Laddbara batterier – bäst i test
Råd & Rön har testat 20 laddbara AA-batterier. De bästa batterierna har hög kapacitet och klarar att användas många gånger med bibehållen styrka. Testets sämsta batteri kommer från en känd butikskedja och tappar mycket i styrka redan efter få laddningar.
Om testet
Vi har testat...
- Batteriernas kapacitet efter första laddningen.
- Hur batteriernas påverkas av att laddas och laddas ur 200 gånger.
- Hur batteriernas kapacitet påverkas av att förvaras laddade i 25 respektive 50 dagar.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Laddbara AA-batterier som ingår i testet
Fler tester
Utdrag ur testet av laddbara AA-batterier
Priset per batteri skiljer mycket i testet. De flesta laddbara AA-batterier säljs i fyrpack, men en tillverkares förpackningar innehåller tolv och 16 batterier och är klart billigast per batteri i vårt test, bara åtta kronor för den billigaste varianten. De dyraste kostar runt 70 kronor styck.
För att ta reda på om de dyra batterierna levererar ström som motsvarar deras prislappar har vi låtit dem gå igenom flera laddade moment i labbet. Vi har använt en specialkonstruerad testrigg som laddar ur varje batteri med ett motstånd på 3,9 ohm. Det motsvarar ungefär en vanlig ficklampa eller en mindre radiostyrd bil. I det här första mätmomentet får många batterier höga betyg. Allra längst, nästan åtta och en halv timme, räcker ett batteri i testet medan det klenaste batteriet bara räcker sex timmar och tolv minuter.
Ett bra laddbart AA-batteri ska kunna laddas många gånger utan att tappa alltför mycket av sin kapacitet. Vi har mätt hur många laddningscykler det tar innan kapaciteten faller till 80 respektive 60 procent. Som mest har vi laddat varje batteri 200 gånger och flera modeller klarar den gränsen utan att ens falla ner till 80-procentsnivån. Men i botten av tabellen finns flera batterier som har betydligt sämre livslängd. Värst är AA-batteriet från en stor butikskedja som är nere på 80 procents kapacitet efter bara 68 laddningscykler och sjunker till 60 procent efter 86 laddningar.
Positivt med det batteriet är i alla fall att det överlevererar rejält i vår kapacitetsmätning. Vi får ut drygt elva procent fler milliamperetimmar än vad som anges på förpackningen. De flesta andra batterier har några procent mer kapacitet än vad tillverkaren anger, bara ett AA-batteri i testet innehåller mindre.
Det är inte alltid du behöver använda batterierna direkt efter laddning. Men när du tar fram dem ur skrivbordslådan några veckor senare vill du ju att de ska ha krämen kvar. Efter 25 dagar har testvinnaren 92,9 procent av sin kapacitet kvar, vilket är mest av alla. AA-batterierna från en annan tillverkare laddar däremot ur så att bara 78,8 procent återstår, och väntar du ytterligare 25 dagar är mer än hälften av kapaciteten borta.