Kompostkvarnar – bäst i test
Råd & Rön har testat 14 kompostkvarnar i olika prisklasser. Om du klipper häcken, röjer sly eller beskär träd kan du göra kompost av avfallet med kvarnarna.
De bästa kvarnarna klarar av att finfördela grenar upp till 40–45 millimeter i diameter. Testets sämsta kompostkvarnar har däremot svårt att finfördela ens små grenar och häckklipp.
Om testet
Vi har testat...
- Hur kompostkvarnarna klarar att finfördela bland annat häckklipp, smala grenar, tjocka grenar samt mjuka tujagrenar.
- Hur högt kvarnarna låter.
- Hur lätta kompostkvarnarna är att använda och göra rent.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade produkter
Fler tester
Utdrag ur testet av kompostkvarnar
Kompostkvarnar klarar att mala ner allt från löv till ganska kraftiga grenar med flera centimeters diameter. Vi har testat 14 stycken, sex med vals, åtta med roterande knivar.
Bäst var en av de billiga kompostkvarnarna. Den kvarnen klarade alla typer av material, hade stor kapacitet och jämförelsevis lågt ljud. Den fick 68 i samlat betyg, högt över den sämsta kompostkvarnen, som blev absolut sämst med bara 32 i betyg. Den kvarnen klarade bara små mängder material, fick lätt stopp, och det tog tid att rensa och starta om den. Köp inte den om du vill ha en effektiv kvarn!
Vilken kompostkvarn du väljer beror på hur du ska använda den. Har du en stor, vildvuxen trädgård med mycket sly ska du välja en kompostkvarn som är bra just på mindre grenar. Har du många fruktträd som ska beskäras behöver du en som är bra på större grenar. Kvarnarna ska alltid användas på färskt avfall, du ska inte köra igenom gamla torra grenar. När du fått allt i mindre bitar kan du antingen blanda ner det i din egen kompost, eller stoppa det i en säck och köra till avfallsstationen. Det är ju betydligt enklare att hantera en säck än en hel hög med spretiga grenar.
Tillverkarna säger också att du kan använda det finfördelade avfallet som täckbark, men det är tveksamt om det fungerar. Kvarnarna med vals mal materialet så att det blir mer smulor än bitar som det ju ska vara till täckbark. De kompostkvarnar som har knivar sliter i stället isär grenarna till långa flisor, och det är inte heller bra.
Mjukt material, som gräsklipp, löv och avfall från mjuka barrträd, som till exempel tujor, är en utmaning för kvarnarna. Det blir lätt en klibbig massa som kör fast i kvarnen och orsakar stopp. Även om det inte tar så många minuter att rensa dem, så är avbrotten förstås irriterande. En valskvarn kan du dock köra baklänges, och det underlättar rensningen.
Kompostkvarnarnas ljud är ett problem. De bullrar mycket, och ett ljudtryck på 110 dB(A), som vi mätte upp för en kvarn, är något vi sällan eller aldrig sett vid något annat av Råd & Röns tester.
– Det är verkligen ett otroligt högt ljud, säger Ronny Karlsson. Så fick den också absolut sämsta ljudbetyget.