Babyskydd, bilbarnstol, bältesstol
I Sverige är det lag på att alla barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning i bilen – babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Babyskydd används från barnet är nyfött tills det är ungefär ett år gammalt. De ska alltid vara bakåtvända. När barnet har vuxit ur babyskyddet, vilket det gör när ögonen är i linje med skyddets bakre kant, är det dags att köpa bilbarnstol. Barnet bör sitta i en bakåtvänd bilbarnstol så länge det går. När barnet vuxit ur den kan den bytas till en framåtvänd bältesstol.
Kan man ha en kombistol som funkar hela barndomen?
Vi har testat några stolar som går att använda från att barnet är nyfött till dess att det slutar använda bilbarnstolar. Tyvärr visar vårt test att även om det är ekonomiskt fördelaktigt att bara köpa en stol, är det inte bra för säkerheten.
– Det blir för många kompromisser, till exempel är det svårt att få till bältesdragningen så att den passar alla barn, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.
Bakåtvänt är bäst
Allra säkrast är det att sitta bakåtvänt. Vid en frontalkrock, vilket 70 procent av alla bilolyckor är, slungas barnet framåt. Det orsakar enorma påfrestningar på huvud och nacke och kan leda till allvarliga skador och men för livet. Om barnet är bakåtvänt sprider bilbarnstolen kraften över hela ryggen, vilket skyddar huvud och nacke. Forskning har visat att risken för att små barn dödas eller skadas svårt är fem gånger högre i framåtvända stolar än i bakåtvända.
Därför är det viktigt att inte vända barnet framåt för tidigt. De rekommendationer som finns är att barnet sitter bakåtvänt fram till fyra–fem års ålder, men gärna längre. För att underlätta det är det bra att välja en bilbarnstol som barnet kan använda länge. Vissa stolar har en maxvikt på 18 kilo för barnet, eller en maxlängd på 105 centimeter, medan andra har så mycket som 36 kilo eller 125 centimeter. Det går ju alltid att köpa en till bilbarnstol när barnet har vuxit ur den på 18 kilo, men det är nog lätt hänt att man väljer en bältesstol då. Så det bästa är att redan från början köpa en stol som klarar en större vikt och längd. En del kombistolar har en hög maxvikt men kräver att du vänder barnet framåt vid en viss ålder, som kan vara så låg som två år.
Vad är i-Size?
Alla bilbarnstolar som säljs i Sverige ska vara godkända enligt den europeiska standarden i-Size (UN R 129). Tidigare fanns också ECE R44, men sedan september 2024 får stolar med den standarden inte säljas. De är dock fortfarande säkra att använda, om du har köpt en sådan stol tidigare. Ibland kan det komma in andra stolar på marknaden, så kolla märkningen. Stolar med i-Size anger vilken längd på barnet stolen är anpassad efter. I-Size ställer också högre krav än den tidigare standarden, till exempel på att stolen ska vara bakåtvänd tills barnet är 15 månader och att den ska ha Isofix (se nedan). Ett test av sidokrockar har också lagts till i den nya standarden.
Vad är Isofix?
Isofix är ett system som underlättar monteringen av bilbarnstolar. I stället för att fästa stolen med bilbälten fästs den med bilens fasta Isofixfästen, som sitter i delningen mellan stolsdynan och ryggstödet. Isofix började introduceras i Europa 2004, så systemet finns i princip i alla nyare bilar. Vid användning av Isofixfästen får barnets och bilbarnstolens sammanlagda vikt inte vara mer än 33 kilo.
Är alla stolar lika säkra?
Alla stolar som säljs på den svenska marknaden ska vara så säkra som standarden kräver. Råd & Rön testar bilbarnstolarna med ett test som är tuffare än standarden. Bland annat testar vi att krocka bilbarnstolarna i högre hastighet. Förutom krocktesterna testar vi också stolarnas hanterbarhet, ergonomi och om de innehåller några oönskade kemikalier.
Bas eller inte bas?
Några av bilbarnstolarna i testet säljs både med och utan bas. Vi har testat båda varianterna eftersom en bilbarnstol kan bete sig olika beroende på typ av fäste. Om du väljer en bas till bilbarnstolen brukar priset bli nästintill det dubbla. Basen har en klick i-funktion så att du lättare kan ta i och ur bilbarnstolen, medan basen sitter kvar i bilen. Det är praktiskt, inte minst till babyskyddet, så att du slipper fästa det med bälte vid varje tillfälle.
Oavsett monteringsalternativ är det viktigt att bilbarnstolen är lättmonterad. Särskilt om du inte kan ha den i bilen hela tiden, utan behöver flytta den i och ur bilen varje gång du ska köra. Ju fler gånger du ska flytta stolen desto större är risken att du gör fel om den är krånglig att montera.
– Den ska vara så enkel och uppenbar att montera att det helt enkelt inte går att göra fel, eftersom det kan få så allvarliga konsekvenser. Men överlag har tillverkarna blivit mycket bättre på den punkten, säger Ronny Karlsson.
Råd & Röns test tuffast
Vissa stolar på den svenska marknaden är plustestade, vilket är kompletterande test som är frivilliga och som är betalda av tillverkarna. De genomförs av Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI. I plustestet mäts de krafter som barnets nacke utsätts för under en frontalkrock. Detta är något som länge har ingått i Råd & Råd & Röns test, vilket är tuffare än både gamla och nya standarden. Vi har högre krockkrafter och mer realistiska krockar, eftersom vi använder ett riktigt bilchassi, inte en krocksläde. Dessutom testar vi ergonomin för barnet, hanterbarhet, risk för felhantering och om det finns oönskade ämnen i stolarna.
Kan jag köpa en begagnad stol?
En bilbarnstol som krockats ska lämnas till återvinningen. Om du köper begagnat, köp bara av någon du litar på, som kan garantera att bilbarnstolen inte har krockats. Materialet försämras även över tid, så köp inte en gammal bilbarnstol även om den inte har krockats. Rekommenderad livslängd på ett babyskydd är fem till sju år, medan en bilbarnstol inte bör vara mer än fem år gammal när du köper den eftersom den har en livslängd på ungefär tio år och ska hålla så länge barnet behöver det.
Hur gör jag med krockkudden?
En inkopplad krockkudde på passagerarplatsen kan vara livsfarlig för ett barn. Därför ska du aldrig låta ett barn i babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde sitta på en passagerarplats som har inkopplad krockkudde. Först när barnet är 140 centimeter långt är det säkert för barnet att sitta på passagerarplats med inkopplad krockkudde. Låt en auktoriserad märkesverkstad koppla ur krockkudden, om du inte har en bil där du själv kan stänga av den med nyckel. I vissa bilar kan krockkudden inte kopplas ur. Sidokrockkuddar är ingen fara för ett barn i bilbarnstol.
Hur länge behövs bälteskudde?
De flesta experter är ense om att en bilbarnstol, eller en bälteskudde, behövs fram till att barnet är mellan tio och tolv år, men att få ett allt större barn att vilja sitta kvar i bältesstolen är inte alltid enkelt. Att bara ha en kudde är bättre än inget alls, men då förlorar man sidoskyddet som bilbarnstolen ger och bältet sitter sämre.
– Personer under 150 centimeter skyddas inte av bilens krockskydd, så mitt råd till föräldrar är att satsa på en bra bältesstol även till de äldre barnen, säger Ronny Karlsson.