Hoppa till innehållet

Lys upp ditt hem med rätt led

Bra ljus kräver lampor som gör det jobb du har betalat för. Vi har testat 65 led-lampor med ­E27-sockel, E14-sockel och GU10-sockel. Lamporna har styrkor som funkar i de flesta situationer.

En lampa med en ljusstyrka på 200 lumen passar bra för mysbelysning.

Led-lamporna har tagit över nästan hela marknaden för belysning hemma. Tekniken har fördelen av att vara strömsnål och att ha möjligheten att ge olika typer av ljus beroende på användningsområde. 

När du väljer lampa är det viktigt att tänka på hur starkt du vill att den ska lysa. Lamporna i det här testet har ett ljusflöde mellan ungefär 100 och 1500 lumen. Vi har testat lampor både med den mindre sockeln E14 och lampor med den större varianten E27 samt reflektorlampor med GU10-sockel. 

När vi sätter betyg på ljusflödet gör vi det utifrån att lamporna ska ligga så nära värdet som anges på förpackningen som möjligt. Samma sak när det gäller färgtemperaturen på lamporna. De flesta tillverkare anger temperaturen 2 700 Kelvin för sina lampor, men i våra mätningar är det flera tillverkare vars lampor hamnar en bit ifrån det värdet. Är skillnaden i färgtemperatur stor mellan två lampor så syns det med blotta ögat. Om du har flera lampor tillsammans är det därför klokt att välja samma modell från samma tillverkare.

För färgåtergivningen ingår i betyget både hur nära lampan ligger färgåtergivningen hos en referensljuskälla, som har värdet 100 Ra, och hur nära tillverkaren ligger det värde som anges på förpackningen.

De flesta tillverkare i testet ligger runt 80 Ra men en handfull lampor, tar sig upp till strax över 90 Ra. Den stora skillnaden mellan dessa lampor och övriga är förmågan att återge mättade röda färger. Det betyder att till exempel jordgubbar, rått kött och andra röda saker ser mer ut som de skulle gjort i skenet från en gammal glödlampa än vad de gör i skenet från lamporna med sämre färgåtergivning.

För lamporna med E14-sockel har vi testat lampor där lampkupan har klassisk klotform, de betydligt mindre päronlamporna och kronljuslampor. 

Lampor med E27-sockel har vi testat med både frostad och klar glaskolv. Vissa av dem kan användas tillsammans med en dimmer för att ställa in ljusflödet. Vill du göra det är det viktigt att kontrollera med tillverkaren av lampan att den fungerar med den dimmer du har monterad fungerar.

För reflektorlamporna, spotlightsen, är det bra att ha koll på spridningsvinkeln. Majoriteten av de testade lamporna har en spridningsvinkel som enligt tillverkaren ska ligga kring 35 grader. Men Rustas LED Energy saving GU10 260 lm skiljer sig kraftigt från de andra genom att ha en angiven spridningsvinkel på 120 grader. Det är mer i klass med våra testade E-sockelmodeller än med övriga reflektorlamporlampor i detta test. Vilken spridningsvinkel du väljer beror förstås på hur du ska använda lampan och vilken ljusbild du önskar.

Så sprids ljuset

  • Lysdioderna i led-lampor kan vara av olika typ och placeras på olika sätt. Det påverkar hur ljuset sprids från lamporna.
  • I den klassiska ledlampan sitter alla dioder i ett plan i botten av en glob som sprider ljuset. Det ger en bra belysning rakt framför lampan med en begränsad spridning mot lampans fäste.
  • I de lite nyare filamentlamporna sitter dioderna på filament och är placerade så att de mesta av ljuset sprids vinkelrätt ut åt sidorna. Rakt fram under lampan kan det i stället bli en mörk fläck.
  • Filamenten kan orsaka skuggor som syns som streck på lampskärmen eller runt om i rummet eller taket.
  • Lampor med dioderna i botten kan i stället ge lampskärmar som inte lyses upp hela vägen ned.

