Bodylotion – bäst i test
Råd & Rön har testat elva sorters bodylotion. Testet visar att återfuktningen av huden överlag är hög men det finns undantag som ger låg effekt. Nio av de bodylotion som ingår i testet är parfymerade och fyra lotioner innehåller oönskade ämnen som kan vara hormonstörande. Testet visar även att det är svårt att få ut all lotion ur flaskorna. I en flaska blir det kvar lotion för 30 kronor.
Om testet

Vi har testat...
- Hur bra lotionerna återfuktar huden - mätt med labbutrustning.
- Hur lotionerna känns vid användning - absorbering, klibbighet, mjukgörande känsla och liknande. Bedömt av testpanel.
- Hur stor miljöpåverkan förpackningen har.
- Hur mycket lotion som blir kvar i förpackningen.
- Om bodylotionerna innehåller allergener eller andra oönskade ämnen.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Hudläkaren: ”Många behöver smörja in sig”
- …och mycket mer!
Publicerad
Bodylotion som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av bodylotion
Torr luft, varma duschar och tajta kläder kan göra huden torr och mindre elastisk. Lättaste sättet att råda bot på detta är att smörja in kroppen. Vi har testat hur bra elva sorters bodylotion återfuktar huden och granskat innehållet i dem.
Det finns ingen definition av vad en bodylotion är, men generellt anses den vara minst fet av produkter du smörjer in huden med. Krämer är lite fetare och salvor allra fetast. I vårt test har vi valt ut elva produkter som marknadsförs som bodylotion och kommer i tub eller flaska.
Lotionernas återfuktande förmåga har vi testat i labbet där vi med hjälp av ett mätinstrument, en så kallad corneometer, mätt mängden fukt i insmord hud.
...
Hur lotionerna är att använda har betygsatts av en testpanel med 30 kvinnor i åldern 22–60 år. De har fått testa hur lätt det är att trycka ut lotionen, hur den är att smörja in, om den absorberas bra utan klibbig känsla och hur den doftar. Här delas överlag höga betyg ut. Ett undantag är en bodylotion, vars doft inte uppskattades.
Vi har även granskat produkternas miljöpåverkan. Många kommer med en rejäl svinnproblematik. Det blir helt enkelt mycket lotion kvar i flaskorna som inte går att få ut. Det är dåligt för både miljö och plånbok. Enligt miljömärkningen EU Ecolabels kriterier ska förpackningen vara utformad så att minst 90 procent av innehållet lätt kan tas ut utan att förstöra behållaren och i testet har vi använt oss av samma riktlinjer. Sämst på detta är en lotion, där nästan en femtedel är kvar när flaskans pump har slutat pumpa upp mer. Det är lotion för 30 kronor. Det går att ta isär flaskan för att få ut det sista, men det är en klar olägenhet för konsumenten. Endast en bodylotion lever upp till EU Ecolabels krav.
Vad flaskorna är gjorda av har betydelse för miljön och här är två av lotionerna bäst, eftersom de är gjorda av återvunnet material. En av dem får även höga betyg för att det är förhållandevis lite förpackning till mängden kräm. En förpackning saknar information om vilken plast den består av och saknar även information på svenska om vad produkten innehåller.
Alla testade produkter utom två är parfymerade. Värt att notera är att testvinnaren även finns som oparfymerad. Vi har också granskat om lotionerna innehåller miljöförstörande och allergiframkallande ämnen samt några av de allergener som måste deklareras enligt EU-regler. Fem lotioner innehåller misstänkt hormonstörande ämnen som visserligen får användas i begränsad mängd i lotioner, men eftersom det går att göra lotioner utan dessa ämnen och vi tillämpar försiktighetsprincipen får de avdrag i betyget.
Den som vill springa ut i vårvärmen återfuktad och mjuk kommer inte att ha svårt att hitta en bra produkt. Däremot ska du ta tillverkarnas påståenden med en ordentlig nypa salt. På förpackningarna kan det stå att produkterna återfuktar i 24, 48 eller till och med 72 timmar. Vi har inte testat huden efter en längre tid, men när vår danska systertidning gjorde det konstaterades att det var betydligt mindre fukt i huden efter 24 timmar jämfört med en timme efter applicering – även om tillverkarna hade lovat fukt i 24 eller 48 timmar.
Inte heller att det står att produkter är för ”torr till väldigt torr hud” betyder något. Det finns ingen definition av vad torr hud är och vi kan inte se att en produkt för väldigt torr hud skulle återfukta bättre. Att en kräm påstås vara för känslig hud betyder inte heller något. En lotion, som är för känslig hud, innehåller ändå en allergen.
Det är stor skillnad i pris mellan de olika lotionerna, från 18 till 194 kronor per 100 milliliter. Men vårt test visar att du inte behöver betala dyrt för att få en bra återfuktande kräm. I själva verket är det en av testets billigaste produkter som hamnar i topp. Den uppskattas av panelen och förpackningen har relativt liten miljöpåverkan. Det som brister är framför allt märkningen, det finns varken svenska kontaktuppgifter eller bäst före-datum.