Så skyddar du barnet mot solen
Solskyddsprodukter för barn är en nödvändighet. Alla vi har testat är bra, men ingen kan ge hundraprocentigt skydd. Kläder och solhattar är viktiga komplement.
Råd & Rön har testat åtta solskyddsprodukter för barn, alla med minst solfaktor 50. Vi har valt fyra krämer och fyra sprayer, som samtliga visade sig ge ett gott skydd, och uppfylla solfaktorkraven. Krämerna ska enligt reglerna skydda mot både UVA och UVB-strålning, UVA-skyddet ska vara minst en tredjedel av UVB-skyddet. För barn ska man använda en kräm med lägst solskyddsfaktor 30 och alltid smörja in rikligt, så att huden täcks ordentligt.
Solskydden har testats i blindtester av en panel med 30 kvinnor. Alla testade samtliga produkters konsistens, lukt, färg med mera. Förekomsten av allergena ämnen, parfymer med mera undersöktes i laboratorium.
– Solskyddsprodukterna i testet är bra, säger Råd & Röns testansvariga Anna Edberg, och det är ingen större skillnad i betygen. Men vi har inte delat ut något absolut toppbetyg, eftersom vi aldrig kan lova ett totalt skydd mot solens skadliga strålar.
Råd & Rön har därför inte heller utnämnt någon Bäst i test, men däremot två Bra köp. Ett Bra köp är Niveas spray Kids som har lägre jämförpris per 100 milliliter än Acos kräm Kids Sun som toppade testet. Garniers kräm blev också Bra köp, trots att den hade lägst betyg. Men betygsskillnaderna var så små att det ändå räckte till ett positivt märke.
Bilder från labbtestet av solskyddsprodukterna
Solskyddsprodukter ska numera märkas med en hållbarhetssymbol. Alla i testet är märkta med tolv månaders hållbarhet från det burken har öppnats. I oöppnad förpackning kan de hålla betydligt längre.
– Men många solskydd håller längre än så, säger Anna Edberg, om du förvarar dem på en torr och mörk plats. Lukta på krämen, luktar den gott är den okej. Se också på konsistensen. Om krämen börjar skikta sig och bli rinnig är det dags att kasta den, då har den förlorat sina solskyddande egenskaper.
Se upp för de här krämerna
I testet ingick fler krämer, som inte säljs i Sverige, men vars testresultat publiceras i våra systertidningar i andra länder. Vi varnar för fem av dessa produkter! Köp inte dem om du är på semester i Italien, Spanien eller Portugal och behöver fylla på solskyddsförrådet.
Bioderma, Photoderm Kid SPF 50+ och Clarins Lait Solaire Special Enfants 50+ klarade inte UVA-testet.
Bilboa Bimbi Spray Solaire, Coppertone Baby crema solare protettiva och Solcare Spray niños FPS 50+ gav mindre skydd än det som anges på förpackningen.
Text: Ingrid Jacobsson
Testansvarig: Anna Edberg
Skydda barnen i solen
Barn är känsligare för solen än vuxna. De har lite melaniner, en grupp av pigment, som har till uppgift att absorbera en del av de skadliga strålarna. Med åldern ökar mängden melaniner
Samtidigt är barn utomhus mer än vuxna. Cirka 80 procents av vår livstidsexponering för sol äger rum före 18 års ålder. Har ett barn bränt sig i solen fem gånger eller mer ökar risken för malignt melanom med 80 procent.
0 – 6 månader. Så späda barn ska inte vara i solen alls. Ha alltid suffletten eller annan solskärm uppfälld på vagnen, sätt upp solskydd på sidorutorna i bilen. Klä barnen i kläder av tunt, tättvävt tyg, som täcker armar och ben, vänj dem vid att ha solhatt på sig.
6 – 12 månader. Efter sex månaders ålder kan du börja använda solskyddsprodukter. Men undvik ändå att ha barnet i direkt solljus. Använder du solskyddsspray, spraya inte direkt på barnet, det kan komma i ögonen. Spraya i din egen hand och smörj sedan in din telning.
Kom ihåg att ta på solskydd 30 minuter innan ni går ut, och upprepa proceduren efter bad eller om barnet blivit varmt och svettats.
12 månader – Barn som springer omkring kommer självklart att utsättas för sol. Använd solskyddskläder eller vanliga kläder, glöm inte solhatt och solglasögon. Smörj in med solskydd som har minst faktor 30. Och smörj inte för tunt - 30 milliliter behövs för att täcka kroppen på en sjuåring.
Om ditt barn bränt eller fått soleksem sig ska hen undvika solen några dagar tills huden läkts. Badda gärna med kallt vatten, lägg på en fuktig handduk eller använd kylbalsam. Kliar svedan eller eksemet kan du använda svag kortisonkräm på det utsatta stället.