Hoppa till innehållet

Bekvämt men dyrt

Råd & Rön har testat centraldammsugare. Det är en dyr historia men ganska praktisk för dig som varken gillar städning eller damm.

Bygger du nytt hus eller bor i ett gammalt – oavsett vilket går det (nästan) alltid att installera en centraldammsugare. Är du dessutom trött på att släpa runt på din gamla dammsugare kan det bli ett bra köp. Men noggrann planering före köpet är A och O.

Vi har testat tio olika centraldammsugare av standardmodell. Canvac är absolut störst på den svenska marknaden och har med två modeller. De övriga märkena är mer eller mindre vanliga men går att få tag på.

Priset i tabellen gäller endast centralenheten, den del som innehåller motor och dammbehållare. Rörsystem och städset plockar du själv ihop beroende på hur ditt hus ser ut. Men du får räkna med att lägga till mellan 3 000 och 4 000 kronor.

Electroluxmodellen är ett undantag; i priset ingår även ett städset. Tyvärr fick den också ett dåligt samlat betyg och placerar sig näst sist i tabellen. Nämnas bör också att priserna varierar stort på olika försäljningsställen, så det är väl värt att göra en jämförelse på olika webbplatser.

Samma test

Vårt test är i stort detsamma som för vanliga dammsugare. Dammupptagningsförmåga och energiförbrukning är identiska. Det som skiljer är mätningen av partikelutsläpp samt hållbarhetstestet. Centraldammsugaren blåser mikropartiklarna genom en ventil ut i friska luften, och därför mäter vi inte partikelutsläppet. Vi gör heller inget hållbarhetstest.

– Centraldammsugaren är överlag mycket robustare och större än en vanlig dammsugare, och den har inte lika mycket detaljer som kan gå sönder, till exempel sladdar som ska hålla för att dras in och ut, säger testansvarig Ronny Karlsson.

Faller på ljudet

Bäst i test är Nilfisk All-in-1 150. Canvacs modell Premium Bag och Cyclo Vac GS115 kommer på delad andraplats. Men Canvac har faktiskt bättre dammupptagningsförmåga, vilket syns på betygen innan de avrundas.

Hade inte Canvac fått ett så pass lågt betyg för ljudet hade den blivit bäst i test. Det är det upplevda ljudet från centralenheten som får lågt betyg hos Canvac Premium Bag, inte ljudet från städröret och munstycket. Kan du placera centralenheten i källaren eller garaget, och stänga en dörr, slipper du det mesta av det ljudet.

Ingen av de testade modellerna stack ut när panelen fick tycka till om det upplevda ljudet från städröret och munstycket, det vill säga det ljud du har inpå dig när du städar. Men du får ändå räkna med att det låter en del, eftersom det krävs rätt mycket ”klös” för att få bra sugförmåga genom det långa systemet.

Mindre damm

En stor fördel med centraldammsugaren är att utblåset med allt mikrodamm leds ut genom en ventil i ytterväggen. Med en vanlig dammsugare virvlar dammet runt och lägger sig fint på hyllor och lister när du har städat klart.

Betygen för dammupptagning varierar dock stort mellan modellerna i testet. Att få en femma i betyg för dammsugning av hårt golv, som Electrolux har fått, kan synas hyfsat.

– Men den typen av dammsugning är inte svårt för en dammsugare. I princip borde alla ha betyg nio på hårt golv, säger Ronny Karlsson.

Påse eller behållare

Det finns två olika typer av centralenhet: påslösa så kallade cyklonmaskiner, där dammet samlas i en behållare, och påsmaskiner där dammet samlas i en påse. Båda systemen måste tömmas två till tre gånger om året.

Fördelen med påse är att det kan kännas trevligare att stänga igen en påse för att slänga än att tömma en behållare. Men tittar man på betyget kan det vara lättare sagt än gjort. Cyclo Vacs påse går lätt sönder, och på testvinnaren Nilfisk är du tvungen att ta loss hela enheten för att få ut påsen.

Cyklonmaskinerna har å andra sidan egenheten att inte tala om när behållarna är fulla. Dessutom blir de väldigt lätt överfulla. Electroluxmaskinen var värst hela 47 liter smuts rymdes i en 29,5-liters behållare innan det tog stopp. Skräpet samlas på höjden och rasar ut när du väl kommer ihåg att tömma.

Plocka ihop

Det är en hel del planering innan du kan köpa en centraldammsugare. Du måste räkna ut var uttagen ska sitta, hur lång slang du behöver, var behållaren ska placeras samt var rörsystemet ska dras. Väljer du att installera rörsystemet själv måste du också vara bra händig.

Många märken har samma dimension på rörsystem så att det går att kombinera fritt bland både städset och rör, medan andra märken låser dig med ett alldeles eget system. Allaway har till exempel slang i stället för rör.

