Hoppa till innehållet

Fixar finliret

Alla planslipar klarar finslipningen, men vid lite grövre jobb är det bara en som håller måttet. En maskin kraschar helt i vårt tuffa uthållighetstest.

En planslip är maskinen för de lite mindre slipjobben, som till exempel att fräscha upp köksbänken och slipa de nötta trappstegen. Den har en rektangulär eller fyrkantig slipplatta som rör sig i ytterst små cirkelformade rörelser och passar till öppna, jämna ytor.

Vi har testat elva planslipar från cirka 250 kronor till drygt 1 100 kronor som passar till ”gör-det-självaren”. Maskiner i högre prisklasser riktar sig oftast till proffsen. Bäst i test är Bosch PSS 250 AE för 800 kronor. Bosch har även en modell för 500 kronor, som har nästan samma betyg, och som vi därför tycker är ett Bra köp.

– Men överlag får maskinerna i testet inte jättehöga betyg för prestandan. I första hand är det ytfinishen – den lättare slipningen – de klarar bäst, men betygen för grovslipning relativt låga, säger Sofia Börjeskog, testingenjör på Råd & Rön.

Däremot klarar de flesta plansliparna vårt mycket tuffa uthållighetstest utan anmärkning. De två som fallerar kommer båda från Black & Decker.

Så gör vi uthållighetstestet

►Alla slipmaskiner i testet ska slipa ner samma mängd trä. Beroende på hur effektiva de är tar de olika tid på sig, mellan 80 och 140 cykler.

►En cykel pågår drygt 30 minuter med följande schema:

  • 5 minuter med en belastning av 50 Newton (N).
  • 10 sekunders vila.
  • 10 minuter med belastning av 30 N.
  • 10 sekunders vila.
  • 30 sekunder med belastning av 80 N.
  • 10 sekunders vila.
  • 5 minuter med belastning 50 N.
  • 10 sekunders vila.
  • 10 minuter med belastning 30 N.

– Det verkar som att Black & Decker inte alls har lyckats få till konstruktionen. Någonting gör att det blir friktion i motorn och då bildas värme. Till slut går motorn sönder, säger Sofia Börjeskog.

Den dyraste av dem, Duosand KA330E för 700 kronor, klarar endast en femtedel av det tänkta sliparbetet i uthållighetstestet. Därefter lägger motorn av. Vi testar två exemplar av den här modellen, och samma sak händer med båda. 

Två praktiska detaljer på slipmaskinen som kan vara värt att kika extra på är hur slippappret fästs och om den kan sättas ihop med en grovdammsugare.

Alla utom Skils maskin har en tygpåse eller ett plastkärl som ska samla upp slipdammet. Det låter bra för förstagångsköparen, men alla som har använt slipmaskiner med dammuppsamling vittnar om samma sak – det fungerar inte särskilt bra.

Behållarna samlar främst upp de större partiklarna, men det fina dammet lägger sig överallt där man inte vill ha det. Då är det bra om det går att ansluta en byggdammsugare till maskinen, via en inbyggd eller medföljande adapter. Kolla så att diametern på adaptern passar med munstycket till din tänkta dammsugare.

På tre av modellerna i testet, båda Black & Decker och Hitachi, går det inte att montera en dammsugare.

6 snabba tips inför slipningen

  1. Arbeta plant och i bra arbetshöjd om möjligt.
  2. Använd hörselskydd och någon typ av andningsskydd.
  3. Koppla på en byggdammsugare på slipmaskinen för bästa dammuppsugning.
  4. Håll slipmaskinen i full kontakt med materialet utan att trycka.
  5. Slipa i samma riktning som träfibrerna.
  6. Utvärdera slipjobbet med fingertopparna eller lys med en stark arbetslampa – eventuella ojämnheter syns som skuggor.

Slippapper slits och behöver bytas ofta. Antingen fästs det med klämmor eller med hjälp av ett kardborrfäste som sitter på maskinens slipyta. Fördelen med kardborre är att det gör det lätt att montera slippappret, klämmorna är däremot lite krångligare att hantera. Samtidigt är kardborrepapperet dyrare än det som passar för klämmor, och du är oftast hänvisad till att köpa modellspecifikt papper för att det ska fungera optimalt.

Som tur är finns det många modeller som har båda typerna av fästen så att du slipper välja.

Om du tänker slipa bort färg kan det vara en fördel att välja en planslip som har flera hastigheter. Den informationen hittar du under parametern variabel hastighet i tabellen. Några av modellerna har bara en av och på-knapp, men till färg krävs det att man kan välja en lägre hastighet.

– Det finns risk att färgen smälter om det blir för hög friktion, och då kloggar slippappret igen, säger Sofia Börjeskog.

Är det en yta med flera tjocka färglager är en planslip för klen. Då kan du behöva en bandslipmaskin i stället.

Slutligen bör du tänka på dina lungor och din hörsel. Slipjobb brukar pågå under relativt lång tid och är ganska dammigt – använd alltid hörselkåpor och andningsskydd.

 

Slutsats

Vi har testat 11 planslipmaskiner för hobbysnickaren, från 250 kronor till drygt 1 100 kronor. Finslipningen klarar de riktigt bra, men för den lite grövre slipningen får de sämre betyg. Bäst i test är Bosch PSS 250 AE som kostar cirka 700 kronor. Ett Bra köp är Boschs mindre modell PSS 200 A som kostar runt 400 kronor.

 

Välj rätt slipmaskin

Det finns en hel uppsjö av olika typer av slipmaskiner som är mer eller mindre specialiserade. För hemmasnickaren brukar valet stå mellan dessa tre:

Planslip: Bäst vid finare sliparbeten på plana ytor.Till skillnad från excenterslipen kommer den åt i hörn. Slipytan är rektangulär eller kvadratisk och den roterar i små, små cirklar.

Excenterslip: Passar såväl fin- som grovslipning på både jämna och ojämna ytor. Nackdelen är att den inte klarar hörn. Den har en rund slipplatta som snurrar runt sin egen axel, samtidigt som den snurrar i små, små cirklar.

Bandslip: Kraftfullare än planslipen, med slippapper som roterar mellan två hjul. Den är bra då större mängd material ska avverkas, till exempel ojämnt och kvistigt virke, eller ett tjockt lager färg. Vill du ha en jämn och fin yta måste du efterslipa för hand eller med en plan- eller excenterslip.