Hoppa till innehållet

Så testar vi yogamattor

Kika in i labbet när vi testar mattornas slitstyrka, grepp och mycket annat.

Nötning

abrasion-tool.jpg

En 35 centimeter lång remsa märks ut på yogamattan. En antivibrationsmatta, som vanligen ligger under tvättmaskiner, används för att imitera valkar på fötterna. Den belastas med 2,78 kilo och dras 15 gånger fram och tillbaka på den nedre delen av den markerade delen (totalt 30 rörelser fram och tillbaka). De synliga förändringarna bedöms och betygsätts, både färgförändringar och ”noppor”.

Grepp

I det tekniska testet fästs en dynamometer på mattan och vi mäter hur mycket kraft som krävs för att flytta mattan när den ligger på ett trägolv med en tvåkilosvikt på mattan. I det praktiska testet utförs testet av expert som utövar olika yogaposer på mattan där risken för att händer och fötter glider är stor, som till exempel ”stående hunden”. Testet utförs både med torra och blöta händer och fötter.

Oönskade ämnen

I yogamattor av plast tittar vi efter ftalater och andra mjukgörare samt PAH:er och flamskyddsmedel. I yogamattor av naturgummi tittar vi efter nitrosaminer och nitroserbara ämnen samt vattenlösliga proteiner. I utvärderingen använder vi oss av Oeko Tex standard 100 för textilier som referens för innehåll av nitroserbara ämnen (högst fem milligram per kilo) och tyska riktlinjer för mängden Naftalen, högst två milligram per kilo samt summan av 15 PAH:er som ska vara mindre än tio milligram per kilo i yogamattorna. Ingen av produkterna får högsta betyg då vi inte undersökt alla oönskade ämnen som skulle kunna förekomma i yogamattor.

Fukthantering

C02_MatAfterDrying.jpg

För att testa hur mattorna klarar svett eller annan fukt häller vi 30 milliliter 30-gradigt vatten på mattan. Vattnet gnuggas in i 30 sekunder och överskottet som inte absorberas under den tiden torkas upp med en torr handduk. Därefter får en pappershandduk med en tyngd på åtta kilo ligga på den blöta fläcken i 30 sekunder för att se hur mycket vatten som släpps ut från mattan under tryck.

Risk för hål

En bit av mattan sätts i en ring och ett spetsigt föremål försöker med konstant hastighet (100 millimeter per minut) punktera mattan. Den kraft som krävs för att punktera mattan mäts och utvärderas. Ju större kraft som behövs desto bättre.

Dämpning

I den tekniska delen av testet läggs en vikt på två kilo på mattan och sedan mäter vi hur mycket mattan har sjunkit ihop och hur mycket mattans höjd minskar procentuellt. Det praktiska testet utförs av expert som sitter på knä på mattan. Testet utförs både på ett rent golv och på en ojämn yta. Ojämnheterna skapas genom att okokta ärtor och linser läggs under mattan.

Slitstyrka

stretch-4.jpg

Remsor av mattan sätts i en maskin som drar isär mattan tills den går sönder. Hur stor kraft som krävs för att mattan ska gå sönder mäts. Mattan dras isär från båda riktningarna. Testet utförs tre gånger och medelvärdet utvärderas. Ju större kraft som behövs desto bättre.

Temperaturkänslighet

Anger hur mattornas hållbarhet påverkas av förvaring i höga temperaturer. Mattorna förvaras i 60 grader i fem dygn och genomgår därefter en synlig inspektion samt en upprepning av testet slitstyrka.

Testpanel

Fyra personer per matta som vanligtvis utövar yoga har använt mattorna under sina vanliga yogapass  under cirka en månads tid. De har utövat olika former av yoga.

Priserna är inhämtade i butik i november 2021.

Delbetygen anges på en 9-gradig skala. Det samlade betyget anges på en 100-gradig skala, där vi har viktat betygen så här:
Livslängd: 20 %
Grepp: 20 %
Dämpning: 20 %
Fukthantering: 10 %
Testpanelen: 20 %
Oönskade ämnen: 10 %