Cykelhållare – bäst i test
Cykelhållare som fästs på bilens dragkrok är snabba att montera och enkla att använda. Men de riskerar att skada både cykel och bil, och sitter de fel kan de vara rent olagliga.
Det finns tre typer av cykelhållare för bilar: en modell som fästs på taket, plattformsmodellen som fästs bakpå bilen, samt saxmodellen som kläms åt kring bilens dragkrok.
I Sverige är saxmodellen allra vanligast, och Råd & Rön har testat åtta sådana cykelhållare. Fem av cykelhållarna i testet kommer färdigmonterade, och de är alla enkla att fästa vid bilen. Cyklarna hängs sedan på och fästs med remmar eller gummiband.
– Vitsen med de här cykelhållarna är att de är snabba att sätta på och ta av, och när de inte används kan man ha dem liggande i skuffen eller garaget, säger Ronny Karlsson.
Men enkelheten gör även att hållarna har en del begränsningar. I och med att cyklarna inte sitter helt fast, utan kan röra sig, kan de skava på både cykel och hållare. Högst betyg får cykelhållarna från Thule och Mont Blanc, som även kostar lite mer än de andra.
Mont Blanc Towquick är den enda hållare som har stöldskydd. Men det gäller bara för själva cykelhållaren, inte för cyklarna.
Clas Ohlsons och Harald Nyborgs cykelhållare är två mycket enkla modeller – kanske lite väl enkla. Cyklarna kan snurra och röra sig, och det är risk att pedalen som sitter närmast bilen repar lacken.
Beroende på vilken cykel man har riskerar framhjulet även att hamna mycket nära marken när man kör. Framför allt mountainbikes riskerar att nästan släpa i marken Det är dessutom svårt att fästa små cyklar på Clas Ohlsons hållare, eftersom de armar som cykeln vilar på sitter så långt isär.
– Det går alltid att tråckla dit cykeln, men det är inte helt lätt, säger Ronny Karlsson.
Mekonomens, Biltemas och Julas cykelhållare är mycket lika i designen, och de får liknande betyg rakt igenom.
– Det som skiljer är att Mekonomen har lagt till en riktig bruksanvisning. Biltemas och Julas bruksanvisningar är riktigt dåliga, säger Ronny Karlsson.
De här tre hållarna sitter inte fast på dragkroken utan kan röra sig under körningen, vilket känns osäkert och kan orsaka slitage.
Utöver att testa hur det är att använda cykelhållarna, har vi utsatt dem för ett tufft korrosionstest, då de utsätts för vatten och salt. Här får flera av cykelhållarna låga betyg.
– Det är lite slit- och slängprylar det här, även om de säkert håller mer än en säsong, särskilt om man förvarar dem torrt, säger Ronny Karlsson.
Det är inte heller en produkt som passar för att transportera de dyraste cyklarna, eller om man ska på långresa.
– Det här är cykelhållare som passar för kortare resor. Ska man resa långt bör man nog titta på andra alternativ, säger Ronny Karlsson.