Dagkrämer – bäst i test
Råd & Rön har testat 17 dagkrämer, både i labb och med testpanel. Flera krämer återfuktar huden bra men några produkter är påtagligt sämre än de andra. Svinnet är även högt i flera förpackningar. Hälften av testets dagkrämer innehåller allergener och fyra krämer innehåller misstänkt hormonstörande ämnen.
Om testet
Vi har testat...
- Hur återfuktande krämerna är.
- Hur feta och klibbiga de känns.
- Hur mycket av krämerna som blir kvar i förpackningen.
- Hur tydlig märkningen är.
- Om krämerna innehåller allergener eller misstänkt hormonstörande ämnen.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Professorn: ”Det finns inga magiska ingredienser”
- …och mycket mer!
Publicerad
Dagkrämer som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av dagkrämer
En dagkräm ska återfukta huden, men enligt marknadsföringen gör krämerna i testet så mycket mer än så. De beskrivs innehålla ”thermalskt källvatten som ger 72 timmars intensiv fukt”, sheasmör ”med omega-3 och omega-6 som hjälper till att nära och skydda huden” eller supercitrus, som gör huden ”mer strålande dag för dag”. Och även om vissa produkter innehåller välkända vitaminer som C och E är det svårt att förstå vad en del råvaror gör i hudkräm, eller ens vad det är för något. I testet finns till exempel krämer som innehåller sjögräs, ”life plankton” (finns det dödsplankton?) och ”edulis cellular water”.
Men det tar inte slut där. Tillverkarna har även uppmärksammat att vi står inför en annalkande klimatkris och det ger eko på förpackningarna. Här handlar marknadsföringen om att de är CO2-neutrala och att förpackningarna är återvinningsbara. Men när Råd & Rön testar innehållet och synar förpackningarna träder en annan sanning fram.
För att, till att börja med, testa hur bra krämerna återfuktar huden har vi låtit en grupp kvinnor i åldern 25–70 år smörja in en del av underarmen med krämen två gånger om dagen i två veckor. Som referens har en annan del av underarmen smorts in med en annan kräm, som vi vet återfuktar huden bra.
Därefter har vi mätt hudens vätskeinnehåll med hjälp av en corneometer. Resultatet visar att majoriteten av de testade krämerna återfuktar huden väl. Tre av dem återfuktar till viss del, men är något sämre än övriga sorter.
Att smörja in sig med krämerna ger en positiv känsla, enligt testpanelen. De rapporterar små variationer i krämernas återfuktande känsla, fethet, klibbighet och absorbering, men överlag får de högt betyg. De två som sticker ut åt olika håll är krämen som får panelens lägsta helhetsbetyg och fuktkrämen som får det högsta.
Vi har även bedömt förpackningarnas miljöpåverkan genom att granska hur mycket av krämen som går förlorad för att den inte går att få ut, vad förpackningen består av samt förhållandet mellan mängd innehåll och förpackningsmaterial. Här får i stort sett alla krämer låga betyg – några får bottenbetyg – trots sina fina ord om återvinningsbarhet. Minst dåliga är tre fuktkrämer, delvis på grund av att endast en liten del av produkten går förlorad.
Mest svinn blir det med en kräm från en känd tillverkare, 26,2 procent av innehållet går förlorat, vilket drar ner betyget på förpackningen, som annars är föredömlig i och med att den saknar yttre emballage. Företaget skriver i ett svar till oss att de har ändrat locket så att det nu är lättare och att deras förpackning innehåller återvunnet material som de inte berättar om. De skriver också att om man låter tuben stå ett tag mellan användningarna glider krämen ner, vilket gör att man får ut mer av den.
En dagkräm får högsta betyg för den inre förpackningen eftersom det står angivet vilket material den är tillverkad av och för att det går att köpa refill. Även när det gäller förhållandet mellan mängden innehåll och mängden förpackning får alla krämer låga betyg. Det beror på att alla, med undantag av en dagkräm, har en onödig dubbel förpackning, och att innerförpackningarna är onödigt tunga och stora.
Att ytterförpackningen är återvinningsbar står sig i sammanhanget ganska slätt, hade tillverkarna verkligen varit måna om miljön hade de kunnat ta bort den helt. Mest sticker en dagkräm ut, vars 50-milliliterskräm kommer förpackad i ett ohemult stort och tungt emballage.
Många saknar ingredienslista på den primära förpackningen, men en modell får också ett lågt betyg för att ingredienslistan är svår att läsa och för att det saknas information på svenska på förpackningen. Dessutom saknar den precis som flera andra produkter ingredienslista på den inre förpackningen, vilket vi tycker ska finnas eftersom den yttre förpackningen slängs bort.
Vi har också granskat ingredienslistorna för att leta efter allergener och hormonstörande ämnen. Krämer med misstänkt hormonstörande ämnen får ett avdrag på fem poäng från det samlade betyget och de med allergena ämnen får ett avdrag på två poäng. Det är vanligt med allergener, mer än hälften av krämerna innehåller åtminstone någon och flera innehåller många. Fyra krämer innehåller misstänkt hormonstörande ämnen.
De krämer som sticker ut mest är dagkrämen som innehåller hela åtta allergener och krämen som innehåller två misstänkta hormonstörare – cyklopentasiloxane och salicylsyra – och därför får tio poängs avdrag från det samlade betyget. Cyklopentasiloxane är en silikon som används för att ge krämen dess struktur och kanske är det förekomsten av den som gör att den får så höga betyg av testpanelen. Men ämnet är också klassat av EU som särskilt farligt eftersom det är giftigt för vattenlevande organismer och bryts ner väldigt långsamt i naturen.