Dammsugare – bäst i test
Råd & Rön har testat 74 dammsugare som kostar mellan 400 och 6000 kronor. Djurhår ställer fortfarande till problem för många dammsugare men vinnarna i vårt test får höga och jämna betyg.
Om testet
Vi har testat...
- Hur mycket damm som sugs upp från hårt golv och mattor.
- Hur det fungerar att dammsuga upp djurhår med vanligt munstycke och specialmunstycke.
- Partikelutsläpp.
- Hur mycket dammsugarna låter.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade produkter
Fler tester
Utdrag ur testet av dammsugare
Dammsugartillverkare har länge använt maxeffekten som ett försäljningsargument – ju högre effekt, desto bättre är dammsugaren, är resonemanget. Råd & Röns tester har dock gång på gång visat att det inte finns något samband mellan motorns kraftfullhet och dammsugarens förmåga att suga upp damm.
– En hög maxeffekt var lätt att sälja in, stora siffror i annonsen ser bättre ut än små, säger testchef Ronny Karlsson.
Nya energikrav
Nu har nya energikrav från EU satt stopp för kraftmätningen. Från och med den 1 september 2014 begränsades dammsugarens maxeffekten 1600 W. Dessutom ställdes det krav på dammupptagningsförmågan. I september förra året skärptes kraven ytterligare. Då stryptes maxeffekten till 900 W. Dessutom tillkom krav på ljudnivå, filtreringsförmåga, och livslängd på motor och dammsugarslang. Dammsugarens förmåga att ta upp damm och inte släppa ut partiklar i luften igen betygsätts på en skala från A till G och redovisas tillsammans med ljudnivå och den årliga energiförbrukningen på en etikett.
De nya kraven har inte gjort dammsugarna sämre – Råd & Rön testar efter samma testprogram som tidigare, och flera av de nya dammsugarna får lika höga betyg som de äldre, mer kraftfulla modellerna. En av de dammsugare som får högst betyg är också billig. Eftersom den går att fynda för en tusenlapp blir den också utnämnd till Bra Köp. Den får genomgående höga betyg i alla moment.
Dåliga på djurhår
Dammupptagningsförmågan är viktigast när vi bedömer dammsugare. Vi testar bland annat hur bra de är på att dammsuga på hårda golv, mattor, och hur bra de suger upp djurhår. Tidigare har vi kört dammsugarna på enkla trägolv men nu har vi testat dem på hårt golv med klinker och fogar. Trots att det är en större utmaning är många av dammsugarna bra på det momentet. Många är däremot dåliga på att ta upp djurhår från mattor.
– Att suga upp djurhår är svårt, det är många som får dåligt betyg i det avseendet. De som får bra betyg har ofta ett speciellt munstycke som är bra på att ta upp djurhår, säger Ronny Karlsson.
För pälsdjursallergiker är det viktigt att titta extra på det här betyget, särskilt då detta är den största svagheten hos flera av dammsugarna. Det gäller även modeller som fått relativt högt samlat betyg i testet.
Högsta energiklass
Högsta energieffektivitetsklassen en dammsugare kan få är A+++. Det har en dammsugare fått. En modell har näst högsta klassningen, A++. Båda dammsugarna får bra betyg för det mesta förutom förmågan att suga upp djurhår.
– De här dammsugarna har väldigt låg energiförbrukning, men får ändå bra betyg. Det visar att de nya kraven inte har försämrat dammsugarnas förmåga, säger Ronny Karlsson.
Många dammsugare har blivit mycket tystare de senaste åren, men det gäller inte alla – det är fortfarande stora skillnader i betyg för ljudnivån. Det uppmätta ljudtrycket är knappt 60 hos den tystaste och 90 hos den mest bullriga, och då är 90 decibel oerhört mycket starkare än 60, eftersom ljudstyrkan stegras mångdubbelt när decibelvärdena ökar. Eftersom det är skillnad på uppmätt ljud och upplevt ljud har vi även låtit en expertpanel bedöma ljudet.
Håll koll på partiklarna
Numera släpper de flesta dammsugare ifrån sig väldigt lite partiklar i utblåset, många av modellerna är nere på 0. Det finns dock några dammsugare som fortfarande släpper ut alldeles för mycket, något som allergiker bör vara uppmärksamma på.
Knappt någon dammsugare får mer än godkänt i hanterbarhet. Framför allt är det svårigheten att dammsuga på matta som sänker betyget. För att dammsugaren ska vara så lättanvänd som möjligt är det bland annat viktigt med lättåtkomliga reglage. På de flesta dammsugare sitter reglagen på själva dammsugaren och du kan till viss del styra dem med foten. Men på en del modeller sitter reglagen på handtaget i stället. Det är bekvämt, men då får du också räkna med att lägga till några tusen kronor extra på priset.
Sköt om din dammsugre
För att din dammsugare både ska ha bästa sugeffekt och hålla länge måste du sköta om den. Utblåsfilter och motorfilter bör bytas regelbundet. Ett smutsigt utblåsfilter och en full påse minskar dammsugarens sugeffekt. Och ett igensatt motorfilter kan förkorta motorns livslängd eftersom det kommer in partiklar i motorn. Kolla i manualen vad tillverkaren rekommenderar för just din modell.
Många av dammsugarna har tvättbara utblåsfilter, men även dessa måste med tiden bytas ut. Anmärkningsvärt är att det oftast är mycket svårt att hitta nya utblåsfilter hos återförsäljarna.
För att sugmunstycket ska kunna fungera på bästa sätt ska borsten och plyschmattan undertill sugas rena, helst efter varje gång du har städat.
...