Så testar vi löparryggsäckar
I labbet testas allt från slitstyrka till vattentäthet.
Slitstyrka
När vi testar ryggsäckarnas slitstyrka packar vi dem med rekommenderad maxvikt, hänger upp dem på en stång och släpper sedan ner dem fyra centimeter 20 000 gånger. Detta ska simulera att väskan skumpar på en löpares rygg. Vi testar bärhandtaget på samma sätt. Därefter kollar vi om sömmarna håller och om axelremmarnas spännen stannar i sitt läge under 20 000 cykler eller om de börjar glida. Vi drar även upp och ner dragkedjan 2 000 gånger.
Vattentäthet
Ryggsäckarna sprejas med tio liter vatten per kvadratmeter i 30 minuter, för att simulera regn. Vi låter även väskorna stå i en centimeter vatten i
tio minuter för att se om det går att ställa ner ryggsäcken på fuktigt underlag.
Tillverkningskvalitet
Labbets experter får bedöma sömmar, stängningsmekanism, handtag, lock, inre fickor, nitar och remmar.
Förvaringsutrymme
För att testa hur mycket ryggsäcken rymmer lägger vi i en plastpåse, fyller den med vatten och mäter sedan mängden som går i.
Underhåll
Vi kletar ner utsidan av ryggsäcken med lera och insidan av ryggsäcken med fruktsås och försöker sedan ta bort det, för att se hur lätta ryggsäckarna är att göra rena. Vi testar även hur enkelt det är att rengöra vätskesystemet.
Delbetygen anges på en 9-gradig skala. Det samlade betyget anges på en 100-gradig skala, där vi har viktat betygen så här:
Testpanel: 35 %
Vattentäthet: 20 %
Förvaringsutrymme: 15 %
Hållbarhet: 10 %
Tillverkningskvalitet: 10 %
Underhåll: 5 %
Synlighet: 5 %