Yogamattor – bäst i test
Råd & Rön har testat 14 yogamattor – elva av plast, och tre av naturgummi – för att se om de innehåller mjukgörande ftalater, hormonstörande eller cancerframkallande ämnen. Vi har också undersökt hur bra de fungerar som yogaunderlag och hur länge de håller. Mattorna har testats både i labb och av en testpanel.
Testet visar att det är stora skillnader i komfort och hållbarhet mellan mattorna. Vissa yogamattor innehåller även stora mängder oönskade kemikalier.
Om testet
Vi har testat...
- Mattornas slitstyrka.
- Hur snabbt mattorna nöts.
- Hur yogamattorna klarar svett och annan fukt.
- Hur bra mattornas dämpning är.
- Om yogamattorna innehåller ftalater, flamskyddsmedel och många andra oönskade ämnen.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Yogamattor som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av yogamattor
Den som utövar yoga vill nog helst att ordet ”mjukgörare” ska syfta till själva träningen och inte till hormonstörande kemikalier som läcker från mattan. Vi har testat 14 yogamattor – elva av plast, och tre av naturgummi – för att se om de innehåller mjukgörande ftalater, hormonstörande eller cancerframkallande ämnen. Vi har också undersökt hur bra de fungerar som yogaunderlag och hur länge de håller. Mattorna har testats både i labb och av en testpanel. Resultatet visar att du ska undvika de allra billigaste mattorna, men att du inte heller behöver köpa den dyraste mattan.
I labbet har vi utsatt yogamattorna för en rad tuffa tester för att se hur länge de håller, hur bra de dämpar mot underlaget och hur fast grepp de ger. Till exempel har vi låtit en antivibrationsmatta, som vanligen används under tvättmaskiner, nöta mot yogamattan för att imitera valkiga fötter som rör sig över och sliter mot mattan. En yogamatta nöts snabbast, här är det risk att fula nötningar eller hål uppstår efter en tids yogande. En annan yogamatta har minst slitstyrka, och går lättast itu när vi drar isär den.
Under ett yogapass är det viktigt att ha ordentligt fotfäste och handgrepp, yoga kräver balans och du vill inte riskera att händer och fötter glider eller slinter i de mer avancerade övningarna. Här visar vårt test att en yogamatta inte ger tillräckligt bra grepp om dina fötter har blivit fuktiga av svett. Mattornas dämpning testade vi på både ett rent golv och ett ojämnt underlag, för den som vill ta sin yoga utomhus. Här är det tydligt att de tjockare mattorna är skönare, som till exempel en matta, som är 5,9 millimeter och en av dem som upplevs som skönast.
En del yogavarianter, till exempel bikram, utövas i hög värme, som ska efterlikna värmen i yogans hemland Indien. Passen blir rejält svettiga och för att testa hur mattorna klarar transpiration och annan fukt har vi mätt hur mycket vatten mattorna suger upp. En matta som suger upp mycket vatten tar lång tid att torka och kan kännas obehaglig. På vissa av mattorna lämnar det här testet fula permanenta fläckar. På en av testets yogamattor syns fuktiga delar väl och känns våta och kalla och det torkade vattnet lämnar fula fläckar. Mattan torkar inte heller helt när den får stå ihoprullad i 24 timmar.
Vi har även låtit en panel av yogautövare testa mattorna och ge betyg. De tyckte att en av mattorna luktade väldigt illa. Vi hittade inga oönskade kemikalier och vet inte vad det är som får mattan att osa, men är du känslig för lukt bör du undvika just den mattan. Panelen störde sig också på att en av de andra yogamattorna inte låg platt utan rullade ihop sig. Bäst gillades två mattor som var sköna och gav bra grepp.
I yogamattor av plast kan det finnas hormonstörande ftalater, andra mjukgörare, cancerframkallande polycykliska aromatiska kolväten (PAH:er) och flamskyddsmedel. Mattorna av naturgummi kan innehålla nitroserbara ämnen och vattenlösliga proteiner. Nitroserbara ämnen bildas under produktionen av naturgummi och kan omvandlas till nitrosaminer i kroppen, vilka klassas som cancerframkallande. Vattenlösliga proteiner kan vara allergiframkallande.
Ingen av yogamattorna innehöll de åtta PAH:er som det finns gränsvärden för i yogamattor. I några mattor, däribland testvinnaren från Casall, hittade vi dock andra PAH:er. I de flesta fall var halterna låga, men i ett par fall hittade vi PAH:n naftalin i höga halter. Det finns inga svenska gränsvärden för naftalin, utan vi har använt de tyska riktlinjerna.
I en av yogamattorna hittade vi högst halter av nitroserbara ämnen och vattenlösliga proteiner. Det finns inget gränsvärde för nitroserbara ämnen, men det finns för miljömärkta textilier och vi har använt oss av det gränsvärdet, som ligger på fem milligram per kilo. En matta innehåller långt över det och har därför fått en begränsning av det samlade betyget.
– Att det finns mattor i naturgummi som inte innehåller några nitrosaminer eller nitroserbara ämnen visar att det är möjligt att tillverka yogamattor i naturgummi utan dessa ämnen, säger Anna Edberg, Råd & Röns projektledare för testet.