Rent hus med ånga
Ångtvättarna sägs i marknadsföringen vara lika mångsidiga som en schweizisk armékniv. Men de håller inte allt de lovar och de många tillbehören är krångliga att använda.
Ångrengörarna lockar med miljövänlig städning utan rengöringsmedel. De ska enkelt kunna rengöra nästan allt: golv, väggar, mattor, bänkar och fönster. De är ett komplement till dammsugaren och använder kranvatten som värms upp till kokpunkten. Sedan förs ångan ut genom olika munstycken och tillbehör beroende på var du ska städa. För golvet finns exempelvis en mikrofibertrasa, ångan ska lösa upp smutsen och trasan fånga upp den. När trasan är smutsig efter en stunds städning slänger du den i tvätten.
Vissa modeller har även mindre munstycken med trasor eller borstar för bänkskivor eller väggar och det finns fönsterskrapor för att göra rent speglar och rutor. Vi skickade fem modeller till labbet för att kolla hur tillverkarnas löften håller. Resultatet visar att det varierar, både hur bra de är och hur enkla de är att använda.
Ångtvättarna i testet fungerar lite olika. Tre ser ut som klassiska dammsugare med en kropp där du fyller på vatten och en slang med olika munstycken. Två kommer från Kärcher och en från Ariete. De andra två ser ut som skaftdammsugare, modellen från Leifheit går bara att använda på golvet medan den från Black & Decker även har en tillhörande slang med olika munstycken.
Vi har låtit labbet testa hur bra maskinerna tar bort olika fläckar på golv, kakelplattor och diskbänkar. De har även fått ge sig på springor, fönster och mattor. I de fall tillverkaren inte haft ett munstycke för rätt ändamål har de inte fått ett betyg i det delmomentet.
I golvtestet var det bara Leifheit Clean Tenso som underpresterade. Den klarade inte att få bort senapsfläckar och hade problem med skoavtryck. Övriga modeller klarade att få golvet rent utan större problem. Kakel och diskbänkar gick helt okej för Kärchers modeller och Black & Decker-maskinen. Leifheit får inget betyg eftersom den bara är avsedd för golv och Ariete har inget munstycke som är avsett för denna typ av ytor. Kärchers modeller gjorde också fönster riktigt rena. Övriga modeller klarade inte alls att rengöra fönster och får lägsta betyg för detta delmoment.
Ännu värre är det med mattor. Eftersom ångtvättarna har mikrofiberdukar på munstyckena går de inte att köra på mattor utan att de fastnar och blir obrukbara. Det löser flera tillverkare med en ram att sätta på munstycket som lyfter upp trasan från mattan. Problemet blir att eftersom trasan inte är i kontakt med mattan fångar den inte heller upp någon smuts, utan åker omkring några centimeter ovanför mattan och blåser varm ånga. Mattan blir lätt fuktig, men absolut inte ren.
När vi tittar på hanterbarheten blir betygen genomgående låga. Det är många moment och delar som ska monteras beroende på vad du ska städa. Du riskerar också att bränna dig på flera av maskinerna, eftersom händerna befinner sig nära där ångan kommer ut.
Bäst samlat betyg får Kärchers båda modeller. Sämst betyg får Black & Decker, som slutade att fungera efter 48 timmars konstant drift, de andra klarade 250 timmar utan problem.
Vi har även testat två liknande produkter för våttorkning av golv, men som inte använder ånga. Dessa kallas för golvtvättar och båda modellerna i testet kommer från Kärcher. De skiljer sig främst åt genom att den ena är batteridriven och den andra ansluts med sladd till vägguttaget. Gemensamt för golvtvättarna är att de gör rent med roterande borstar och rengöringsmedel. Du fyller på rent vatten och rengöringsmedel i en behållare och i en annan samlas smutsvattnet upp. När du har städat färdigt tömmer du smutsvattenbehållaren. Borstarna, som är klädda med mikrofibrer, kan du köra i tvättmaskinen.
Modellen som heter Kärcher FC5 drivs på 230 volt och väger drygt fem kilo, rejält mycket mer än de andra skaftmodellerna i testet som ligger runt tre kilo. Kärcher FC3 är batteridriven och där stoppas du inte av en sladd, utan av hur länge batteriet räcker. Den största begränsningen för båda maskinerna är dock att de inte klarar av att leva upp till sina namn. Båda golvtvättarna är nämligen dåliga på att just tvätta golv. De klarar att få bort intorkade kaffefläckar och rester av kalk och tvål hyggligt. Kärcher FC5 lyckas också nöta bort hallonsylten. Men i övriga deltester får båda maskinerna bottenbetyg, mest anmärkningsvärt blir det när det kommer till smutsiga skoavtryck.
I reklamen för produkterna visas hur en flock hundar med leriga tassar springer in i ett hus, varpå hela golvet snart är kamouflagefärgat av hundspår. I reklamen försvinner allt smuts magiskt med hjälp av golvtvättarna. Men detta trolleri fungerar tyvärr inte i verkligheten. Ingen av golvtvättarna får bort de smutsiga skoavtrycken och båda maskinerna får lägsta möjliga betyg när det gäller att göra rent efter skitiga skor.