Borrskruvdragare och slagborrmaskiner – bäst i test
Råd & Rön har testat 36 batteridrivna borrskruvdragare och 18 slagborrmaskiner med nätsladd. De bästa modellerna både borrar snabbt och kan dra i riktigt grova skruvar. Men flera maskiner klarar inte vårt hållbarhetstest, utan går sönder efter några timmars användning.
Om testet
Vi har testat...
- Skruvdragning i trä och metall.
- Borrning i trä, metall och sandsten (motsvarar tegel) för alla maskiner.
- Borrning i betong och granit för slagborrarna.
- Hållbarhet för skruvning och borrning,
- Batteritid för fulladdat och snabbladdat batteri.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Skruvdragare och slagborrar som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av borrskruvdragre och slagborrmaskiner
Hemmafixarens kanske mest nödvändiga pryl är borrskruvdragaren. Att med några enkla handgrepp kunna växla mellan att borra hål och dra i skruvar, är närmast oumbärligt. Två uppdrag som kan tyckas lika men som ställer helt olika krav på maskinerna. För att skruva i en skruv krävs kraft i form av ett högt vridmoment och för att borra ett hål att maskinen klara att snurra borren på höga varvtal.
Vi har testat 25 batteridrivna borrskruvdragare, varav drygt hälften har slagborrfunktion. Spridningen i både pris och kvalitet är väldigt stor. Den billigaste borrskruvdragaren kan du få för en tusenlapp medan den dyraste kostar över 4000 kronor när detta skrivs. För att göra ett bra val är det viktigt att titta på hur ofta du tänker använda maskinen och vilka material du behöver skruva respektive borra i.
Borrskruvdragarna och slagborrarna har testats genom att borra i trä, metall och sandsten. Vi har använt det något udda materialet sandsten för att få konsekventa testdata, sandstenen motsvarar ungefär det resultat du kan förvänta dig av att borra i tegel. Borrskruvdragarna med slagfunktion har vi även testat genom att borra i betong.
I skruvtestet har vi skruvat i skruvar med måtten 6 x 80 och 8 x 80 millimeter. I bedömningen har vi bland annat tittat på om borrskruvdragaren orkar skruva in skruven hela vägen och hur enkel maskinen är att hantera. En viktig egenskap vid skruvning är till exempel att avtryckarknappen är finkänslig nog så att det går att köra långsamt i början innan skruven fått fäste i materialet. Även i skruvtestet är skillnaderna mellan skruvdragarna stora.
För den som tänker sig att använda borrskruvdragaren för mer omfattande jobb är det en god idé att titta på hur många och hur kraftfulla batterier som följer med vid köp. De flesta borrskruvdragarna i testet har dubbla batterier så att ett kan användas samtidigt som det andra laddas. Titta dock noga i den fysiska butiken eller onlinebutiken innan du slår till, samma borrskruvdragare kan säljas med olika antal och olika kraftfulla batterier, ibland säljs de helt utan batteri. Vi har också jämfört hur snabbt batteriet laddas och hur mycket man kan borra respektive skruva efter en snabbladdning.
De flesta borrskruvdragare klarar av vårt deltest där vi laddar och laddar ur batterierna 400 gånger. Men det finns några undantag, bland annat två toppmodeller som bara klarade 232 respektive 300 cykler innan batterierna gav upp. Hade det inte varit för den korta batterilivslängden hade de båda borrskruvdragarna toppat tabellen. Nu går i stället Bäst i test-utmärkelsen till en annan skruvdragare som har höga och jämna betyg för i princip alla deltester.
För att testa hållbarheten monterar vi borrskruvdragarna i vår testrigg och låter dem skruva och borra med jämna mellanrum på ett sätt som motsvarar 33 timmars vanligt användande. Om skruvdragaren har slagborrfunktion testar vi det på ett liknande sätt med enbart borrning i intervaller som motsvarar 4,5 timmars användning. Hela nio borrskruvdragare går sönder i antingen skruv- eller borrtestet. Allra sämst är två skruvdragara från samma tillverkare. I borrskruvdragartestet går deras motorer sönder genom överhettning och i slagborrtestet skakas flera inre kontakter loss och maskinerna blir helt kaputt.
När vi senast testade borrskruvdragare 2017 hittade vi potentiella elfel i batteriladdaren hos flera modeller som i värsta fall skulle kunna leda till brand. Glädjande nog hittar vi inga sådana fel i årets omgång, vi hade inget att anmärka på vare sig laddarna eller batterierna. Inte heller när vi släppte borrskruvdragarna i golvet från en meters höjd uppstod några elektriska eller mekaniska risker.
Slagborrfunktionen på de batteridrivna skruvdragarna är inte mycket att hurra för. Bara en kommer igenom 50 mm betong med 16 mm borr. I de flesta fall klarar borrskruvdragarna knappt att borra i betong med 12 mm borr och då har vi inte ens försökt med det grövre borret. Att borra i ren granit är inte att tänka på de allra flesta modeller.
Har du stora behov av att slagborra är rekommendationen istället att köpa en av 14 slagborrmaskiner med strömsladd som ingår i testet. Med några undantag klarar slagborrarna att borra hål i såväl betong som granit.
Slagborrarna har också fått gå igenom samma hållbarhetstest med borrning och skruvning om vartannat, samt enbart borrning i cement i intervaller. Sex av modellerna fallerade i något av testen. Minst hållbar är den slagborr som var den enda som gick sönder i båda deltesterna. Vi använder för övrigt ett nytt exemplar för varje hållbarhetsdeltest, vilket även gäller borrskruvdragarna.
På en del slagborrar kan det främre handtaget tas bort. Men det rekommenderas inte, utan använd båda handtagen när du jobbar. Två handtag fördelar kraften och minskar risken för skador om borren och chucken skulle fastna.
Även slagborrarna kan användas som skruvdragare, nackdelen är att de är betydligt otympligare att använda än en sladdlös borrskruvdragare. Men vill du skruva i riktigt stora träskruvar eller skruva genom metall kommer dock slagborrarnas extra kraft väl till pass.
...