Ullunderställ – bäst i test
Råd & Rön har testat 12 ullunderställströjor i merinoull. Testet visar att det är lätt att hitta ett ullunderställ som håller dig varm, men svårare att hitta ett som håller i längden.
Om testet
Vi har testat...
- Hur sköna tröjorna är att ha på sig vid olika aktiviteter.
- Om ullunderställen kliar.
- Om sömmarna skaver eller irriterar.
- Hur bra ullunderställen värmer.
- Om de transporterar bort fukt.
- Hur bra ullunderställströjorna håller.
- Om tröjorna lätt får noppor.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade ullunderställ
Ett bra ullunderställ ska hålla dig varm och leda bort fukt från kroppen så att du känner dig torr även när svetten börjar lacka under lite tuffare aktiviteter. Vi har testat tolv ullunderställströjor från elva märken. Alla finns i dam- och herrvariant utom Intersports McKinley, där dam och herr är två helt olika modeller.
Tröjorna vi har testat är långärmade, har rund hals och ett ullinnehåll på minst 70 procent.
Majoriteten av tillverkarna har satsat på 100 procent merinoull men tre tillverkare, Woolpower, Decathlon och Neomondo, har valt att också använda syntetmaterial i sina produkter. Tröjorna är av det lite tunnare slaget och är tänkta att bäras längst in mot kroppen, under andra kläder.
Ull är ett utmärkt material att bära direkt mot kroppen eftersom ullfibrerna isolerar väl och kan suga upp och transportera bort fukt utan att själva materialet upplevs som kallt på samma sätt som till exempel bomull. Ullen är dessutom en ogästvänlig miljö för de bakterier som skapar dålig lukt i svettiga kläder. Det betyder att tröjan är fräsch längre än en motsvarande i till exempel syntet och att den inte behöver tvättas lika ofta.
Ulltröjorna i vårt test är gjorda av tunna ullfibrer och ska därför inte heller klia som din barndoms ylletröja kanske gjorde.
För att testa tröjornas komfort och funktion i praktiken har vi låtit en panel bestående av män och kvinnor i åldrarna 30 till 70 år använda tröjorna under olika aktiviteter som skidåkning, löpning och promenader under vintern och våren.
Paneldeltagarna har fått ge sina omdömen om bland annat tröjornas komfort, passform och material. Omdömena skiljer sig en hel del mellan de olika modellerna, även om ingen av tröjorna direkt sågas av paneldeltagarna.
Paneldeltagarna har också fått ge ett omdöme om hur bra tröjorna hållit under testperioden. Här är det flera modeller där tröjorna blivit noppiga efter användningen och i ett fall har tröjan fått ett litet hål på ryggen.
Tröjans ömtålighet bekräftas också i våra labbtester. Labbet har undersökt slitstyrkan hos plaggen i tre olika test. Ett där tygets styrka testas i en maskin som drar i det till det brister och två test där tyget nöts dels mot sig själv dels mot ett standardtyg för att se hur slitstarkt det är mot hål och noppor.
Tyvärr är det ingen av modellerna som får toppbetyg för sin slitstyrka.
När det gäller förmågan att isolera är skillnaderna mellan de olika tröjorna försumbar så länge de är torra. Alla modellerna i testet får högsta betyg. Skillnaderna blir lite större i fuktigt eller vått tillstånd där alla tröjor tappar isoleringsförmåga.