Toalettpapper – bäst i test
Råd & Rön har testat 17 sorters toalettpapper. Testet visar vilket toapapper som är bäst, skönast och inte orsakar stopp i avloppet. Dessutom har vi räknat ut vilket papper som kostar mest per meter.
I testet ingår toapapper med två eller tre lager och som är gjort av nyfiber eller returfiber. De dyrare sorterna får överlag höga betyg men det finns dyra undantag som absolut inte är prisvärda.
Om testet
Vi har testat...
- Hur mycket toapapperet kostar per 10 meter.
- Hur många meter varje toarulle innehåller.
- Pappersrullarnas materialstyrka och uppsugningsförmåga.
- Hur lätt toapapperet löses upp i vatten.
- Hur mjukt toapapperet är.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Toapper som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av toalettpapper
För testets dyraste toalettpapper får du betala mer än dubbelt så mycket som för det billigaste – men när du står och väljer i affären är den prisskillnaden inte helt tydlig. Toalettpapper säljs i många olika förpackningsstorlekar, men i de allra flesta fall påverkas inte priset per rulle av storleken på förpackningen. Eftersom exempelvis tjockleken och hur hårt pappret är rullat varierar är det svårt att se vad som är mest prisvärt bara genom att titta på priset per förpackning. För att på bästa sätt kunna jämföra hur mycket du får för pengarna har vi beräknat vad pappret kostar per tio meter.
Allra dyrast är ett toapapper som inte får särskilt bra betyg varken för funktionen eller från testpanelen. Att det är det tvålagerspapper som får bäst samlat betyg säger inte mycket eftersom alla tvålagers i testet kommer i följd, sist i tabellen. Allra sämst är returpapper i två lager från lågprismärkena. De fungerar dåligt och ogillas av panelen.
I topp av tabellen hamnar testets näst dyraste produkt. Det toapappret får höga betyg för sin förmåga att suga upp vätska snabbt och effektivt, endast ett annat toelettpapper får högre betyg i det avseendet. Överlag får dock de flesta toapapper i testet höga betyg för detta. När det gäller materialstyrka är det mer variation och det är föga förvånande de toalettpapper som bara har två lager papper som är svagare. Även om det är viktigt att ett toalettpapper håller ihop ska det ju gå att riva av i perforeringen. Här sticker ett toalettpapper i nyfiber från en stor butikskedja ut genom att vara mycket sämre. Skillnaden i materialstyrka mellan perforering och starkaste riktningen är inte så stor, vilket ökar risken för att pappret går av någon annanstans än i perforeringen.
När toapappret till slut hamnar i toaletten ska det helst snabbt lösas upp så det inte orsakar stopp. Även här är returpappret sämre. Sämst av alla är ett toapapper där mer än hälften av pappret förblir oupplöst efter vårt test.
Vi har även låtit en panel testa pappret, och det var tydligt att de föredrar tre lager. Ett butiksspecifikt toapapper papper var ingen favorit, det ansågs för fult, för tunt och att det var svårt att få loss första pappret utan att flera ark går sönder. Ett annat toalettpapper av returfiber gillades inte heller, det ansågs riktigt dålig och att rullen var för mjuk. Det toapappret av nyfiber fick dock toppbetyg av testpanelen.
Vi har också tittat på toalettpapprets miljöpåverkan. Alla produkter har någon form av miljömärkning, vilket är positivt. Alla är dock inte lika starka och ett toapapper har till exempel bara den mest kritiserade märkningen.
I labbet har vi mätt om några produkter sänder ut fluorescerande ljus. Om pappret har mer än någon procents uppmätt fluorescens innehåller det optiska vitmedel. Inga av nyfiberpappren har optiska vitmedel tillsatta, men det kan vara ett problem i toapapper av returfiber. De är bland annat gjorda av återvunnet vitt kontorspapper, som innehåller dessa ämnen. Optiska vitmedel påverkar inte hälsan direkt, men de spolas ut i miljön där de ackumuleras och till slut hamnar i den fisk vi äter. Alla toalettpapper har viss fluorescens, om de har mindre än en procent får de högsta betyg.
Det betyder miljömärkningarna
Alla toalettpapper i testet har någon form av miljömärkning. Men vad står de för egentligen? Råd & Rön reder ut.
PEFC
Står för Programme for the Endorsement of Forest Certification och är ett system för certifiering av miljövänligt och hållbart skogsbruk och träbaserade produkter. PEFC-certifieringsreglerna liknar de som tagits fram av FSC till höger, men är mer anpassat till småskaligt skogsbruk. Har fått kritik, eftersom den till skillnad från FSC är utformad av industrin, och inte har samma koppling till miljöorganisationer som FSC har.
EU Ecolabel
EU Ecolabel, även känd som EU-blomman, är EU:s officiella miljömärke för varor och tjänster. Märkningen fungerar på samma sätt som andra miljömärkningar, men med egna kriterier. Liksom Svanen granskas produkter och varor ur ett livscykelperspektiv från råvara till avfall och certifieringen granskas av tredje part.
FSC
Förkortning av Forest Stewardship Council, en oberoende, internationell medlemsorganisation som verkar för ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar. Certifierade företag ska utöver att följa nationella och lokala lagar som rör miljöhänsyn även följa FSC:s särskilda regler, som bland annat slår vakt om hotade djur och växter. FSC har dock fått kritik för att certifierade bolag upprepade gånger brutit mot FSC:s regler och krav utan att det fått någon konsekvens och tidigare medlemmar som Fältbiologerna och Naturskyddsföreningen har lämnat organisationen på grund av detta.
Svanen
Nordens officiella miljömärkning som drivs på uppdrag av regeringen och syftar till att bidra till ett hållbart samhälle med en hållbar konsumtion. Märkningen granskar miljöpåverkan från varor och tjänster under hela deras livscykel från råvara till avfall. Kriterierna tas fram i samråd med experter, miljöorganisationer, utsläpp och avfallshantering. Svanens krav på toalettpapper skärptes nyligen med hårdare gränsvärden för energiförbrukning och utsläpp av växthusgaser.