9 stövlar för skogen
Klassiska gummistövlar för vandring i skog och mark ska stå emot väta och hålla foten torr. Men i vårt hårda testprogram är det många stövlar som spricker och nöts sönder.
Gummistövlar är nästan ett måste för att hålla sig torr och hindra eventuella ormar och fästingar från att attackera foten när du är ute i skog och mark. Råd & Rön har testat nio svarta och gröna ”skogsstövlar” i klassiskmodell som passar både damer och herrar. Vi har kontrollerat att stövlarna finns i storlekarna 36–46, men flera finns i både större och mindre storlek.
Bäst i test är Tretorns Terräng, en stövel som håller tätt och klarar både böjnings- och nötningstestet bra. Nackdelen är att den inte har speciellt bra fäste på vått underlag. Bra fäste har däremot Sulman Siljan, som också får toppbetyg för både böjning och vattentäthet. Däremot nöts innertyget fort.
– Om Sulman hade haft bättre innertyg hade den varit en klar testvinnare, säger Råd & Röns testansvariga Sofia Börjeskog. Synd på en annars bra stövel.
Sofia Börjeskog är också besviken på Tretorn Scout som kommer sist i tabellen:
– Den stöveln är ”urmodern” för alla svenska gummistövlar, och jag trodde att den skulle klara sig bättre. Scoutstöveln innehåller flera onödiga kemikalier, spricker och har dåligt fäste på vått underlag.
Stövlarna får gå igenom ett riktigt tufft testprogram, och det märks eftersom de samladebetygen inte är speciellt höga. Först sänks stövlarna ner i vatten i fyra timmar. Sedan sätts de fast i olika maskiner, där sulorna böjs 30 000 gånger, både som nya och efter artificiellt åldrande. Ovandelen böjs 100 000 gånger. Vi nöter också sulorna och innertyget, provar fästet, och ser hur materialet står emot när vi sticker stövlarna med föremål som ska motsvara vassa kvistar och grenar som man kan stöta på i skogen.
– Jag har räknat ut att böjningstestet motsvarar 16 mils gång, och det är en hel del bär- och svampplockning man klarar av på det, säger Sofia Börjeskog. De här skogsstövlarna är ju inga vandrarstövlar, de är inte gjorda för att gå långa dagsetapper som till exempel under en fjällvandring.
Hur bra sulan fäster testas både på torrt och vått underlag. Det är sulans mönster, i kombination med materialet, som ger olika bra fäste. Tyvärr går det inte att se i butiken vad som är bra eller dåligt.
Vi undersöker också om stövlarna innehåller skadliga kemikalier, bland andra ftalater och PAH (polyaromatiska kolväten). Både Tuxer Riksgränsen och Tretorn Scout innehåller kemikalier som överstiger olika gränsvärden.
– Att dessa kemikalier över huvud taget finns i stövlarna är totalt onödigt. Det går lika bra att göra stövlar utan de här substanserna, säger Sofia Börjeskog.
Text: Ingrid Jacobsson
Testansvarig: Sofia Börjeskog
Foto: ICRT
Slutsats
Råd & Röns test av nio skogsstövlar blev Tretorns Terräng Bäst i test. Den höll tätt i vårt vattentest, och den höll bra för nötning och böjning. Bland de övriga stövlarna fanns det många som fick sprickor och hål på innertyget.Trots att stövlarna är avsedda för skog och mark var det inte någon som fick toppbetyg för fästet på vått underlag. På torrt underlag hade dock alla bra, eller mycket bra, grepp.
Vi hittade tyvärr höga nivåer av PAH och ftalater i ett antal stövlar. Att använda dessa skadliga kemikalier anser vi är onödigt. Några stövlar innehöll inte dessa kemikalier.
Så ser sulorna ut:
Fakta: Natur och syntet
Man kan tro att gummistövlar alltid är av naturgummi, men många är också tillverkade av syntetiskt gummi. Det framgår inte alltid av stövlarnas etiketter vad som har använts.
Naturgummi utvinns av mjölksaften, latex, från ett antal trädarter. Den viktigaste av dessa trädarter är Hevea brasiliensis. Man skär skåror i barken och låter gummit rinna ner i små skålar som har fästs på trädstammen.
Thailand, Indonesien och Malaysia producerar tillsammans cirka tre fjärdedelar av allt gummi i världen. 40 procent av allt gummi som används är natur- gummi, resten är syntetiskt.