För mycket damm i kolpåsen
Grillkol ska ge hög värme under så lång tid som möjligt. Men vårt test visar att många kolpåsar innehåller alldeles för små kolbitar. Dessutom hittade vi en påse helt utan miljömärkning.
Vi är mitt uppe i grillsäsongen och det fräser för fullt i trädgårdar och parker. Grillkolspåsarna flyger från hyllorna i butiker och bensinstationer. Råd & Rön har testat 15 olika påsar med kol som vi har köpt från just mataffärer och mackar. Därför är de flesta påsarna butikernas egna märken, men även några fristående varumärken som Dancoal och Weber ingår i testet.
Ett bra grillkol ska ha en jämn och lång förbränningstid och ge ifrån sig mycket värme. Dessutom ska det vara lätt att tända och inte ryka för mycket. Under kolningen av träet ska så mycket av fukten som möjligt ha försvunnit. Högst åtta procent fukt får finnas kvar enligt den europeiska standard vi har testat efter. Det klarar alla testade sorter. Kolet ska även innehålla minimalt med aska, för mycket aska kväver elden och sänker därmed temperaturen. Även här är gränsen åtta procent, vilket Julas kol klarar med en hårsmån medan Biltemas däremot fallerar. De andra sorterna lämnar små mängder aska efter sig. När fukt, aska och flyktiga ämnen dras bort från bruttovikten får man fram andelen bundet kol. En hög kolhalt ger längre förbränningstid och renare förbränning. Minst 75 procents kolhalt ska grillkolet ha, enligt standarden. De tre sorterna i botten av tabellen har betydligt lägre kolhalt än så.
1,8
… grilltillfällen per vecka blir det för genomsnittssvensken under sommarmånaderna. I ett hushåll där en man och en kvinna bor tillsammans grillar mannen oftast i 65 procent av hushållen och kvinnan i 11 procent. I 23 procent av hushållen grillar de lika ofta.
Källa: Grillrapporten från Ica
För att glöden ska bli jämn och vara under lång tid spelar också storleken in. Kolbitarna ska varken vara för stora eller för små, helst ska de vara mellan 20 och 80 millimeter. Här är det många påsar som har problem – för stor andel av kolbitarna är alldeles för små, närmast damm. Tillverkningen påverkar kolets hårdhet och därmed hur lätt det bryts sönder. Men även hårdhänt frakt och hantering i butiken kan göra att kolbitarna bryts. Standarden säger att 40 kilo kol ska silas för att mäta kolbitarnas storlek. Vi har inte möjlighet att testa så mycket, utan köper en påse som en vanlig konsument. Men mycket tyder på att våra labbtestade påsar speglar kolstorleken du kan förvänta dig. Åtta av de kolsorter som får låga betyg för sin granulering (storleksfördelningen av kolbitarna) är nämligen tillverkade i samma fabrik i Polen. Även påsar från samma fabrik som testades av våra europeiska systertidningar innehöll många minimala kolbitar.
Alla påsar utom en innehåller mer kol än vad som anges, Coop och Norrlandskol ”bjuder” dig på mest – 200 gram, vilket motsvarar åtta extra procent. Den enda påse som innehåller mindre kol än angivet är Weber som ”saknar” 100 gram. Weber har testets näst dyraste kilopris, 24 kronor, bara slaget av Big Green Egg som kostar 42 kronor per kilo. De båda premiumpåsarna hamnar dock i testfältets nedre skikt. Sämst betyg får testets två billigaste kolsorter, både Julas och Biltemas kostar tolv kronor kilot.
Nio av påsarna kommer från Polen, två har Ukraina som ursprungsland (varav en är det tämligen svenskklingande Norrlandskol) och en är från Sydafrika. På resterande tre påsar finns inget angivet ursprungsland, däremot står det på två av dem att de innehåller ”europeiskt lövträ”. Undantaget är Biltema, som varken avslöjar ursprungsland eller innehåll. Biltema är också den enda påse som inte har någon miljömärkning. Läs Biltemas svar om varför nedan.
