Pannlampor – bäst i test
En bra pannlampa hjälper dig att hitta rätt i mörkret och sitter utan tryck eller skav. Men se upp för modellerna som snabbt tappar i ljusstyrka. Vi har testat tolv lampor för fritidsbruk och det är stor skillnad i hur mycket ljus de ger och hur länge.
Om testet
Vi har testat...
- Hur starkt lamporna lyser
- Hur länge de lyser
- Hur de lyser när det är kallt
- Om de klarar väta
- Hur hållbara de är
- Om de är sköna att bära och enkla att hantera
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade pannlampor
Fler tester
Utdrag ur test av pannlampor
En pannlampa på huvudet kan ge bra ljus och lämnar händerna fria till annat, oavsett om du mekar med cykeln i det snålt upplysta cykelrummet, sätter upp spritköket efter skymningen eller ska på en sen höstpromenad med hunden. Väljer du en lämplig modell blir den också en bra ledsagare i löpspåret efter mörkrets inbrott. Vi har testat tolv olika pannlampor för fritidsbruk, men med lite olika inriktning när det gäller tänkt användningsområde.
I vårt labb har vi testat hur bra och länge lamporna lyser, om de tål att tappas och om de klarar väta. Vi har också låtit en panel använda lamporna i olika situationer för att se hur bra de fungerar i praktiken och hur bekvämt de sitter på huvudet.
Två av lamporna, Olight HS2 och Silva Trail Runner Free, marknadsförs speciellt för löpning och har batteripaket bak på huvudet för att fördela vikten och sitta stadigare under en skumpig joggingtur. På övriga lampor sitter batteriet tillsammans med själva lampan i en enhet vilket gör lamporna lite smidigare att hantera om du till exempel vill stoppa dem i packningen inför en campingtur eller i fickan när du ger dig ut på promenad.
Majoriteten av modellerna drivs av tre till fyra vanliga AA- eller AAA-batterier, men lamporna från Olight, Forclaz och Lumonite har inbyggt laddningsbart batteri. Laddningsbara batterier är praktiska eftersom du slipper hålla ordning på extra batterier att byta med, men om du befinner dig på vandring i naturen kan de vara svåra att ladda och det kanske är mer praktiskt med möjligheten att byta. Tillverkaren Petzl marknadsför sina lampor med att de kan användas tillsammans med både AAA-batterier och ett speciellt laddbart batteri. Det laddbara batteriet köps separat och vi har inte testat lamporna med det monterat.
Alla modeller i testet har möjlighet att justera ljusstyrka och spridningsvinkeln för ljuset. I de flesta fall regleras spridningsvinkeln genom att olika led-element i lampan tänds och släcks. Undantaget är lampan från Ledlenser, där ljusets spridning regleras med hjälp av en optisk zoomfunktion.
När vi har testat lamporna i labbet har vi gjort det med den maximala ljusstyrkan på och det är stor skillnad i hur mycket ljus de olika lamporna ger.
Ljussvagaste lampan också är testets lättaste lampa. Den är inget för den som vill ta en löptur i skogen eller upptäcka saker på avstånd, utan kanske för den som vill ha med sig ett reservljus i fickan.
Intensivast ljus en lampa som i vår mätning ger en ljusintensitet på över 4 300 candela rakt framför lampan. I samma mätning når den ljussvagaste bara upp till 309 candela.
Vilket ljus en lampa ger avgörs inte bara av intensiteten rakt framför utan också av hur ljuset sprids. I labbet har vi mätt upp spridningsvinkeln vid maxintensitet för de olika lamporna. Vinkeln mäts mellan mittpunkten där ljuset är som starkast till den punkt där ljusstyrkan är 50 procent av maxvärdet. När det gäller spridningsvinkeln är resultaten omvända.
När du jämför spridningsvinklarna mellan olika lampor gäller det att komma ihåg både att de är ett mått som är relativt mot lampans egen maxstyrka och att de flesta lamporna har inställningar som ger större spridningsvinkel, men med lägre ljusstyrka.
I tabellen hittar du också uppgifter om hur långt ljuset från lamporna når och hur det överensstämmer med de uppgifter som tillverkaren lämnat.
Ett bra ljus är inte värt så mycket om lampans batterier inte klarar att leverera det under en längre tid. I vårt batteritest har vi mätt hur länge lampan behåller en ljusstyrka över 400 candela på en meters avstånd i maxläge. Det är det ljus som vi definierat som ett bra ljus för att använda lampan till löpning i mörker. Vi har också mätt hur länge lamporna har ett ljus på minst tio candela, vilket kan jämföras med ljuset från lucia och tre av hennes tärnor.
Vi har också tittat på hur lång tid det tar för lamporna att nå ned till tio procent av sin ursprungliga ljusstyrka, eftersom det är den mätningen som enligt standarden anges som batteritid på förpackningen.
Våra mätningar visar att lamporna använder energin i batterierna på väldigt olika sätt i förhållande till vilken ljusstyrka de ger.
Vi har också gjort ett enklare batteritest i minus tio grader för att se hur kylan påverkar batteritiden.
Pannlamporna används ofta ute och har en klassning som visar att de ska tåla ett visst mått av väta.