Mascara – bäst i test
Råd & Rön har testat 18 olika mascaror. Effekten av testets mascara går från nära obefintlig till spektakulär. För flera sorters mascara är svinnet enormt – hälften hamnar oundvikligen i sopkorgen. Några mascaror har dessutom oönskat innehåll som nickel och hormonstörande ämnen.
Om testet
Vi har testat...
- Mascarans effekt på ögonfransarna med experter och en testpanel med 30 vanliga kvinnor.
- Svinnet – hur mycket mascara som kan användas i varje behållare.
- Om mascaran innehåller en rad oönskade ämnen, som formaldehyd, arsenik, bly, nickel och cancerframkallande PAH:er (polycykliska aromatiska kolväten).
- ...och mycket mer!
Publicerad
De här mascarorna ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av mascara
När sminkprodukter som puder och foundation gärna framhäver sin möjlighet att skapa en naturlig look gör mascaran tvärtom. Här lovar tillverkarna ”extrema dimensioner”, ”intensiv metamorfos” och ”omedelbar superstorlek” på de svartglittriga förpackningarna. När det gäller fransar är det större, längre och svartare som gäller. Och så har det varit länge.
Ända sedan det antika Egypten har man tillverkat och använt mörka ämnen för att färga ögonlock, fransar och bryn och intresset för att förstärka färgen på fransar och bryn förblir intakt då mascaran än i dag torde vara en av de vanligast förekommande produkterna i sminkväskan. En förklaring till att just mascara är en så essentiell del av sminkrutinen genom alla tider och över kulturer kan vara biologisk. Studier har visat att kvinnor naturligt har starkare kontraster runt ögon och läppar och att förstärka detta skulle kunna vara ett sätt att framhäva sin femininitet. Det handlar även om att framhäva ungdom och fertilitet, då kontrasterna i ansiktet minskar med åldern.
För att ta reda på vilken mascara som ger bäst och mest kontrast till bleka fransar, vilka som sitter kvar under hela dagen och vad det är vi egentligen betalar för har vi både använt oss av testpanel och analyserat produkterna i laboratorium. I vårt test har vi koncentrerat oss på mascaror som ger ökad volym på fransarna. Själva effekten har bedömts av en expert och en testpanel av vanliga användare.
Flera av produkterna får höga betyg av experten, fransarna beskrivs som fylliga och fint separerade. Några undantag finns det dock, en mascara beskrivs inte ha ”särskilt mycket att komma med” och den lilla effekt som blev höll inte i sig särskilt länge. Fransarna klumpar ihop sig med en sort och den riskerar dessutom att resultera i oönskade pandaögon i slutet av dagen. Experten gillade dock trion i topp som beskrevs ge bra volym som håller och inte flagnar.
När vi fotograferade fransarna och analyserade resultatet blev bedömningarna något annorlunda. I det här testet får en testat mascara betydligt sämre betyg för volymeffekten än den fick under vanlig användning. Den får däremot höga betyg av panelen av vanliga användare, som förutom att bedöma mascarornas effekt även har fått testa hanterbarhet, som till exempel hur snabbt mascaran torkar på fransarna och om den är lätt att få bort.
Det är inte många droppar mascara man får per förpackning, de innehåller max tolv milliliter men kostar i några fall flera hundra kronor. Därför är det något snopet när vi i en undersökning av hur stor del av mascaran som faktiskt går att använda upptäcker att en stor del av innehållet går förlorat. Enligt den europeiska miljömärkningen EU-blomman ska man kunna använda 90 procent av en produkt som mascara för att den ska anses vara tillräckligt miljövänlig.
Men för mascarorna i testet är svinnet bra mycket större. Den som köper en av testets mascaror kommer inte åt mer än hälften av innehållet. Den mascaran innehåller inte mer än drygt sju gram till att börja med och när den slutar att ge färg på fransarna är hela 52,9 procent av innehållet kvar i hylsan. Den som köper ett av dyraste märkena i testet slänger till slut innehåll för ett värde av 126 kronor i sopen.
Förpackningarna är också problematiska ur miljösynpunkt eftersom det är förhållandevis mycket förpackning till den mängd innehåll man får. Dessutom kommer flera av mascarorna nedpackade i en extra kartong, vilket är onödigt. Det framgår inte heller vilken plast innerförpackningarna är gjorda av, men de är inte återvinningsbara. Alla mascaror får därmed riktigt dåliga betyg för sin miljöpåverkan.
Vi har även tittat på vad mascarorna innehåller och vilken information de har om innehållet. Tre mascaror saknar ingrediensförteckning på förpackningen, vilket vi tycker att de ska ha, eftersom det är bättre för konsumentenvilket de ska ha. Att denna viktiga information saknas gör att det samlade betyget för märkning dras ner till lägsta betyget. Alla har information om hur länge du kan använda mascaran efter att den öppnats. Två mascaror har även bäst före-datum, alltså ett specifikt datum då produkten inte bör användas efter.
Vi har även analyserat innehållet i mascarorna för att se om de innehåller några oönskade ämnen, så som tungmetaller, och granskat ingredienslistorna för att se om de innehåller hormonstörande eller allergiframkallande ämnen. Lagstiftningen kring kemikalier i kosmetiska produkter är något svårtolkad, oönskade ämnen får finnas i produkten om det är tillräckligt små mängder och inte går att undvika, men de får inte utgöra en fara för människors hälsa.
Det går dock att tillverka mascara utan oönskade ämnen. I en mascarasort hittar vi inga tungmetaller eller cancerframkallande ämnen, dock en misstänkt hormonstörare. En vanligt förekommande tungmetall är nickel, som kommer från järnoxiden som finns i svart mascara. Många är känsliga för ämnet och mascaran från en känd tillverkare får bottenbetyg för att den innehåller så pass höga halter av nickel att det kan orsaka allergiska reaktioner. Den innehåller även spår av arsenik och en ett hormonstörande ämne, konserveringsmedlet propylparaben.
Även en annan mascara innehåller för höga halter av nickel och ytterligare en innehåller höga halter av formaldehyd. Även i mascaran från en tredje tillverkare hittar vi i ingredienslistan en misstänkt hormonstörare.
...