.
Utgångna modeller
Vi testar alla dammsugare enligt samma testprocedur. Det gör att vi kan testa många modeller över en lång tidsperiod. Sedan vår senaste uppdatering av testet har dock många modeller utgått ur handeln. Vi har därför lyft ur dem ur testtabellen och lagt dem i en egen tabell. Vi planerar att publicera testresultat för nya dammsugare i november.