Billigt resår består i flera år
Tro inte att du avlastar kroppen bättre om du ligger i en dyr och exklusiv säng än i en enklare variant. De åtta ramsängar som Råd & Rön har testat duger gott – inte minst den billigaste.
Du har säkert sett dem. Det är inte ovanligt med sängar som kostar en eller ett par tjänstemannalöner, eftersom somliga av oss tycker att de är snygga och skänker hemmet en viss status.
Av reklamen att döma kan man ju också tro att de är så omsorgsfullt och avancerat konstruerade att det mesta inom möbelindustrin bleknar i jämförelse. Men ta de där fagra bilderna och självberömmet med en nypa humor.
De är faktiskt inte bättre. De avlastar inte kroppen mer framgångsrikt än de sängar som vi har testat och som har en nolla mindre på prislappen. Detta har tidigare resultat från vårt europeiska laboratorium, som testat hundratals sängar genom åren, visat.
Avlastning och hållbarhet
Råd & Rön har testat avlastningsförmågan och hållbarheten hos åtta så kallade ramsängar, det vill säga madrasser med underliggande träbottnar som ramar in och innesluter flera hundra små resårer (pocket- och/eller bonellfjädrar).
Även sängarnas fysiska egenskaper – såsom elasticitet, dämpning och fukttransport – har testats. Sängarna är cirka 90 centimeter breda och testet har genomförts tillsammans med cirka fem centimeters tjocka bäddmadrasser.
Och sängarna är helt okej, visade det sig. Samtliga modeller avlastar kroppen bra eller ganska bra. Notera dock att resultaten skiljer sig åt även för varje enskild modell, beroende på om det är en liten och lätt eller stor och tung person som ligger i sängen (se tabellen).
Våra hållbarhetsprovningar, där vi lät en 140 kilo tung cylinderrulle rulla fram och tillbaka över varje säng 30 000 gånger, visade dessutom att sängarna är mycket uthålliga och att de alltså är fullt dugliga att ligga i efter åtskilliga år.
Avlastningsförmågan är nästan densamma som när sängarna är nya. Några tygpåsar som omsluter pocketfjädrarna fick visserligen lite stryk, men de skadorna är små och ganska obetydliga och har ingen större inverkan på slutbetygen.
Sängarna får mellan 62 och 72 i samlat betyg på vår 100-gradiga betygsskala. Men om man nu kan konstatera att testresultaten är någorlunda jämna kan man inte göra det när det kommer till priserna.
Ta till exempel KungSängen Gustav och Ikea Sultan Stamnes, där den förstnämnda endast är två poäng bättre men också kostar nästan dubbelt så mycket.
Kort leveranstid
Ikea Sultan Stamnes, som kostar 3 200 kronor, får också utmärkelsen ”Bra köp”. Tillsammans med Mio Mirus är det testets mest hållbara säng. Dessutom behöver du inte vänta i flera veckor på att få den; du får den direkt i samband med köpet.
Leveranstid utan minsta dröjsmål gäller även för Ikea Sultan Songli, men observera att den sängen är snäppet sämre – samtidigt som den är 2 000 kronor dyrare. Hilding Original, som kostar 5 700 kronor, har däremot en leveranstid som för tankarna till ett finare bilinköp. Upp till åtta veckor kan du få vänta på den. Om du orkar vänta så länge får du å andra sidan testets bästa säng.
Bäddmadrassen inte avgörande
En bäddmadrass skyddar och är praktisk att fästa lakanet i, men den avlastar inte kroppen i någon egentlig mening. När vi specialtestade Ikea Sultan Songli och provade den dels utan bäddmadrass, dels med tre olika bäddmadrassmodeller i olika prisnivåer visade det sig att resultaten i stort blev desamma.
Bäddmadrassen Tjörne, som kostar 495 kronor, funkar alltså lika bra som de 200 respektive 500 kronor dyrare modellerna Tveit och Taford.
Slutsats
Råd & Rön har testat åtta medelhårda ramsängar som kostar mellan cirka 3 200 och 6 300 kronor, inkluderat en fem centimeter tjock bäddmadrass.
Framför allt har vi testat sängarnas avlastningsförmåga, hållbarhet och fysiska egenskaper.
Bäst i test är Hilding Original, med 72 i samlat betyg och som kostar cirka 5 700 kronor. Bra köp är den 2 500 kronor billigare Ikea Sultan Stamnäs, med 67 i samlat betyg.
I likhet med testets andra sämre och dyrare Ikea-modell, Sultan Songli, har Sultan Stamnäs dessutom den fördelen att du får den levererad redan vid köp.
Bilder från labbet
Över varje säng lät vi en 140 kilo tung tyngd rotera 30 000 gånger. Det motsvarar många års användning.
Här undersöks sängarnas elastiska förmåga. Övriga fysiska egenskaper – såsom dämpning, fukttransport och isolering – har också testats.