Hårfönar – bäst i test
Råd & Rön har testat 15 hårfönar (även kallade hårtorkar) som kostar mellan 300 och 4000 kronor. Testet bästa hårfön kommer med massor av tillbehör och ett hårresande pris. Men för en tiondel av vinnarprislappen kan du hitta modeller som är nästan lika bra och som dessutom låter trevligare.
Om testet
Vi har testat...
- Hårfönarnas luftflöde.
- Den utblåsta luftens temperatur.
- Hur snabbt hårfönarna torkar håret.
- Hur lätta fönarna är att använda och göra rent.
- Hårfönarnas ljudvolym.
- Om fönarna klarar att tappas i golvet.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Hårfönar som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av hårfönar
Frisören får det att se så lätt ut. Med hjälp av en borste och den varma, strömmande luften från hårfönen kan hen tämja den burrigaste av hårmanar till glamouröst glänsande lockar. När man själv står där och tampas med hårtestarna framför spegeln upptäcker man snart att de inte alls är lika medgörliga som under frisörens skickliga händer. Många tillverkare av hårfönar, eller hårtorkar som de också kallas, försöker kapitalisera på frisörens kunnande och expertis, på förpackningen står det ofta att fönarna ska skapa ”hårsalongsresultat som räcker hela dagen”. Många kallar sig även för ”professionella”, ett uttryck som i hårfönssammanhang kan betyda vad som helst.
– Det finns ingen direkt definition av ordet, det är mest något som tillverkarna använder för att särskilja sina modeller. Deras mest påkostade modeller med en bättre motor och som säger sig kunna göra mer får stämpeln professionell på förpackningen, säger Anna Edberg, projektledare för testet.
Det som sticker ut mest i vårt test av 15 hårfönar är priset – testvinnaren kostar ungefär tio gånger så mycket som testets näst bästa fön. Detta trots att de båda får samma höga betyg för sin förmåga att torka hår. För att testa hur bra hårfönarna klarar sin främsta uppgift har vi i vårt labb mätt torkhastighet (hur många gram vatten per sekund som torkas) samt temperaturen och hastigheten på luften som strömmar ur fönen. Alla modeller i testet blir ordentligt varma och kan skapa ett starkt luftflöde. Några modeller har dock inte samma torkhastighet som de andra, de tar lite längre tid på sig att få håret torrt.
Tar det lång tid kan en tung eller obalanserad apparat kännas ordentligt i fönarmen, och några av modellerna har vissa problem med just det. För att se hur bra och lätta de är att använda har vi även testat hur knapparna sitter, om de är lätta att komma åt för att ändra på temperatur och fläkt eller om de som i ett fall är väldigt små. Med en hårfön slutar det lätt med att man fönar sig själv i ansiktet så fort man vill ändra något. På några hårfönar är det krångligt att byta tillbehör, de måste linjera exakt för att de ska hamna rätt. Testpanelen uppskattade de tillbehör som var magnetiska och som därmed var väldigt enkla att få dit.
Alla hårfönar är utrustade med ett filter som ska skydda motorn från smuts och hår. Dessa filter bör kunna tas ut och tvättas. På några hårfönar är det väldigt svårt, medan det på andra inte går alls vilket riskerar att förkorta livslängden på hårfönen. För den som vill ta med sig fönen till gymmet eller på resa, är några modeller smidigare än andra. En hårfön har en sladdvinda, vilket gör den till en av de lättaste att ta med sig.
En fön låter ganska mycket och den som går upp tidigt på morgonen och vill fixa håret utan att väcka hela familjen bör välja en som låter mindre, en av hårfönarna i testet sticker ut med låg ljudnivå. Här är det noterbart att testvinnaren kanske inte låter högst, men att den har ett väldigt irriterande ljud.
Majoriteten av alla fönar klarade vårt falltest utan mer än några kosmetiska skador, höljet på en hårfön sprack dock.
Alla fönar klarade säkerhetstestet. Där ingår också ett test av hur fönen hanterar att filtret blockeras. Ingen hårfön blir för varm och börjar brinna, men vissa börjar kämpa och lukta i stället för att stängas av direkt, vilket är optimalt.
Flera av fönarna skryter i marknadsföringen om att de är utrustade med joniseringsteknik. Detta innebär att de blåser ut negativa joner som ska neutralisera de positiva joner som gör håret statiskt och flygigt på vintern. I labbet har vi kunnat konstatera att de fönar som säger sig ha den här tekniken också producerar negativa joner. Däremot har vi inte testat hur detta påverkar håret, men tidigare test i vår tyska systertidning visar att tekniken verkligen gör håret mindre flygigt. Det visar dock också att joniseringstekniken inte kan leverera allt den lovar, som att trolla fram ett mjukare, friskare och fylligare hår.
Olika fönar kommer med olika tillbehör, som kan vara olika viktiga beroende på vilket hår och vilken frisyr man har. Testvinnaren är utrustad med många tillbehör, vilket kan förklara en del av det höga priset.
– Jämfört med de andra två fönarna i toppen som också är bra, betalar man mycket för den moderna, häftiga designen och tillbehören. Som konsument ska man verkligen tycka om designen eller ha användning för alla tillbehör för att det ska vara värt det, säger Anna Edberg.