Andra detaljer som skiljer är på- och avstängning. Samtliga testade modeller har en startknapp på handtaget, utom Nilfisk som startar när du pluggar in slangen i vägguttaget. Ett smart tillbehör är en så kallad sockelsug eller skräplucka: en lucka som placeras i golvnivå i till exempel köket eller i entrén, där det samlas mycket skräp.

Sopa fram skräpet som blir under dagen, öppna sockelluckan med foten och suget startar, och vips är allt borta. Vi har dock inte testat detta. 

Slutsats

Råd & Rön har testat tio centraldammsugare av standardmodell, både maskiner utan påse, så kallade cyklonmaskiner, och maskiner med påse. Priserna varierar från 3 000 upp till 7 000 kronor, men sedan tillkommer också utgifter för städsetet och rörsystemet beroende på hur dina behov ser ut.

Betygen varierar ordentligt, framför allt för dammupptagningsförmågan. Bäst i test är Nilfisk All-in-1 150. Men hade inte Canvac Premium Bag, som ligger på delad andraplats i tabellen, fått ett så lågt betyg för det upplevda ljudet från centralenheten hade den varit en bättre maskin.  

 

illustration hus 

 LÄS MER: Råd & Röns test av dammsugare

 

Från hälsa till status

Centraldammsugare – inte i var mans hus men populär bland de redan frälsta.

– Det är som med diskmaskinen; har du väl haft en vill du inte vara utan, säger Lasse Torbjörnsson.

Lasse TorbjörnssonCentraldammsugaren är en amerikansk produkt som kom till Sverige för omkring 35 år sedan. I början var säljargumentet ett renare inomhusklimat.

– Men nu har hälsoskälet fallit bort ur marknadsföringen, vilket är väldigt synd. I dag lyfts bekvämligheten fram och det har blivit en statuspryl i stället, säger Lasse Torbjörnsson, som är något av en centraldammsugarexpert med sina 25 år i branschen.

Han säljer maskiner, installerar och rycker ut för att rensa rörsystem när det har blivit stopp. Från en nedgång i försäljningen under den senaste ekonomiska krisen har kurvan åter vänt uppåt. Men i förhållande till vanliga dammsugare är det fortfarande en liten bransch.

– Jag kan inte säga att det har blivit vanligare med centraldammsugare. Men de som är vana vid centraldammsugare brukar installera en ny om de flyttar, säger han.

Enkel teknik

Det har inte heller hänt så mycket på teknikfronten. Det är samma enkla konstruktion, och kraftiga maskiner har alltid funnits även om de var dyrare förr.

– De är också något tystare i dag, men en för kraftfull maskin är egentligen ingen idé eftersom munstycket då suger fast i mattan. Det är en avvägningsfråga, säger Lasse Torbjörnsson.

En centraldammsugare är i jämförelse med en vanlig dammsugare en ganska dyr historia. Men det har kommit fler och billigare modeller på marknaden.

– Tyvärr är min erfarenhet att många av de billigare inte håller så länge, och det är inte bra för branschen eftersom den är så pass begränsad, säger han. Ett riktmärke kan vara att se hur lång garantitid den tilltänkta centraldammsugaren har.

– En bra maskin ska hålla åtminstone i 15 år, och en garantitid på fem år brukar vara ett bra tecken, säger Lasse Torbjörnsson.

Tänk på grannen

En centraldammsugare har oftast sitt utblås genom en ventil i ytterväggen, men med utblåset följer mycket ljud. Att placera ventilen rätt kan bli viktigt för grannsämjans skull. Du kan också köpa en ljuddämpare om den inte ingår i paketet.

En annan egenhet med centraldammsugaren jämfört med den vanliga dammsugaren är att det kan bli stopp i röret som går från vägguttaget till centralenheten. Om man inte passar sig.

– Man måste se upp lite extra när man dammsuger med en centraldammsugare, och plocka upp småsaker innan man börjar, säger han.

En tandpetare tycker man inte gör så mycket, men fastnar den i någon böj av röret kan det bli totalstopp när du nästa gång råkar suga in till exempel en socka. Börja då med att koppla en vanlig dammsugare till uttaget för att suga tillbaka det som stoppar upp. Orkar inte den får du koppla loss centralenheten och koppla den till uttaget för samma procedur.

– Försök inte att peta ut det med trädgårdsslangen som en del gör. Det brukar alltid vara lite vatten kvar i slangen, och vatten och damm blir rena betongen, säger Lasse Torbjörnsson. 

 

Lasses köptips

  • Planera uttaget centralt i huset för att få så få uttag som möjligt, helst bara ett per plan.
  • Testa hur långt du kommer med en radie på 12 meter. Över 12 meter blir slangen otymplig.
  • Mät från handtaget och till uttaget i väggen. Räkna med en viss marginal så att du inte behöver sträcka dig för att nå hörnet längst bort. Lägg till om du vill dammsuga väggar och dörrlister.
  • Praktiskt med slang på varje våning. Men tänk på att det ska finnas förvaringsplats på båda våningarna.
  • Uttag utomhus kan vara bra för att dammsuga bilen.