Smartklockor, träningsklockor och aktivitetsarmband – bäst i test
Råd & Rön har testat träningsklockor (också kallade pulsklockor eller löparklockor), smarta klockor och aktivitetsarmband - sammanlagt 150 modeller. Alla kan mäta hur mycket du rör dig och hur långt du går eller springer. Majoriteten kan också mäta din puls.
Om testet
Vi har testat...
- Hur bra de mäter puls.
- Hur bra de mäter syremättnad i blodet (på de enheter som har den funktionen).
- Hur bra de mäter distans.
- Hur noggrant de räknar steg.
- Hur bra de fungerar med respektive utan koppling till mobiltelefonen.
- Hur lätta enheterna är att använda.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Maxad träning med pulskoll
- …och mycket mer!
Publicerad
Testade modeller
Fler tester
Utdrag ur testet av träningsklockor, smartklockor och aktivitetsarmband
Tidigare har vi testat träningsklockor, smarta klockor och aktivitetsarmband i olika testprogram eftersom de använts till olika saker. Smartklockorna har traditionellt mest varit en extra skärm till mobilen, medan tränings- eller pulsklockan har varit inriktad på att mäta din träning och aktivitetsarmbandet på att ha koll på hur mycket du rör dig i vardagen.
Nu har de här tre kategorierna av prylar närmat sig varandra så mycket att alla sorterna klarar de uppgifterna, men med lite olika fokus. Vi har därför testat klockor ur båda kategorierna och armband i samma testprogram och lagt dem i samma tabell för att det ska vara enkelt att välja den som passar bäst, beroende på vilka funktioner du prioriterar.
Många väljer att köpa en smartklocka, träningsklocka eller aktivitetsarmband för att använda den vid just träning. Det är också prylarnas egenskaper vid träning som vi har värderat högst när vi har satt det samlade betyget.
En del i träningstestet är hur bra klockorna och armbanden kan mäta distans vid en löprunda. Majoriteten av klockor har inbyggd gps för att kunna mäta distans och får högsta betyg för distansmätning. De klockor som saknar gps använder i stället den inbyggda stegräknaren för att räkna ut hur långt du har sprungit eller gått.
Gemensamt för alla klockorna och armbanden i testet är att de kan mäta din puls, både under olika träningsaktiviteter och i din vardag. När du tränar kan pulsen vara ett verktyg för att se att du tränar med rätt belastning eller för att se om din kondition förbättras. I vardagslivet kan pulsen säga något om ditt allmänna hälsotillstånd. Tyvärr är pulsmätningarna från flera av klockorna i testet osäkra och många modeller får ett lågt betyg.
I testet har vi mätt pulsen under gång, löpning, cykling och vila och jämfört resultatet från de olika klockorna med pulsen uppmätt med ett pulsband fäst över bröstet.
Vissa modeller får riktigt dåligt resultat och flera lägsta möjliga betyg, en etta, för sin förmåga att mäta puls.
Batteritiden skiljer sig mycket åt mellan de olika modellerna. Den uthålligaste klarar sig i drygt tre veckor vid vardagligt användande. Det kan jämföras med den minst uthålliga som bara klarar sig 13 timmar. Flera av klockorna som hamnar i kategorin smartklockor snarare än träningsklockor har kortare batteritid i vårt test. En kortare batteritid kan till exempel bero på att klockan har en upplyst färgskärm, som påminner om den i en mobiltelefon eller att klockan har inbyggd telefon. Många av träningsklockorna har skärmar som inte är lika bra på att visa bilder, men de drar i gengäld mindre ström. Samma sak gäller för aktivitetsarmbanden som generellt sett inte behöver laddas lika ofta som de smarta klockorna.
Majoriteten av klockorna och armbanden kan också mäta andra typer av träning, allt ifrån simning till yoga, men vilka sporter de olika modellerna klarar av varierar. Är du intresserad av någon speciell idrott är det viktigt att kolla upp att den modell du funderar på att köpa har de funktioner du behöver.