Hoppa till innehållet

Ryggor för flexibel löpning

Löparryggsäckarna vi har testat är bekväma och utrustade med fiffiga funktioner. Men se upp för dem som släpper igenom allt regn.

En löparryggsäck är bra att ha på den längre löparturen, men är även smart att ha för den som vill kombinera joggingen med till exempel fika och bad. 

Att springa med ryggsäck förknippas ofta med ultralöpare som med väskor fulla med energigel och sportdryck springer utan avbrott i mil efter mil. Men löparryggsäcken kan också vara packad med badkläder och en handduk för ett spontandopp, en överdragsjacka ifall du vill ta en kaffe eller åka buss hem, eller ett par barnskor som du har köpt begagnat på andra sidan stan. Allt för att göra det enklare att få in löpningen i vardagen. Ryggsäcken rymmer till och med en halv flaska vin för den som vill avsluta löpturen med ett kvällsdopp och ett glas rött i sensommarkvällen. Har jag hört.

Men för att det ska funka att springa med en ryggsäck ställs hårda krav på den. Den ska ha plats för det viktigaste utan att vara otymplig, den ska sitta åt utan att skava, tåla väder och vind och gärna göra användaren mer synlig med hjälp av reflexer. Dessutom ska den vara smart designad så att det är lätt att komma åt viktiga saker som dryck och mobil.

Vi har testat nio modeller i både labb och med hjälp en testpanel. Några av modellerna ser ut som traditionella ryggsäckar, andra är mer som västar. Alla har plats för något slags vätskesystem. Vissa har det inbyggt eller så kommer det med när du köper säcken, till andra får du köpa till. Testpanelen har fått springa lite längre med ryggsäckarna, minst en mil. Det är då, när du är svettig och varm, som ryggsäcken avslöjar obekväma detaljer som kan orsaka skav eller annan irritation.

Överlag är paneldeltagarna nöjda. Ryggsäckarna är bekväma med bra vätskesystem och ventilation, smarta detaljer och lätt åtkomst till öppningar och fack. Testvinnaren Black Diamond Distance 8 är en favorit som sitter bra och kan anpassas efter olika kroppstyper och den får högst betyg för helhetsintrycket. Thule Uptake 8 och Ultimate Direction Ultra Vest 5.0 får något lägre betyg för komforten. Panelen tycker att Thulesäcken har remmar som sitter obekvämt och de gillar inte hur Ultimate Direction fästs över bröstet. Den senare har också ryggventilation som några i panelen uppskattar medan andra inte gillar. Har du vattenflaskor med dig när du springer med Silva Strive Light 5 riskerar de att falla ut.

Vi tycker att en löparryggsäck måste klara väder och vind och har därför gett lägre betyg till dem som inte tål vatten, även om de inte har utlovat det. I Silva Strive Light 5 och Decathlon Evadict Trail Vest rinner vattnet in så att packningen blir helt blöt. Där slår en begränsningsfaktor till, så att hela deras samlade betyg blir neddraget. Vi har även kontrollmätt hur mycket som får plats i ryggsäckarna. Flera av modellerna har en siffra i namnet som indikerar hur mycket de rymmer. Dock inte alla. Ultimate Direction Ultra Vest 5.0 rymmer enligt vår mätning 10 liter, men ändå får inte all packning plats (läs mer om packningen i rutan längst ned).

I labbet har vi även testat hur ryggsäckarna håller genom att simulera hur de skumpar på en löpares rygg. Testet avslöjar att Camelbak Octane 10 och Thule Uptake 8:s remmar börjar glida efter en tids löpning. Väskor som släpper i remmarna får du hela tiden dra åt eller så skumpar de runt och ger skavsår, så det är viktigt att de sitter där de ska. Annars klarar sig ryggsäckarna bra. Bäst i test blir Black Diamond Distance 8 och den lite billigare Camelbak Octane 10 utnämns till ett Bra köp. Vilken ryggsäck som passar dig bäst beror lite på vad du tänker använda den till och vad du vill packa. Ett bra tips är att testa ryggsäcken i butik, eftersom de säljs i olika storlekar och det är viktigt att välja en som passar just din kroppsform.

Slutsats

Det här är nio bra och väldesignade ryggsäckar med många finurliga detaljer och fickor anpassade för en ­löptur. De kan dock vara lite i det minsta laget, beroende på vad du ­tänker använda dem till, och två av dem skyddar inte din packning från regn. Bäst i test är Black ­Diamond Distance 8. Den lite billigare ­Camelbak Octane 10 utnämns till Bra köp.

Packning i labbet

I väskan packade vi in en 1,5 liter fylld vätskepåse, foliefilt, visselpipa, pannlampa med extra batteri, telefon med laddningskabel och powerbank, kartbok, skaljacka, skalbyxor, strumpor, keps, handskar, 2 energibarer, 2 energigel, vaseline, plåster, kinesiotejp och fickkniv.

Bra packning i löpryggsäcken

För korta turen

Här erbjuder en löparryggsäck kanske framför allt möjligheten till större flexibilitet på din tur. Vill du ta ett dopp längs vägen? Använd väskans utrymme till handduk och badbyxor. Vill du stanna längs vägen för en spontanfika? Då är det skönt med ordentliga överdragskläder i ryggsäcken (också om du inte orkar hela vägen hem och vill promenera tillbaka).

För längre turen

Ska du springa långt är det viktigt att kunna fylla på med extra energi och vätska längs vägen. Det finns en lång rad produkter, energibars och energigel, som tar liten plats i packningen. Den som vill komma billigare undan kan exempelvis ta med torkad frukt och nötter. Att packa en skaljacka eller andra överdragskläder är en klok idé, inte minst för att gardera för eventuella väderomslag. Och vill du hålla koll på tid och sträcka
med mobilen hjälper en powerbank dig att undvika batteritorsk.

Till fjällturen

Ska du springa upp på fjället innehåller den standardpackning vi har använt i vårt test mycket av det som är viktigt att få med sig på en dagstur. Bland utrustningen som särskilt brukar rekommenderas finns vätska, extrakläder, nödfilt, telefon,