Lampans spridningsvinkel, vilken teknik tillverkaren använt och om lampan är matt eller klar påverkar hur ljuset från lampan sprids i rummet. På bilderna ovan ser du sju exempel på hur olika lamptyper ger olika ljus och skuggor i samma armatur. Lägg till exempel märke till hur vissa lampor ger en skugga rakt under på golvet.

Med filamentlampan blir det skugga i boken. En klassisk led passar bättre i läslampan.

Ordlista för led-lampsköpare

  • Lumen Ljusflödet som strålar ut från lampan mäts i lumen. Ju högre lumental, desto mer ljus. Ljusflödet är allt ljus som strålar ut från en lampa, medan ljusstyrka är ljuset som strålar ut i en speciell riktning och det mäts i enheten candela.
  • Ra En lampas färgåtergivning anges med Ra (Rendering average). Maxvärdet 100 Ra motsvarar ljus med perfekt färg­återgivning. Lampor som säljs till konsumenter måste ha 80 Ra eller högre.
  • Kelvin En lampas ljusfärg, eller färgtemperatur, mäts i kelvingrader (K). Ju högre siffra, desto kallare sken. Dagsljus motsvarar cirka 6 000 K. Graderna på lampor för belysning ligger ofta på 2 700 K, vilket ger varmt, gulrött ljus.
  • Spridningsvinkel Vilken teknik tillverkaren använt i sin lampa påverkar hur ljuset sprids i rummet. Spridningsvinkeln anger hur stor del av en tänkt glob runt lampan som kommer att träffas av ljus.
  • Dimmer Används för att variera ljusstyrkan på lampor genom att minska eller öka spänningen. Det gäller att det är rätt typ av dimmer för just den lampa som du väljer. Har du tidigare använt till exempel halogenlampor är det inte säkert att din dimmer fungerar med led-lampor. En felaktig dimmer kan till exempel betyda att lampan inte kan dimras hela vägen eller att ljuset flimrar.

Svårt för rött

Jordgubbar, rått kött och Ferrari-bilar har en sak gemensamt. De är röda och ser därför lätt glåmiga ut i ljuset från våra testade led-lampor, jämfört med hur de ser ut i ljuset från glödlampor eller i direkt solljus. Orsaken är att lysdioderna i led-lampan inte ger ifrån sig vitt ljus direkt som den gamla glödlampan. I stället används olika metoder för att skapa vitt ljus som egentligen är en blandning av ljus i regnbågens alla färger.

Ett sätt är att använda röda, gröna och blå lysdioder, och blanda ljuset från dem så att det blir vitt. Ett annat sätt, som är vanligare i billigare lampor, är att låta en blå eller violett lysdiod lysa genom lager av fosfor. Fosforn tar upp det kortvågiga blå ljuset och avger ljus med längre våglängder och andra färger. Genom att ha flera dioder med olika fosforlager och våglängder kan man få fram ett ljus som ögat uppfattar som vitt. Men eftersom alla våglängder inte finns med kan ljuset påverka hur objekt i olika färger ser ut i ljuset från lamporna.

Nästan alla lampor i våra test når upp till det rekommenderade minsta genomsnittliga värdet för färgåtergivning, vilket är 80. Medelvärdet beräknas på 8 olika referensfärger. Mättat rött är inte en av dem så lamporna kan ändå ha dåligt resultat just för den röda färgen. Därför har vi valt att visa betyget för rött separat.

Det finns metoder för att skapa lampor med bättre färgåtergivning också för röda färger. Men de lamporna är dyrare och drar mer energi. Sättet att mäta färgåtergivningen från lamporna har också fått en hel del kritik för att inte på ett bra sätt avspegla hur människor uppfattar ljuset. Philips har till exempel gjort undersökningar där de kommit fram till att människor i vissa lägen föredrar lampor med Ra-värde 70 framför lampor med värde 80.

– Vi strävar mot lampor med Ra 80 eftersom det är standard. Men vi gör också lampor med Ra 90 eftersom det finns en efterfrågan på det, säger Jan Larsen som är regiondirektör på Philips Lighting i Europa.