Allrengöring – bäst i test
Råd & Rön har testat 21 rengöringsmedel som kommer i sprej eller flytande form. Dessutom har vi jämfört dem med husmorsfavoriterna bikarbonat och ättika.
Flera miljömärkta medel placerar sig i toppen av resultattabellen. Men testet visar att bikarbonat och ättika inte hör hemma i städhinken eller disktrasan.
Om testet
Vi har testat...
- Hur bra allrengöringsmedlen tar bort smuts, fett och kalkavlagringar.
- Hur den rengjorda ytan ser ut - finns fläckar av medlet kvar?
- Om medlen innehåller ämnen som är allergena, hormonstörande eller cancerogena.
- Hur miljöpåverkande och återvinningsbar förpackningen är.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Allrengöringsmedel som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av allrengöring
Den som vill göra rent hemma och söker på webben efter bästa medlet kan få väldigt motstridiga bud. Dels finns det de som hävdar att de gamla husmorsknepen om hur man rengör ”utan gift” med ättika, citron och bikarbonat funkar allra bäst. Sedan finns det ”cleanfluencers” som upprätthåller sina strikta städrutiner med ett menageri av kulörta rengöringsmedel för olika ändamål.
Men i vårt test av allrengöringsmedel är det varken husmorsknep eller färgglada trendmedel som ger bäst resultat.
För att testa vilka medel som rengör bäst har vi tagit hjälp av en testrobot som med konstant tryck och hastighet fått gnida ett bestämt antal gånger över fläckar med olika typer av standardiserad smuts. Fläckarna är antingen baserade på fett och finmald lera, olika oljor eller kalk.
Fläckarna i testet är mycket svåra att få bort och inget allrengöringsmedel lyckas till hundra procent. Smutsfläckarna är svårare än fettfläckarna, men här sticker ett medel ut genom att ta bort mer av smutsen än de andra medlen. Den sura ättikan är bra på att ta bort fett, medan bikarbonaten biter bättre på smutsfläcken.
Kalkdelen av testet är inte betygssatt då vi i Sverige till största delen inte har problem med hårt vatten, och därför inte har problem med kalk. Men resultatet finns med i tabellen som information för dem som bor i de delar av landet som har hårt vatten.
Vi har även undersökt vilken glans den rengjorda ytan får och om medlen lämnar kvar någon smuts. I testet har vi följt de instruktioner som finns på flaskan för hur medlet ska blandas och om man ska skölja med vatten.
Eftersom det är stor skillnad på vilken koncentration medlen ska ha, går det inte att jämföra priserna rakt av. I tabellen har vi pris per liter, men mängden rengöringsmedel som krävs kan också skilja sig åt.
Vi har även granskat vilken information som finns om medlen, vilken förpackning de kommer i och om den är återvinningsbar. Här får många produkter höga betyg, information om ingredienser finns och är läsbar och förpackningarna går att återvinna eller är gjorda av återvunnet material. Ett rengöringsmedel får dock sämre betyg eftersom läsbarheten är väldigt låg.
Flera av de bra medlen är miljömärkta, så du behöver inte välja mellan miljön och ett rent hem. Ett märke är dock lurigt. Trots sitt ”gröna” namn som signalerar hållbarhet har det inte någon miljömärkning alls. Det betyder att ingen utomstående har granskat företagets gröna påståenden för att se om de lever upp till något som verkligen är mer hållbart.
Till sist har vi undersökt om medlen innehåller några oönskade ämnen. Flera av dem innehåller parfymer och färgämnen, men det finns de som är helt utan.
Ett medel innehåller en allergiframkallande parfym och ett annat innehåller det miljöförstörande ämnet bensalkoniumklorid. Sämst är The Pink Stuff som innehåller det miljöförstörande ämnet LAS och det allergiframkallande konserveringsmedlet benzisothiazolinone.
Sammanfattningsvis behöver den som vill ha rent hemma inte offra miljön, det finns flera miljömärkta medel som är bra på att ta bort smuts. Bara för att ett ämne är fullt av kemikalier i form av miljöförstörande konserveringsmedel, färgämnen och parfym behöver det inte vara extra bra på att ta bort smuts.