Brödrostar – bäst i test
Råd & Rön har testat 28 brödrostar. Sju av brödrostarna kan rosta fyra skivor samtidigt, medan 21 rostar två skivor. Många modeller i testet rostar brödskivorna jämnt och fint, men vissa brödrostar har problem att få till en jämn rostning både för färskt och fryst bröd.
Om testet
Vi har testat...
- Hur lång tid det tar att rosta både färskt och fryst bröd.
- Hur många procent av brödytan som blivit rostad.
- Om du enkelt kan ta ur brödet utan att bränna dig.
- Hur lätt det är att rengöra brödrosten.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade produkter
Fler tester
Utdrag ur testet av brödrostar
Brödrosten är en av de vanligaste hushållsapparaterna, den finns i de flesta hem. I över hundra år har det funnits elektriska brödrostar, där skivorna, med varierande rostningsgrad, poppat upp när de är färdiga.
Men i vårt test av brödrostar ser vi att det inte är helt lätt att få alla skivorna jämnt och fint rostade, särskilt inte i de större rostarna. Vi gör tre rostningar, och ofta såg vi att skivorna blev bättre rostade vid tredje försöket än det första. Det är också lättare att rosta färskt bröd än det som vi tar direkt från frysen.
Bäst i test blev en brödrost som hade det bästa sammanlagda resultatet av alla tjugosex brödrostarna med 80 i samlat betyg, Den rymmer två skivor. Rosten gav en jämnt brun yta över hela skivan, och fick toppbetyg för rostning av färskt bröd.
− Tidigare fanns det en speciell färgskala, den ”internationella brödrostskalan”, som vi använde för att mäta rostningens jämnhet, säger testansvarig Lisa Wärmegård. Men nu har vi övergått till optisk mätning i en dator.
− Alla brödskivorna fotograferas efter rostningen, och bilderna jämförs i datorn. På det sättet får vi ett exakt mått på hur jämnt de har rostats.
Bra köp blev en brödrost från en annan tillverkare också den för två skivor. Den hade också fint rostresultat, och är några hundralappar billigare än testvinnaren.
De första brödrostarna som tillverkades var enkla, de kunde rosta bröd, men inte mer. Numera finns det en rad finesser, de kan ha defrostfunktion, eller återuppvärmningsfunktion om du vill äta en skiva senare. Många har extra lyfthöjd på spaken för skivorna och några har en ställning ovanpå för att värma småfranska. I en del rostar kan du rosta bara ena sidan av brödet, så kallad bagelfunktion. Den är användbar om du vill fixa till en god bagel där du rostar insidan innan du lägger på pålägget.
− Alla brödrostar har flera steg på sina vred som du använder för att ställa in rostningsgraden, påpekar Lisa Wärmegård. Sex steg är vanligast, men en brödrost i testet har hela 21 steg.
Med de olika finesserna kommer också prisskillnader. Det är stora prisskillnader på brödrostarna, som ändå är en jämförelsevis enkel apparat. Priserna varierar från cirka 300 kronor upp till hela 4 500 kronor.
I botten av tabellen, hittar vi två brödrostar från samma tillverkare. De hade dåliga testresultat, och dessutom fick en av dem anmärkningar i kvalitetskontrollen. Testpanelen tyckte att materialet i rosten var tunt, och passformen på de olika delarna dålig. Vredet för att ställa in rostningsgraden var också klent.
Vikten på brödrostarna går från 830 gram upp till 3 340 gram. Men har du den stående på en köksbänk kanske vikten inte spelar så stor roll? Sladdlängden kan förstås ha betydelse, och den varierar från 60 till 119 cm. Tänk på var du har kontakterna och var rosten kan placeras. Storleken på brödrostarna varierar inte så mycket, de stora är cirka 40 cm breda och runt 20 cm höga och de små runt 20 cm breda och 20 cm höga.
Tiden för att rosta varierar mellan en och en halv till tre minuter för färskt bröd. Fryst bröd tar längre tid på sig, upp till fyra minuter. Vi kunde också se att tredje rostningen i regel gick en halv minut snabbare än den första.
Att göra rent en brödrost på utsidan är enkelt, det är bara att torka av den. Men det kan bli avtryck av kladdiga fingrar, särskilt på de rostar som har yta av rostfritt stål. Insidan är knepigare att göra rent, men smulbrickan som finns på alla modeller underlättar. Den är lätt att ta ut och sätta tillbaka på alla modeller. Vi är dessutom många som skakar brödrosten upp och ner för att få ut de sista smulorna. Men gör inte det, då kan smulor fastna i aggregatet och börja osa nästa gång du använder rosten.