Såga rätt och rakt
Sticksågen är ett av de viktigaste verktygen för hobbysnickaren, och en bra såg ska kunna såga i både metall och massivt trä. Råd & Röns test visar att det inte alltid är så. Däremot går det att göra riktiga bra kap.
Sticksågar kommer i två modeller, antingen en med strykjärnsliknande handtag, eller en mer rörformad.
– Sticksågar med strykjärnshandtag förknippas i Sverige med billigare modell för hemmabruk, medan den rörformade sticksågen förknippas med proffsjobb. Men det finns ingen anledning till att det ska vara så. De stora tillverkarna har high en-modeller av båda modellerna. Möjligtvis är den rörformade lite lättare att såga med underifrån, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.
Sticksågarna har taggarna uppåt, därför blir undersidan av det man sågar ofta snyggare än ovansidan, och det kan därför vara en fördel att kunna såga underifrån.
Bra kap längre ned i tabellen
Bäst i test får en modell från DeWalt. Den kan såga rakt, i vinkel, i kurvor och metall med gott betyg. Dessutom håller den länge och är lätt att använda. Den här modellen får 80 i samlat betyg kostar kring 2 000 kronor. Men det går att hitta nästan lika bra modeller för knappt hälften av den summan. Några snäpp längre ned i tabellen – men fortfarande med höga betyg – kommer tre modeller som utnämnts till bra köp. Bosch PST 800 PEL, Bosch PST 900 PEL och Makita 4329, får 77, 77 och 76 i samlat betyg, och klarar liksom Dewalten det mesta. Ett kap för den som inte behöver ha den lyxigaste modellen.
De riktigt billiga modellerna från lågprisvaruhusen kommer längre ned i tabellen, och av dem är Biltemas modell bäst.
Dy modell en besvikelse
Den bästa batteridrivna modellen är Bosch PST 18 LI. Den är inte riktigt lika bra som de bästa med sladd, och den är dessutom ganska dyr – 2 000 kronor med batteri och laddare.
En modell att akta sig för är Mafell P1cc. Det är testets dyraste modell – hela 5 500 kronor får man punga ut för den – men den får bara knappt godkänt i samlat betyg. Den klarar inte av att såga i vinkel, och stänger av sig själv i hålbarhetstestet.
– Det förväntar man sig inte av en sådan här dyr modell, säger Ronny Karlsson.
Billigare modeller klarar inte alla material
För att testa sågförmågan har vi sågat i spånskivor, köksbänkskivor, massivt trä, stål samt mdf-skivor. Mdf-skivor är svåra att få snyggt snitt, och köksbänkskivor, det vill säga spånskivor mellan melanin, är känsliga för urslag, det vill säga när sågbladet drar med sig flisor ur materialet och som gör att sågsnittet ser taggigt ut. Vi har sågat både med och utan pendelfunktion.
– Det går snabbare att såga med pendel, så använd den. Hur mycket pendel som ska användas beror på material, det kan du läsa om i instruktionsboken, säger Ronny Karlsson.
Flera av modellerna i den lägre halvan av testet, som till exempel Ikeas, Ryobis, Black & Decker och Skils sticksågar, klarar inte av att ta sig an hårdare material som köksbänkar och massivt trä.De tar också lång tid på sig att såga i den 4 mm tjocka stålbalken.
För att testet ska bli så rättvist som möjligt har vi använt samma sorts sågblad till alla modeller.
– Många tillverkare skickar med blad, men de är ofta av dålig kvalitet. Så det är en bra idé att köpa nya blad, säger Ronny Karlsson.
Alla kan inte såga i vinkel
När vi testar om sågarna kan såga rakt, upptäcker vi att för några modeller så vandrar bladet sidledes. Då linjerar inte det övre och undre delen av snittet. På Cotechs modell vandrar bladet hela sex grader, vilket är väl synligt för ögat.
Många av sticksågarna påstås kunna såga i vinkel, men det är inte alla som kan det, då de får ett för litet sågdjup när de vinklas. Det här kan man kompensera genom att köpa extra långt blad, men vi anser att det är för mycket begärt att hemmasnickrare ska ha en uppsättning sågblad att välja mellan. Även när man sågar i kurvor är det risk att bladet vandrar.
Brister i hållbarhet
För att testa hållbarhet har vi försökt såga 600 meter i spånskiva. Vi skriver ”försöker” för att det inte var alla som klarade att såga så långt. Black & Decker KS901 klarar till exempel inte att såga ens hälften, den la av efter 231 meter.
Är hållbarheten allt för dålig har vi begränsat modellens samlade betyg, så att en såg som lätt går sönder inte ska kunna få allt för högt betyg.
Ikea är testets billigaste modell, den kostar bara 295 kronor. Den klarar inte heller av att såga 600 meter.
– Men det kanske man inte förväntar sig av en modell från för det priset, säger Ronny Karlsson.
Vi har även tappat sticksågarna i golvet, för att se om de klarar av fallen. De bästa sticksågarna klarar fallen, men de längre ner i tabellen får värre skador. Några slutar till och med helt att fungera.
– Det är främst hållbarheten som skiljer modellerna i toppen och i botten av testet, säger Ronny Karlsson.
Inga farliga kemikalier
I hanterbarhetstestet har tre experter fått avgöra hur enkla sticksågarna är att använda. I hanterbarhetstestet har även bedömt hur mycket vibrationer och ljud sticksågarna gör ifrån sig, samt hur lång sladd de har och hur mycket de väger.
– Vikt och hur mycket sticksågen vibrerar är så pass viktigt för hur det är att använda den, har vi tagit med de här aspekterna i hanterbarhetsbetyget, säger Ronny Karlsson.
Något som inte är med i tabellen, men som vi testade, är om sticksågarnas handtag innehöll några skadliga kemikalier. Vi testade bland annat om de innehöll ftalater och polycykliska aromatiska kolväten. Det var det inte några av sticksågarna som gjorde.