Lövblåsar – bäst i test
Råd & Rön har testat 21 batteridrivna och 5 nätanslutna lövblåsar. Vissa av lövblåsarna rensar bort löv riktigt fort medan andra är irriterande långsamma.
Om testet
Vi har testat...
- Hur snabbt en gräsyta kan blåsas rent från löv.
- Hur fort det går att blåsa rent en uteplats.
- Hur bra lövblåsarna med sugfunktion är på att suga löv från en grusgång.
- Hur länge de batteridrivna lövblåsarna orkar.
- Hur lång tid det tar att ladda batteriet.
- Hur enkla blåsarna är att göra rent.
- Hur bra det nätanslutna lövblåsarna komprimerar löven när sugfunktionen används.
- Hur behagligt eller obehagligt ljud lövblåsarna har.
- ...och mycket mer!
Publicerad
Testade produkter
Fler tester
Utdrag ur testet av lövblåsare
Elektriska lövblåsar ska ta hand om höstens lövskörd i trädgården i ett nafs. Men vårt test visar att det är stora skillnader mellan modellerna.
Att ta hand om löv och annat skräp hör hösten till för den som har trädgård. Om du har mycket löv, eller rabatter där det är svårt att komma åt med kratta, kan en lövblås vara till hjälp. Vi har i vårt test delat upp de elektriska lövblåsarna i två grupper: lövblåsar som drivs med ström direkt från elnätet och lövblåsar som drivs med batteri. De nätanslutna blåsarna har fördelen av att vara mer kraftfulla och kan dessutom användas för att suga upp löv. De batteridrivna har fördelen av att vara lättare och är dessutom enklare att hantera eftersom du inte behöver tänka på en sladd som måste nå fram till eluttaget.
Vilken variant du ska välja beror på var du har tänkt använda din lövblås. Den som har en lite större trädgård bör fundera på en av de mer kraftfulla modellerna som kopplas till elnätet, eftersom de klarar av en större yta på kortare tid och för att de batteridrivna blåsarna har relativt kort batteritid. Men med sina mindre munstycken är de mindre blåsarna enklare att hantera och fungerar bra på mindre ytor, kanske för dig som har en liten trädgård till radhuset.
De båda kategorierna lövblåsare har fått gå igenom samma testprogram med två undantag: de som kopplas till elnätet har också testats för hur bra de är på att suga upp löv, och när det gäller de batteridrivna har vi testat batteriets kapacitet och hur lång tid det tar att ladda.
Ryobi OBL1820H har en annorlunda lösning jämfört med övriga blåsare. Den kan användas både nätansluten och med batteri. Modellen saknar dock sugfunktion och vi har därför sorterat in den med de batteridrivna blåsarna i testet.
För att ta reda på hur bra lövblåsarna fungerar har vi blåst löv på en gräsmatta, i en rabatt och på en stenlagd uteplats. För de blåsare som också har en sugfunktion har vi testat att suga upp löv från en grusgång och från lövhögar som vi har blåst ihop på gräsmattan. Att suga upp löv direkt från gräsmattan, som med en dammsugare, är inte ett tidseffektivt sätt att arbeta. Det är bättre att först blåsa ihop löv från en större yta och sedan suga upp högen. De flesta lövblåsarna är bra på att slå sönder löven när de sugs upp så att de tar liten plats i uppsamlaren, vilket gör att den inte behöver tömmas så ofta. En positiv överraskning är också att de inte suger upp stenar från grusgången i testet, utan bara löven.
De batteridrivna blåsarna får generellt sett högre betyg än de nätanslutna när det gäller hanteringen. Till stor del beror det på att de är mindre och bara har ett rör för att blåsa luft, till skillnad från de nätanslutna som har ett för att blåsa och ett för att suga. Det gör de batteridrivna mindre klumpiga. Skillnaden är stor på batterierna i de batteridrivna varianterna. En lövblås klarar att blåsa i 26 minuter och tar 50 minuter att ladda, medan en annan bara orkar hälften så länge och behöver 3 timmar i laddaren innan den kan återgå till arbetet.
I de priser vi redovisar i tabellen för de batteridrivna maskinerna har vi inkluderat både batteri och laddare. Flera av leverantörerna har system där samma batteri och laddare kan användas till flera olika maskiner inom samma batterisystem. Blåsarna säljs därför även utan batteri och laddare.
Lövblåsaren är kanske inte den maskin i trädgården som låter mest, men den väsnas ändå en hel del. Vår testpanel upplevde att flera av maskinerna hade ett obehagligt vinande ljud. Hörselskydd är en bra idé vid användning. Det är även viktigt att använda skyddsglasögon eftersom luftströmmen kan blåsa upp skräp som kan hamna i ögonen. Det gäller också att vara försiktigt så att man inte blåser skräp på någon i närheten.