Blender – bäst i test
Mixa, hacka, röra, krossa och till och med göra varm soppa. En bra blender kan snabbt hjälpa dig med det mesta i köket. Men se upp med ljudet, många modeller låter bedrövligt högt. Råd & Rön har testat 30 blenders, sju av dem är kraftfulla så kallade powerblenders som även kan hetta upp maten.
Om testet
Vi har testat...
- Att mixa olika smoothies.
- Att göra barnmat.
- Att krossa is.
- Att göra smet.
- Att laga varma soppor.
- Hur lättanvänd blendern är.
- Den exakta decibelnivå.
- Hur lätt det är att göra rent och diska blendern.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Blenders som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av blenders
En blender är en tuff maskin som ska klara tuffa uppgifter i köket. Den roterande kniven ska klara att finfördela trådig selleri, purea rå morot och krossa is. Vi har testat 30 modeller i labbet genom att göra just det och mycket mer. Blendrarna i toppen finfördelar råvarorna ypperligt. Men i resten av testtabellen är delresultaten tämligen ojämna.
En modell kan till exempel göra riktigt slät och fin barnmat. Samma modell kan dock misslyckas kapitalt med vår frukt- och rotfruktsmoothie eftersom den inte lyckas att finfördela morötterna. Ta därför en rejäl titt i tabellen och kolla om din tilltänkta blender klarar det du tänker använda den mest till.
Även tiderna skiljer rejält i testet. När vi gjorde så kallad nice cream av fryst frukt tog det bara 55 sekunder innan testvinnaren hade mixat våra frysta bananbitar och blåbär till en jämn och fin, härligt kall nice cream. Samma ingredienser fick den långsammaste blendern kämpa med i över fyra minuter, ändå blev bananbitarna inte ordentligt mixade.
Även om du inte har bråttom vill du troligen inte ha en långsam blender. Många låter nämligen otroligt högt och får välförtjänta ettor i delbetyg för sin ljudnivå. Allra högst väsnas en blender med en decibelnivå på 98,4. Det motsvarar ungefär att ha en långtradare på tomgång i köket.
Överlag är blendrarna lätta att använda men det skiljer en hel del vilka delar som kan diskas i maskin. Med vissa kan du maskindiska såväl bägare, lock och knivhållare. Andra tillåter bara maskindisk av bägaren och några kräver handdisk av alla komponenter.
En ny kategori av blendrar håller på att göra sitt intåg på marknaden. De är större med kraftigare motor och kallas följaktligen powerblender i reklamen. Deras starka motorer gör att friktionen från knivbladet kan hetta upp råvarorna till varm soppa. Sju modeller i tabellen är powerblendrar. De har vi har testat genom att göra en slät soppa av potatis, morot, lök, purjolök, kryddor och vatten. Soppan mixades jämnt och fint, men en modell lyckades bara göra fesljummen soppa - den blev endast 37 grader. De andra sopporna värmdes till mellan 69 och 89 grader.
Den sämsta powerblendern var klar med den varma soppan efter bara drygt två minuter, vilket var uppenbart för kort tid. De andra powerblendermodellerna tog mellan fem och åtta minuter på sig att mixa och värma soppan, vilket kanske låter lite, men med tanke på ljudnivån vill det nog till att du tillbringar dessa minuter utanför köket. Notera också att vi använde förkokta grönsaker, rå potatis och lök smakar för skarpt. Den totala tillagningstiden är alltså betydligt längre än 5–8 minuter.
Enligt våra europeiska kollegor som vi gjort testet tillsammans med, är det ganska vanligt att man gör soppa i powerblendrar i länderna vid medelhavet. Oavsett om du som svensk häruppe i karga Norden anammar den trenden kan du ändå ha nytta av kraften i en powerblender. De ger även suveräna resultat för våra andra recept och hela prispallen består av sådana modeller. De kan dock vara rejält dyra, över 5 000 kronor som högst när detta skrivs i juni 2024. Den kraftfulla testvinnaren är däremot betydligt billigare, drygt 2 000 kronor när detta skrivs.
Bäst i test-blendern klarar allt förutom att hålla ner ljudet. Den väsnas rejält även med blendermått mätt. Men den har förutom hög prestanda alltså även förhållandevis låg prislapp.