Slutsats
Bäst i test är Dancoal BBQ Charcoal, som får höga betyg för sin kvalitet, undantaget är kolhalten som är låg. Testets näst bästa kol, Ica Grillkol, har liksom flera andra påsar problem med för små kolbitar. Biltema sticker ut i botten genom att påsen saknar såväl ursprungs- som innehållsförteckning.
Att tänka på: Titta på delbetyget granulering i testtabellen. Där ser du den procentuella storleksfördelningen av påsens kolbitar.
Biltema: Vi glömde trycka märket
Den enda kolpåsen som helt saknar miljömärkning är Biltemas. Enligt företaget är kolet FSC-certifierat, men man har missat att trycka det på påsen. ”Våra grillkol och briketter uppfyller kraven enligt standarden EN 1860-2:2005 och innehar även en FSC-certifiering av leverantören. Tyvärr har vi endast EN-standarden märkt på våra påsar. Vi jobbar systematiskt genom vårt sortiment för att fånga upp produkter där märkning kan förbättras", skriver Johan Gerdevåg, marknadschef på Biltema, i ett mejl.
Bättre miljömärkning
Grillkol har kritiserats för att bidra till avskogning i tropiska områden. Skog avverkas illegalt i Afrika och Sydamerika och skeppas till Europa där den görs till grillkol och säljs i butiker. Miljömärkningen FSC ska vara en garant för att grillkolet du köper inte härstammar från sådan illegal avverkning. För ett par år sedan uppmärksammades dock att det förekom FSC-märkt kol gjort av just tropiska träslag. Men Världsnaturfonden anser att du som konsument kan lita på FSC-märkningen för grillkol.
– WWF rekommenderar FSC för alla som vill ta miljöhänsyn och social hänsyn. Grillkol är en global produkt och FSC har bra spårbarhet och är den bästa certifiering och det bästa konsumentval som finns i dag, säger Per Larsson, skogsexpert hos Världsnaturfonden och fortsätter:
– Vår tyska avdelning gjorde en undersökning för ett par år sedan som tydde på vissa brister av FSC-märkningen av grillkol. Den har de använt som påtryckning och sedan dess har det skett påtagliga förbättringar vilket är positivt.
”Gallret ska vara riktigt hett”
Henrik Isaksson är kock, grundare av företaget Matkomfort och grillentusiast. Han är en stor förespråkare av kolgrillen men han uppskattar också en egenskap med gasolgrillen.
– Kol är absolut mitt förstahandsval, röken ger mer smak. Sedan beror det ju också på hur snabbt det ska gå, gasol ger ju värme blixtsnabbt, säger han.
Ha inte för bråttom när du grillar med kol är hans tips.
– Ett vanligt nybörjarfel är att man börjar grilla för tidigt, innan det är tillräckligt varmt. Gallret ska vara riktigt hett. Gör rent gallret med en stålborste när det är varmt och gnid in det med papper med olja på. Om råvaran är mager kan du ha lite, lite olja på så släpper det lättare. Sedan ska man komma ihåg att det inte alltid är lätt att grilla, ibland fastnar det på gallret även för mig, säger han.
Henrik Isaksson tvekar inte om grillarsenalens viktigaste redskap:
– En digital termometer är en extremt bra hjälp. Den är nödvändig för att veta om kyckling och annat är genomstekt. Termometern ska ha smal spets så att man kan sticka flera gånger utan att det rinner ut för mycket köttsaft, säger han.
När maten är färdig och har lämnat gallret ska du ta en titt på grillens botten.
– Om du har kol kvar när grillningen är klar – stryp syret i grillen så kan du använda kolet nästa gång.
Så här mitt i sommaren skickar Henrik Isaksson med ett tips som gör att årets bistrare årstider känns lite mindre avskräckande:
– Glöm inte att det är trevligt att grilla året om. Jag brukar grilla fina vinterdagar.