Högtryckstvättar – bäst i test
Råd & Rön har testat 9 högtryckstvättar i alla prisklasser. Med de bästa högtryckstvättarna i testet spolas smutsen snabbt och effektivt bort. Modellerna som får lägst betyg är visserligen billiga men saknar kraft och är otympliga.
Om testet
Vi har testat...
- Hur bra högtryckstvättarna är på att göra rent betongplattor och trätrall samt att tvätta bilen.
- Hur enkla de är att använda.
- Hur mycket vatten som går åt.
- Hur mycket högtryckstvättarna väsnas.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Högtryckstvättar som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av högtryckstvättar
Att använda en högtryckstvätt känns ofta både tillfredställande och fascinerande. Hur en enkel liten vattenstråle liksom smälter bort åratal av ingrodd lort från såväl garageuppfarten som båtskrovet. Men att välja en högtryckstvätt i butik kan snarare kännas överväldigande. Utbudet domineras av två tillverkare, Kärcher och Nilfisk, som dock säljer sina ganska få modeller i en mängd olika paket som innehåller olika tillbehör. Det finns olika specialborstar i flera storlekar för allt från terrasser och husfasader till båtskrov och bilfälgar. Så tänk igenom dina behov ordentligt innan köpet. Det blir oftast betydligt billigare att köpa ett paket med högtryckstvätt och de tillbehör du behöver, än att köpa högtryckstvätten för sig och sedan komplettera med tillbehör.
Kontrollera också väldigt noggrant vad som ingår innan du klickar på köpknappen. Prisjämförelsesajter och onlinebutiker har ibland fel bild eller produktnamn på produktpaketen och eftersom det finns så många varianter är det lätt man missar det. Vi har valt ut sammanlagt nio högtryckstvättar som alla kommer med en terasstvätt. Fem av dem är från dominanterna Kärcher och Nilfisk, medan resterande fyra kommer från våra inhemska hemmafixarkedjor Biltema och Jula.
Rengöringen består av tre moment. Vi har rengjort en kvadratmeter stor yta bestående av smutsiga och mossbelupna betongplattor. Till det har vi använt det variabla munstycket på högtryckstvättens lans. Dessutom har vi gjort rent en kvadratmeter tryckimpregnerad trätrall med den medföljande terasstvätten. Slutligen har vi tvättat en bil med det variabla munstycket. Om det medföljer skumbehållare för tvättmedel har vi använt det. Betyget för biltvätt är lågt viktat eftersom vi av miljöskäl inte rekommenderar att bilen tvättas hemma (se informationsruta nedan).
Betongplattorna blev riktigt rena med testets topptvättar men de sämre modellerna fick kämpa hårt. Vår expertpanel anmärkte till exempel på att jumbon från Jula har tunn stråle som gör att tvättningen tar tid och det är svårt att få hela ytan ren. Med den dyraste högtryckstvätten går det däremot snabbt och blir snyggt – ”enkelt och utan ansträngning” konstaterar panelen.
Vi i Sverige älskar våra trädäck och altaner med underlag av tryckimpregnerat virke. Men virket är mjukare än man kan tro och det är lätt att göra träet stickigt och flisigt med de vanliga munstyckena. Därför rekommenderas att använda en terrasstvätt. Den har roterande armar med munstycken som ska hålla vattentrycket lagom högt under plasthöljet. Förutom att rengöringen blir jämnare håller terasstvätten även nere stänket. Våra labbexperter har tvättat en kvadratmeter trätrall med den medföljande terrasstvätten.
Även biltvättningen går galant för toppmodellerna, såväl kaross som rutor och fälgar blir rena. Med bottenmodellerna blev bilen däremot inte så värst fräsch. Mycket ingrodd olja satt kvar på fälgarna och intorkat fågelbajs på karossen gick heller inte att få bort helt.
Det är överlag lätt att använda högtryckstvättarna. De bästa är riktigt tunga, över 30 kilo för testvinnaren, men tack vare hjulen är de enkla att flytta på. De två sämsta modellerna saknar dock hjul vilket drar ner betyget, trots att de bara väger fem respektive sex kilo blir det jobbigt i längden att bära runt dem. De båda modellerna i botten saknar dessutom en rulle att vira slangen kring när den ska tillbaka till förrådet.
Det är inte jättestor skillnad i ljudtrycket mellan maskinerna. Men de större modellerna låter dovt och betydligt mindre störande än det ettriga ljud som de mindre apparaterna ger ifrån sig. Vattenförbrukningen skiljer sig däremot en hel del. Klart mest vatten går det åt med en högtryckstvätt, nästan tio liter i minuten med huvudmunstycket. Med den minsta modellen från samma tillverkare sprutas bara 3,9 liter ut varje minut. Våra experter har vridit och vänd på varje maskin för att få ett kvalitetsintryck. De billigaste modellerna får klart sämst omdömen, varken material eller byggkvalitet imponerar.
Tvätta bilen hemma – vad gäller?
Smutsen på en bil innehåller allt från däckpartiklar och olja till tungmetaller. Om du tvättar bilen hemma på garageuppfarten och det smutsiga vattnet rinner ner i en dagvattenbrunn hamnar det snart i närmaste vattendrag, helt orenat.
Rekommendationen är därför att istället tvätta bilen hos en biltvätt, där vattnet renas. Det finns dock inget generellt förbud som uttryckligen fastslår att det är förbjudet att tvätta bilen hemma. Däremot föreskriver miljöbalkens allmänna hänsynsregler att man överlag måste vidta de försiktighetsåtgärder som behövs för att förhindra eller motverka skada på miljön. Och bor du i ett särskilt känsligt område, som ett vattenskyddsområde, finns det troligen kommunala förordningar som explicit förbjuder egen biltvätt.
Om du väljer att tvätta bilen hemma minskar du miljöpåverkan genom att ställa bilen på gräs eller grus. På så vis kan marken till viss del rena vattnet istället för att det rinner ner i en dagvattenbrunn.