Värmeljus – bäst i test
Värmeljus är ett måste för den som söker höstmys såväl som för den som förbereder sin prepperlåda. Vi har testat tio modeller i storpack.
Om testet
Vi har testat...
- Hur länge ljusen brinner.
- Hur mycket lågan sotar.
- Hur mycket av ljusmassan som är kvar när ljuset slocknar.
- Hur varm ljuskoppen blir när ljuset används.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Värmeljus testade modeller
Fler tester
Utdrag ur testet av värmeljus
Värmeljusen finns i nästan varje svenskt hem. Enligt, visserligen några år gamla, siffror från Ikea köper vi svenskar tillsammans minst 300 miljoner små aluminiukoppar med veke och stearin eller paraffin per år. I vårt test har vi köpt storpack från tio olika tillverkare. Paketen innehåller mellan 30 och 100 värmeljus och priserna varierar mellan 29 öre och 1 krona och 17 öre per ljus. Det blir många timmar mys, eller extra värme i en krissituation för den som preppar, för en liten summa pengar.
Vi har som vanligt testat alla produkterna i en laboratoriemiljö med kontrollerad luftfuktighet och temperatur för att förhållandena ska bli rättvisa. Ljusen har dessutom placerats i speciella skåp för att skyddas från vinddrag från labbpersonalens rörelser.
I testet har vi mätt hur länge ljusen brinner, hur mycket sot de avger och hur varma de blir på utsidan av aluminiumkoppen. Vi har också kontrollerat hur mycket ljusmassa som blir kvar när ljuset har brunnit klart och räknat ut hur snabbt innehållet förbränts.
Alla ljusen i testet har en kopp av aluminium, men innehållet skiljer sig åt. I fem av ljusen består ljusmassan av enbart stearin och i fyra av olika blandningar av stearin, paraffin och vax. För ett av ljusen finns inte något innehåll specificerat. Ljusen som innehåller bara stearin är ungefär dubbelt så dyra per ljus som övriga varianter, men det betyder inte att de lyckas bättre i vårt test. Tvärtom, de rena stearinljusen tar alla plats i botten av tabellen. En orsak till det är att flera tillverkare överskattar ljusens brinntid. Ett ljus sägs till exempel ha en brinntid på sex timmar enligt förpackningen, men i vårt test klarar det bara fem timmar och sex minuter. Även ett annat värmeljus slocknar alltför tidigt, efter fem timmar och 18 minuter i stället för utlovade sex timmar.
I andra ändan av skalan hittar vi ett värmeljus som säger sig klara fyra timmar, men som i själva verket klarar sig mycket längre. Värmeljuset som brinner långsammast förbrukar 2,27 gram ljusmassa per timme. Det, tillsammans med att det faktiskt brinner längre tid än vad som utlovats på paketet, gör ljuset till testets vinnare. Längst brinntid har dock testets tvåa som brinner i sex timmar och 27 minuter. Nästan lika länge brinner ett annat värmeljus, som klarar sig i sex timmar och en kvart.
Det är stora skillnader, i procent, på hur mycket det kostar per timme att bränna de olika ljusen i testet. Billigaste ljuset kostar sex öre per ljustimme. Snäppet dyrare är ljusen från två butikskedjor som kostar sju öre i timmen. Billigaste stearinljuset kostar 15 öre i timmen följt av 17 öre per timme.
Vi har också tittat på hur mycket ljusen sotar en glasskiva i en hållare på ett standardiserat avstånd ovanför lågan. Här klarar sig alla ljusen bra och hamnar långt under det gränsvärde som finns. Men det är värt att tänka på att vårt test är gjort under ideala förhållanden i ett labb. Om ditt ljus till exempel står i drag så att lågan flackar mycket finns en risk att det sotar betydligt mer.
För att kontrollera att ljusen inte blir för varma har vi mätt temperaturen på koppen flera gånger under testet. Ett av ljusen blir så varmt, 63 grader, på undersidan att du riskerar att bränna dig.