Hoppa till innehållet

Viktigt välja rätt för renare luft hemma

Flera av dem skyddar oss från luftens osynliga skadegörare. Men vårt test visar också att det inte är alla luftrenare som gör sitt jobb – några skickar i stället ut skadliga ämnen.

Kontrollera hur stort rummet är som du vill rena. Tillverkarnas mått är generöst tilltagna visar vårt test, i många fall klarar luftrenarna inte utlovad rumsstorlek.

Enligt reklamen ”tar de bort den absoluta majoriteten av de skadliga partiklarna i luften”, ”steriliserar luften” och ”oskadliggör virus”. Stora löften – som de också påstår sig uppfylla tyst och utan att dra särskilt mycket energi. Som konsument är det svårt att själv avgöra om luften blir bättre och eftersom olika luftrenares effektivitet redovisas på olika sätt går det inte att jämföra olika modellers prestanda utifrån produktinformationen.

Råd & Röns test av 21 luftrenare visar att det är långt ifrån alla som håller vad de lovar. LightAir IonFlow Signature skriver till exempel i sin marknadsföring att den är bättre än traditionella luftrenare eftersom den använder sig av negativa joner, som tar bort 97 procent av alla viruspartiklar och då även de allra minsta partiklarna ur luften. Vårt test visar dock att det inte är många partiklar som försvinner.

7 miljoner

människor i världen dör på grund av luftföroreningar varje år, enligt WHO. Det är fler än de som dör av undernäring, fetma och droger. I Sverige orsakar luftföroreningar att 7 000 personer dör i förtid.

– Problemet med att man sprider joner i luften är att det finns en risk att de sätter i gång kemiska reaktioner med andra ämnen i hemmet och på så sätt skapar ännu mer irriterande ämnen, säger Aneta Wierzbicka, docent i aerosolteknologi vid Lunds universitet.

Men än allvarligare är att flera av luftrenarna till och med försämrar luften. Airtech MAC500s och Cecotec TotalPure 1000 Ozone släpper till exempel ut ozon. Ozon kan användas för att ta bort dålig lukt, men ämnet är irriterande för luftvägarna och kan bidra till att andra oönskade ämnen bildas.

– Ozon oxiderar allt, sätter i gång kemiska reaktioner och gör många kemikalier ännu mer irriterande. Sådana här maskiner som släpper ut ozon borde inte vara tillåtna att sälja fritt, det borde bara vara professionella som får använda dem under strängt kontrollerande förhållanden, säger Aneta Wierzbicka.

Aneta Wierzbicka är docent i aerosolteknologi vid Lunds universitet.

I testet ingår även alternativa luftrenare, som enligt marknadsföringen renar eller fräschar upp luften. Pandoos påsar med aktivt kol beskrivs kunna ”filtrera obehagliga lukter, bakterier, allergener och föroreningar från andningsluften och helt utan kemi, batterier, oljor eller dofter”.

Philips UV-C är en lampa med ultraviolett ljus som ska ”desinficera den förbipasserande luften” medan Maison Bergers doftlampa ska ”sprida doft samtidigt som den renar luften”.

Testet visar dock att ingen av dessa produkter har någon som helst effekt på halten av partiklar och gaser i luften, förutom Maison Bergers doftlampa som tvärtom ökar halten av flyktiga gaser i luften. Den gör alltså luften sämre.

Pandoos påsar med aktivt kol fungerar inte och Maison Bergers doftlampa gör luften sämre.

Men vårt test visar att det också finns bra modeller, som renar luften från både partiklar och gaser. Detta har vi kommit fram till efter att ha mätt mängden partiklar och gasmolekyler som har eliminerats från luften i ett rökfyllt rum.

Partiklar tas bort med filter, som antingen kan vara av typen Hepa eller Epa. Många tillverkare skryter om att de har just Hepafilter och de visar sig i testet också vara de som är allra bäst på att ta bort partiklar. Men de är inte en garanti för effektivitet, våra tester visar att vissa Hepafilter inte fungerar alls så bra och att Epafilter ibland kan vara bättre.

Gaser elimineras bäst med hjälp av aktivt kol, som är finfördelat kol fullt av små porer som absorberar gaser och ånga. Men det är stor skillnad på olika kolfilter, en del fungerar helt klart bättre än andra. Att ta bort gaser är svårare än att filtrera bort partiklar och ingen luftrenare får full pott för hur de klarar detta.

De sämsta luftrenarna har en eller flera svagheter i konstruktionen: skadliga partiklar fångas inte upp (1), dålig lukt försvinner inte (2), luften förorenas (3), skadligt ozon skapas (4).

Bäst på att ta bort både partiklar och gaser är Kärcher AF100. Den kostar runt 10 000 kronor, men Blueair Classic 405 som vi utnämner till Bra köp är nästan lika bra och går att hitta för några tusenlappar. Electrolux Well A7 visar att även ett Epafilter kan vara bra på att ta bort partiklar. Också Ikeas Starkvind har Epafilter men eftersom den inte har något kolfilter är den inte särskilt bra på att ta bort gaser. Kolfilter går att köpa till, men då vi testar alla luftrenare som de kommer i förpackningen har vi inte testat detta.

Luftrenarna är enligt tillverkarna byggda för att rena luft i rum som är mellan 20 och 86 kvadratmeter stora. Men de fungerar bara i enskilda rum, inte hela lägenheter eller hus, eftersom väggar som sitter i vägen förhindrar luftflödena. Några är försedda med handtag för att du lättare ska kunna flytta luftrenaren till det rum du befinner sig i. Vårt test visar också att tillverkarnas mått är generöst tilltagna, i många fall klarar luftrenarna inte utlovad rumsstorlek.

Bara de modeller som inte fungerar alls får höga betyg för ljudet och energiförbrukningen. Det innebär att du får tåla en viss ljudnivå och att det går åt en del energi för att få en effektiv luftrenare. Men det är inte ett rakt samband. Electrolux Well A7 får till exempel lite bättre betyg för ljudet samtidigt som den effektivt renar luften. Den och Philips 2000i series AC2889 får också relativt bra betyg för energiförbrukning utan att tumma på luftreningen. Flera modeller saknar bra bruksanvisning. Det är extra allvarligt när produkter som släpper ut ozon inte informerar om riskerna med det. 

Slutsats

Vi har testat hur bra 21 luftrenare är på att rena luften. Testet visar att det är stora skillnader, där några modeller tar bort en stor mängd gaser och partiklar medan andra modeller till och med gör luften sämre. Alla som fungerar låter ganska mycket och drar en hel del energi. Bäst i test är Kärcher AF100 som får 82 i samlat betyg. Blueair Classic 405 som får 75 i samlat betyg utnämns till Bra köp.

Förutom i labbet har vi även testat luftrenare i ett vanligt hem. Vi stekte bacon, tände doftljus och jämförde hur bra luftrenarna tog bort skadliga ämnen jämfört med husets vanliga ventilation, köksfläkt, ett öppet fönster och korsdrag. Det visade sig att en bra luftrenare tog bort partiklarna. Men viktigast vid matlagningen var en bra köksfläkt. Korsdrag fungerade också ganska bra, men att bara ha ett fönster öppet hade inte särskilt stor effekt.