Hoppa till innehållet

En riktigt vass vinnare

Vill du ha en toppsekatör får du vara beredd att betala en vacker slant. Men det går att få en bra modell för en mer rimlig summa.

En bra sekatör ska klippa snygga snitt – så raka och rena som möjligt. Då läker busken eller trädet bättre och risken för sjukdomar minskar. Den ska också vara skön att hantera – det ska gå att arbeta med den hela dagen utan att användaren får ont i handleden eller klämmer fingrarna.

I vårt test av sekatörer har vi i den tekniska delen klippt rundstänger av bokträ för att bedöma hur snygga snitten blir. Alla klarar att klippa av stängerna, men klippen blir olika snygga. Fulast snitt ger Gardols och Adanos sekatörer.

Hanterbarheten har en grupp professionella trädgårdsmästare bedömt under en sex veckor lång testperiod i Olympic Park i London. Där har de bland annat fått bedöma hur sköna handtag sekatörerna har, om det går att använda dem en längre tid utan att få ont i handleden eller handen och om de har en behaglig tyngd och balans.

I labbet testade vi att klippa sex respektive nio millimeter tjocka bokstavar. Kraften som krävdes och snittytan bedömdes. 

De har även testat hur enkel säkerhetsspärren är att öppna och stänga. Här sticker framför allt Bachos sekatör ut. Panelen tyckte att det krävdes alldeles för stor kraft för att öppna den, vilket är svårt för någon med svaga nypor.

Alla sekatörer har någon form av stötdämpning som ska skydda från att det blir en hård smäll när skänklarna slår ihop efter att man har klippt av en kraftig gren. Där klarar sig alla sekatörer bra, förutom Adano som inte skyddade tillräckligt från hårda stötar.

Fjädern ska helst sitta så att den inte blir smutsig, eftersom sekatören då kan kärva och bli svår att använda. Om den ändå blir smutsig ska den vara lätt att göra ren. Gardenas fjäder bedömdes som mycket svårrengjord, så den fick bottenbetyg för den delen av testet.

Så sköter du din sekatör

Torka av sekatören efter varje användning och förvara den sedan torrt. Låt den inte ligga ute och rosta! Du kan även slipa skären vid behov och olja in de rörliga delarna så att de inte rostar. På de lite dyrare sekatörerna kan du byta ut skären när de blir dåliga, men det kan du inte med de billigaste. Ska du använda din sekatör mycket och vill att den ska hålla länge bör du alltså kolla om skären går att byta.

Testpanelen fick även bedöma hur lätthittad sekatören är, om du lägger ifrån dig den i trädgården. Här får Gardenas sekatör i murriga färger bottenbetyg, medan sekatörerna i mer klatschiga färger klarar sig bättre. 

Bäst i både det tekniska testet och hos testpanelen var ARS sekatör, som fick i stort sett full pott rakt igenom. Den var trädgårdsmästarnas favoritsekatör och de sa bland annat att ”jag tror att den skulle hålla en lång tid”, ”enkel beskärning, lätt och balanserad, lätt att öppna” och ”bladen blev inte slöa”. Även Felcos sekatör fick höga betyg och gemensamt för dessa båda modeller är att de ligger i det högre prisspannet – 600–650 kronor.

Det går dock att hitta billigare sekatörer som fortfarande är bra, till exempel Gardena och Fiskars. De kostar bara hälften så mycket och får höga betyg. Det finns riktigt billiga sekatörer längre ner i tabellen, men då får du ge avkall på kvalitet. Adanos sekatör, som bara kostar 80 kronor, har till exempel slöa blad och ger fula snittytor. Dessutom fastnade bladen i slutet av testperioden, eftersom smuts och lera hade fastnat i dem.

Men det är inte nödvändigtvis så att en dyr sekatör ger valuta för pengarna. Bachos sekatör för 750 kronor får inte särskilt höga betyg i den tekniska delen av testet och var inte heller någon favorit hos testpanelen. ”Jag tycker inte det här paret var särskilt effektiva”, klagade en av trädgårdsmästarna, medan en annan sa att ”vinkeln på bladen fick min hand att värka och jag var tvungen att anpassa min arm för att kunna skära ordentligt”.

Slutsats

Råd & Rön har testat nio sekatörer, dels i labb och dels genom att en testpanel bestående av fyra trädgårdsmästare har använt dem. Resultatet visar att de allra bästa sekatörerna kostar en hel del, men att det går att få bra sekatörer för en rimlig peng. Det går dock inte att förlita sig till priset, då testets dyraste sekatör, den från Bacho, får låga betyg. Bäst i test blir ARS VS-8Z som får hela 92 i samlat betyg. Den var testpanelens favoritsekatör och fick också höga betyg i den tekniska delen av testet.

Experten: ”Klipp inte av grenkragen”

Bosse Rappne i Ulriksdal trädgård. Foto: Sara Ringström

Trädgårdsmästare Bosse Rappne tipsar om hur du bäst beskär buskar och träd.

Sekatören är alltid med Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdal trädgård, när han arbetar.

– En bra sekatör ska ligga rätt i handen. Är man vänsterhänt bör man köpa en som är anpassad för det, annars kan det vara svårt att öppna låset. Själva sekatören ska vara vass, klipper man med ett vasst verktyg blir snittytan rak och fin, säger han.

Han, som använder sekatören mycket, tycker också att det är viktigt att skären är utbytbara, så att han slipper köpa en ny sekatör när skären är slitna.

När du klipper grenar på träd är det viktigt att klippa på rätt ställe.

– Där kvisten ansluter mot grenen finns det en liten utväxt på en halv centimeter, grenkragen. Den ska absolut inte klippas bort! Det är grenkragen som kommer att växa ut och valla igen såret så att det läker rätt. Klipper man bort den kommer trädet att få betydligt svårare att läka. Men man ska inte heller lämna för stor stump, eftersom den kommer att ruttna och ramla bort, säger Bosse Rappne.

När du klipper buskar ska du inte enbart klippa av topparna, eftersom de då kommer att förgrena sig så att busken blir ful.

– Gå i stället in och gallra bort de äldsta kvistarna så långt ner som möjligt, då behåller du busken ung och vital. Det behöver bara göras vartannat, var tredje år, säger han.

En annan viktig aspekt är att se till att rengöra sekatören när du går från en växt till en annan.

– Det är speciellt viktigt om du klipper bort kvistar från en sjuk växt, eftersom du annars riskerar att sprida sjukdomen vidare. Jag brukar torka ren sekatören med rödsprit på en svamp, säger Bosse Rappne.

När är bästa tiden att beskära buskarna? Bosse Rappne tycker att JAS-perioden – juli, augusti, september – är bäst.

– Det fungerar för alla buskar och träd. Då är savstigningen över sedan länge, men växten är fortfarande i tillväxtfasen, vilket gör att den har goda möjligheter att läka såret. Att vi beskär träd och buskar på vintern har mest att göra med att lantbrukarna har lite att göra då, och då passar det bra att beskära, men för växten är det bäst under JAS. Man ska absolut inte klippa under savstigningen, då speciellt stenfruktsträd kan blöda kraftigt, säger han.