Hoppa till innehållet

Välj jackan utan gift

Bra skaljackor ska skydda mot regn och samtidigt andas. Tyvärr innehåller de ofta ämnen som skadar miljön för all framtid. Men vårt test visar att de utskällda gifterna inte behövs.

Utrustad med en bra skaljacka som håller regn ute samtidigt som den släpper ut svett kan du njuta mer av fjällen, skogen eller andra ­naturupplevelser. Men många tillverkare använder sig av giftiga kemikalier för att uppnå funktionen som gör natur­turen mer ­behaglig.

Åtta av de 17 testade skaljackorna innehåller fluorkarboner, ett ämne som gör textilen smuts- och vattenavvisande. Men kemikalierna är också kopplade till en rad negativa egenskaper.

I djurstudier har man sett att fluor­karboner i höga halter kan ge leverskador och påverka fett­metabolismen, immunförsvaret och reproduktions­förmågan. Det som kanske är mest allvarligt är att de inte bryts ner i naturen.
– De här kemikalierna försvinner inte och de har hittats överallt i hela världen, från höga berg till djupa oceaner, säger Ian Cousins, professor i organisk miljökemi på Stockholms universitet.

Tidigare användes fluor­karboner med långa kolkedjor, men de har fasats ut eftersom de ansågs vara för giftiga. Ian Cousins är dock inte säker på att alternativet, de kortkedjiga fluor­karbonerna, är bättre.
– Det verkar finnas en relation mellan hur långa kolkedjorna är, hur giftiga de är och hur mycket de ackumuleras i kroppen. Men de kortkedjiga bryts inte heller ner. Och även om de verkar vara säkra i dag har det historiskt sett hänt att kemikalier som vi trott varit säkra efter vidare forskning visat sig inte vara det. Och när de här kemikalierna en gång släppts ut är det väldigt svårt att få bort dem, säger Ian Cousins. 

Så funkar funktionen

Skaljackor som består av tre lager har ett yttertyg, ett membran och ett innertyg. Membranet är perforerat av porer, som är så små att vatten­droppar inte kan tränga igenom, men så stora att vatten��ånga gör det. På så vis skapas ett material som stänger ute regn, men som släpper ut fukt. Tekniken kräver att vattnet på yttertyget bildar droppar, annars sprider det ut sig och hindrar ångan från att ta sig ut. För att droppar ska bildas behandlas yttertyget med något ämne, som ofta inne­håller fluorkarboner.

Fluorkarboner kallas även högfluorerade ämnen, PFC eller PFAS, och gruppen omfattar drygt 4 000 ämnen. På några jackor står det att de har PFC-fri DWR. DWR står för Durable Water Repellent, och med det menas behandlingen av det yttre lagret. Det här låter bättre än det är. Även om yttersta laget är fritt från fluorkarboner kan mellanl­agret ändå innehålla de kritiserade kemikalierna.

Dessutom verkar de vara helt onödiga. Jackorna i topp innehåller inga fluorkarboner, och får ändå höga betyg i vattentäthet, utan att tappa förmågan att andas. En tillverkare som helt har valt bort fluorkarboner är Fjällräven. På frågan om vad jackorna är behandlade med svarar Fjällräven att de an­vänder sig av en lågtoxisk, paraffinbaserad behandling, som inte är utvecklad unikt för dem, utan ägs av en kemikalie­leverantör. 

– Vi får inte avslöja vad den innehåller, men för att vi inte ska hoppa på ett alternativ som senare visar sig ha andra risker har vi fått ta del av kemikalie­innehållet mot att vi inte går ut med substanserna. Vi har kontrollerat att de inte är listade som potentiellt farliga, säger Christiane Dolva Törnberg, hållbarhetsansvarig på Fjäll­räven.

Tror ni inte att det är viktigt för medvetna ­konsumenter att få veta vad jackorna innehåller?
– Självklart tror vi att det är viktigt för kunden, men det är inte vi som äger receptet och rent avtalsmässigt har vi ingen rätt att gå ut med den informationen, säger Christiane Dolva Törnberg.

Ian Cousins säger att vi vet ännu mindre om de kemikalier som ersätter fluorkarboner.
– Men jag skulle ändå välja en jacka utan fluorkarboner. Jag är inte bekväm med att vi släpper ut syntetiska kemikalier som aldrig bryts ner i naturen, säger han.

Trots att det tydligen går att göra bra jackor utan fluorkarboner innehåller flera modeller i vårt test de utskällda kemikalierna.
– Vi håller på att fasa ut an­vändandet av impregneringar med fluorkarboner, säger Erik Blomberg, produkt­utvecklingschef på Tierra.

