Hoppa till innehållet

Näsans bästa vän

Det börjar genomskinligt och rinnigt och slutar färgat och segt. I snorsäsongens största test av näsdukar får den dyraste papperstussen lägst betyg.

Ett par veckor efter skolstarten börjar hushållspappret och toarullarna mystiskt att försvinna i hög takt hemma. De skyldiga är tre barn med rinnande näsor som snart är rödsnutna och ömma. Nästa gång det ska handlas mat köps det ett hundrapack pappersnäsdukar. De räcker ett par dagar, sedan krävs ett hundrapack till.

Pappersnäsdukar ska vara mjuka för att inte slita på huden på näsan. Men de ska inte heller innehålla några skadliga ämnen, eftersom vi använder dem i ansiktet och i kontakt med slemhinnor i näsa och mun.

Papper kan tillverkas av nyfiber, som är färsk vedfiber från skogen, av returfiber som består av återvunnet papper eller av mix av dessa. När vi testade hushållspapper för en tid sedan visade sig de produkter som innehöll returfiber läcka optiska vitmedel. Hushållspapper tillverkade av returfiber hade också bakteriehalter som var många gånger högre än de som var tillverkade av nyfiber.

När vi testade nio vanliga märken av pappersnäsdukar såg vi därför till att noggrant kontrollera förekomsten av optiska vitmedel och andra oönskade kemikalier, samt förekomster av bakterier. Dessutom gjorde vi upprepade tester av hur bra uppsugningsförmåga de olika näsdukarna har och hur bra hållbarheten är, så att du slipper bli sittande med snoret i handen.

Kroppens luftfilter

Snor består till största delen av vatten, men även av proteiner, kolhydrater och fetter. Snoret bildas i näsans slemhinnor. Snorets jobb är att fånga upp damm, pollen och andra partiklar så att det inte hamnar i lungorna. När skräpet fastnat i snoret sväljs det ner i magen och oskadliggörs. Vid en förkylning blir slemhinnorna irriterade och vätskefyllda och producerar mer snor. Snoret blir ofta tjockare och färgat efter några dagar, det är helt normalt och behöver inte betyda att du har fått en infektion som beror på bakterier.

Glädjande nog visade det sig att inga av de testade näsdukarna läcker optiska vitmedel eller innehåller några andra oönskade kemikalier. Endast en av tillverkarna uppger att de använder 100 procent returfiber, det är Eldorado som säljs hos Hemköp och Willys. Men med tanke på att det inte heller här finns problem med läckande optiska vitmedel använder de förmodligen en bättre kvalitet på returpapper än vad tillverkarna av hushållspapper gör.

Vi hittar inte heller några spår av mögelsvampar eller jästsvampar, alla näsdukarna får högsta betyg i detta delmoment.

– Bakterier är en stor utmaning inom papperstillverkning, de kommer in med råvarufibrerna eller vattnet och det gäller för tillverkarna att verkligen ha koll på tillverkningsprocessen så att bakterienivåerna i slutprodukten blir så låga som möjligt, säger Anna Edberg, projektledare för testet på Råd & Rön.

Och det har tillverkarna lyckats med, lite bakterier finns i alla näsdukar, men det är låga nivåer och det finns inga risker med att använda näsdukarna ur det perspektivet.

Så långt klarar sig alla bra, papperet som vi ska använda för att torka rent näsan är fritt från sådant som inte ska vara där. Men när vi testar kvaliteten på näsdukarna visar det sig att det finns skillnader mellan märkena.

Uppsugningsförmågan testar vi genom att mäta hur stor mängd vätska näsdukarna kan suga upp och hur snabbt de gör det. Testet upprepas fem gånger och vi får fram ett medelvärde. Bäst uppsugningsförmåga har testvinnaren Apoteket Hjärtats näsdukar. Sämst presterar Apotekets näsdukar och Kronans Apotek Prosit näsdukar.

Snyta eller snörvla

Det spelar ingen roll om du drar in snoret eller snyter ut det vid en förkylning. Bakterier och virus dör när de landar i magen och du blir inte frisk snabbare genom att snyta ut snoret. Däremot är det mer socialt accepterat att snyta sig än att dra in snoret. Vilket kan tyckas lite märkligt eftersom det kommer ut mer virus och bakterier till omgivningen när du snyter dig än när du snörvlar och sväljer.

Vi testar även styrkan på näsdukarna genom att mäta hur stort tryck de kan utsättas för innan de går sönder. Även här får Apoteket Hjärtats näsdukar högsta betyg, tätt följd av Kleenex och Eldorado. Vet du med dig att du är en hårdsnytare kan det alltså vara smart att satsa på någon av dessa för att slippa haveri i sjuksängen.

En viktig aspekt förutom funktionen är givetvis priset. Pappersnäsdukar är ingen dyr produkt, men vårt test visar att ett högt pris inte ger hög kvalitet. Tvärtom hamnar testets dyraste produkt, Apotekets näsdukar, längst ner i tabellen när det samlade betyget är klart. Dyrast är med andra ord sämst i vårt test. Apoteket Hjärtats näsdukar utnämns till Bäst i test genom att prestera högt i alla delmoment och är tydligt märkt med ursprunget på fiberråvaran, FSC och Svanen.

Ica Basic näsdukar kommer på andra plats och presterar jämnt och bra i testerna. Eftersom de bara kostar hälften så mycket som vinnaren utser vi dem till Bra köp.

LÄS MER: Snuvad på pengarna - därför funkar inte förkylningsmedikamenterna

Märkningar på näsdukarna

FSC

Forest Stewardship Council är en medlemsorganisation som verkar för ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och livskraftigt bruk av världens skogar. Certifierade företag som följer dessa regler får märka sina varor med FSC.

Svanen

En gemensam nordisk märkning för varor och tjänster. Sköts av Miljömärkning Sverige AB på uppdrag av regeringen. Sätter upp miljökrav för hela produktens livscykel och ser till att dessa efterlevs av tillverkarna. 

Rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet

Betyder att produkten är granskad av Astma- och Allergiförbundet för att vara fritt från allergen, parfym och irriterande ämnen. Bedömer enbart om produkten är lämplig ur astma- och allergisynpunkt, rekommendationen är inte ett allmänt ställningstagande om produkten som sådan är lämplig.