Bakmaskiner – bäst i test
Råd & Rön har testat 9 bakmaskiner. Vi har bakat ett vitt bröd, ett glutenfritt bröd och ett lite grövre bröd med rågmjöl och solrosfrön. Flera bakmaskiner bakar tyvärr ganska bleka bröd med trist skorpa. Det glutenfria brödet blir överlag finast och godast.
Om testet
Vi har testat...
- Hur bra bakmaskinerna bakar vitt bröd, glutenfritt bröd och rågbröd med solrosfrö.
- Skorpans utseende och konsistens.
- Limpornas storlek.
- Hur lång tid varje bak tar.
- Hur lätta bakmaskinerna är att använda och rengöra.
- Hur mycket de låter.
- Strömförbrukningen.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Bakmaskiner som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av bakmaskiner
För den som är intresserad av en snabb bakhjälp i hemmet är utbudet av olika maskiner stort och de vi valt till detta test klarar att baka bröd på mellan 800 gram och ett kilo. De har program för olika typer av bröd och åtta av de nio modellerna har också ett speciellt program för glutenfritt bröd. Tidsåtgången för att baka ett vanligt vitt bröd ligger på tre timmar eller strax däröver, beroende på maskin.
Tanken med bakmaskinen är att du ska kunna hälla alla ingredienser i den och några timmar senare plocka ut ett färdigt nybakt bröd. Alla modeller i vårt test har dessutom timerfunktion, vilket gör att brödet kan vara klart lagom till frukost.
Själva handhavandet är enkelt. För att testa maskinerna har vi låtit vårt labb baka bröd på en ljus vetedeg, en lite grövre deg med råg och solrosfrön och en deg gjord på en glutenfri mix. Ingredienserna har blandats i respektive maskin och vi har ställt in maskinerna på alternativet mediumgräddat bröd. Först hälls vatten i, sedan mjöl, salt och sist torrjäst. I testet har vi använt jäst från Kronjäst.
Planerar du att sätta maskinen på timer är det viktigt att jästen läggs överst så att den inte kommer i kontakt med vätskan innan bakningsprocessen ska starta.
Om du gör ett enkelt bröd krävs ingen mer handpåläggning innan det är dags att plocka ut det färdiga brödet ur maskinen. Är det ett bröd där extra ingredienser, till exempel nötter eller russin, ska tillsättas så signalerar de flesta maskiner när det är dags för dem att stoppas i. Fyra av maskinerna har ett speciellt fack för ”sena ingredienser” och stoppar i dem i degen vid rätt tidpunkt utan att du behöver passa bakningen.
Att baka i maskin är inte bara bekvämt. Du kan spara en rejäl slant jämfört med att köpa brödet i butik, särskilt glutenfritt. Ingredienserna till vårt glutenfria testbröd kostar strax under 29 kronor för ett kilo bröd. Motsvarande glutenfria bröd i butik kostar nästan 150 kronor per kilo. Det betyder att även om du räknar in kostnaden för el har du sparat in testets dyraste maskin redan innan du bakat ditt tjugonde bröd. Om du inte köper glutenfritt bröd tar samma sak betydligt längre tid eftersom skillnaden mellan priset på köpelimpan och den hemgjorda är mindre. Det krävs nästan 80 bröd innan maskinen börjar betala sig.
Under tiden maskinen gått har vi bedömt hur mycket de väsnas och vi har också mätt hur mycket energi de förbrukar. Maskinerna i vårt test drar mellan 0,27 och 0,39 kilowattimmar för att baka det ljusa brödet i testet och något mer för det mörka. Det kan jämföras med vårt test av ångugnar där medelförbrukningen hamnar på ungefär en kilowattimme för ett brödbak. I ugnen ryms dock ofta två limpor på samma gång.
Till skillnad från när du formar limpor på en plåt för ugnen ligger bakmaskinsbrödet kvar i samma behållare hela tiden. Det betyder att bröden får en lite lustig form, men också att degblandaren bakas in i brödet. Det betyder i bästa fall att din limpa får ett litet hål i botten och i sämsta fall att degblandaren fastnar och att en bit av brödet lossnar när du plockar ut den.
Bäst på det vita brödet är en bakmaskin som är den är den enda maskinen i testet som inte har ett speciellt program för glutenfritt bröd. Men det betyder inte att den står ut som betydligt sämre än övriga maskiner på just det. Bäst på det glutenfria brödet är en bakmaskin i mellanprisklassen som får till hygglig konsistens och bra färg på brödet.
...