Han säger att anledningen till att de har plagg där de fortfarande använder fluorkarboner är att dessa även säljs till professionella användare, som till exempel ska på Everest­expeditioner.
– När vi har testat fluorkarbonfria tyger har de fungerat bra initialt, men förlorat funktionen snabbt, så de måste återimpregneras mer ofta. Det fungerar inte på längre turer, men för veckoturer och liknande går det utmärkt. Det här är inga förbjudna ämnen, men vi tycker att de ska användas så lite som möjligt, säger Erik Blomberg.

LÄS MER: Historien om fluorkarboner i goretex och annat

Köp rätt jacka

En skaljacka har en rad funktioner som ­underlättar ett aktivt uteliv. Den håller dig torr i regnet och ­släpper ut ångan när du svettas. Tänk på det här när du ska köpa en ny skaljacka:

  • Prova så att den ­sitter skönt och att du kan röra dig ­obehindrat.
  • Blixtlåsen ska kunna öppnas med en hand.
  • Du ska komma åt fickorna även med ryggsäck på.
  • Huvan ska kunna justeras enkelt och skydda mot regn och snö. ­Vill du klättra eller cykla ska det också gå in en hjälm under den.

I testet har vi i labb undersökt hur jackorna står emot regn och rusk, hur bra de andas och hur hållbara de är. En panel har även bedömt hur sköna de är att använda. Med ett undantag får jackorna också bra betyg för hur vattentäta de är. Norrøna Falketind GTX läckte både i tyget eller i sömmarna. 

– Här har de gjort något fel på vägen. Alla de andra jackorna har höga siffror för vilken vattenpelare de klarar av, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Ingen jacka får toppbetyg för slitstyrkan. När vi testar hur bra jackorna klarar av nötning låter vi en maskin nöta jackorna 50 000 gånger, eller tills jackan har gått sönder. Patagonia Triolet Jacket nådde inte 50 000 nötningar innan den gick sönder. På Lundhags Lakajacka syntes färgförändringar redan vid 30 000 nötningar, den kommer att se sliten ut tidigare än de andra jackorna. Men framför allt är det att jackorna är känsliga för revor som drar ner betyget.
– De är inte jättehållbara, man får vara för­siktig. De är gjorda för att vara lätta och packbara, säger Ronny Karlsson.

I vårt test får alla jackor höga betyg för vindtäthet. Många jackor får också höga betyg för andningen. Där sticker Fjällrävens jackor ut med lite lägre betyg. 

För att skaljackorna ska skydda mot alla väder och fungera med ryggsäck måste de vara smart utformade, vilket vår testpanel har fått bedöma. Testpanelen älskade Fjällrävens jackor, de fick höga betyg rakt igenom. De tyckte bland annat att den hade bra fickor, att det var lätt att justera huvan och att det var bra ventilation med dragkedjor som går åt båda hållen. Även Klättermusens jacka uppskattades. Houdinis jacka beskrivs somsnygg, men dragkedjorna kärvar.

Några av jackor var dock inte helt optimalt utformade för friluftsliv. The North Faces båda jackor fick låga betyg för sin huva, som inte skyddar ansiktet från regn och rusk. Det går inte heller in en hjälm under den. Test­panelen tyckte att Bergans Eidfjords fickor var för små, det gick knappt att få in handen, och de hade vassa dragkedjor.

The North Faces Tente Futurelight, Lundhags Salpe och Haglöfs Spate jackor har ingen ventilation under armarna. För bästa ventilations­möjligheter ville panelen ha dragkedjor som gick att öppna åt båda hållen, och gillade inte när de var tröga så de var svåra att dra upp och ner med en hand.

Något som är värt att tänka på, och som man kanske missar i butik, är hur jackan låter. Arcte­ryx Beta SL Hybrid och Patagonia Triolet Jacket prasslar störande när det regnar och blåser. 

Så sköter du din jacka

Membranet täpps igen av smuts och svett och för att det ska fungera bra måste du tvätta jackan relativt ofta. Använd fintvättmedel, men inte sköljmedel, eftersom det täpper igen porerna. Du behöver inte köpa speciellt outdoortvätt­medel. Välj ett snällt program med kort centrifugering. Efter tvätt måste du kicka i gång ytbehandlingen genom någon form av värmebehandling, som strykning eller torktumling. Om du vill kan du låta jackan hängtorka tills den är helt torr och sedan köra en kort torktumling. Du behöver även lägga på ny yt­behandling emellanåt, det kan du göra med sprej eller särskilt tvättmedel.