Test kattmat: Ett av tre kattfoder innehåller mögelgifter
Höga halter av mögelgifter kan vara hormonstörande och cancerframkallande och är inget du vill ge till din katt. Vårt test avslöjar problematiska nivåer i ett torrfoder.
Dett finns över en miljon katter i Sverige och trots att alla katter behöver ungefär samma saker – protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler – finns det ett enormt utbud av kattmat på marknaden. Det finns mat för fin päls, för kräsna katter, för bra tänder och för hälsosamma njurar. Även variationen i pris är stor. Men att ett kattfoder är dyrt behöver inte betyda att det är bättre. Däremot innehåller många billiga foder mer spannmål, vilket ökar risken för att de innehåller mögelgifter.
För att undersöka hur stort problem det är med mögelgifter i kattmaten har vi testat 18 vanliga helfoder för vuxna katter. Vi har fokuserat på foder med en betydande del spannmål, där risken för problem med mögelgifter är störst. Mögelgifter bildas när grödor växer och lagras under bristfälliga förhållanden, till exempel om de torkas för långsamt.
Vi hittade mögelgifter i en tredjedel av de testade torrfodren. I Schesir Sterilized & Light with chicken hittade vi höga halter fumonisiner, som misstänks vara cancerframkallande. Det finns inget specifikt gränsvärde för fumonisiner i kattmat, men halten vi uppmätte är långt över genomsnittet i kattfoder, enligt en sammanställning gjord av den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA.
– Tillverkaren gör inget olagligt, men halten är så pass hög att det bör ringa en varningsklocka, säger Anna Edberg, projektledare för testet på Råd & Rön.
Även förra gången vi testade kattfoder fanns det fumonisiner i Schesirs kattmat. Det är ett mögelgift som nästan uteslutande finns i majs och att vi hittade det igen indikerar att företaget köper in dålig majs till sitt foder. Vi har sökt Schesir för att få en kommentar till resultatet, men inte fått något svar.
I torrfodren från Best Friend Bilanx, Bozita Feline, Budget, Ica Basic och Perfect Fit hittade vi låga halter av mögelgifter.
Gifterna vi har testat för
Deoxynivalenol (DON).
Kallas även vomitoxin, eftersom ett av de tydligaste symtomen på förgiftning är kräkningar och andra tarmstörningar. DON påverkar också immunförsvaret.
T2- och HT2-toxin.
Har liknande verkan som DON men är mer giftiga.
Zearalenon (ZEN).
Mindre giftigt än DON och T2- och HT2-toxin, men kan kopplas till fruktsamhetsstörningar som omlöpning och störd sexuell utveckling och beteende.
Fumonisin B1 och B2.
Är nästan uteslutande ett problem i majs och misstänks vara cancerframkallande.
Ochratoxin A (OTA). Kan vara giftigt för njurarna och cancerframkallande.
När vi senast analyserade näringsinnehållet i kattmaten var resultatet bra. Nästan alla testade produkter fick höga betyg för det. Och när vår tyska systertidning Test gjorde ett liknande test blev resultatet detsamma. Du behöver alltså inte betala dyrt för att få bra mat till katten.
– De allra flesta helfoder innehåller allt katten behöver. Det skulle vara så mycket badwill för tillverkare som inte sköter sig – de skulle försvinna från marknaden, säger Ann Högberg, forskare i fodersäkerhet på Statens veterinärmedicinska anstalt.
Påståendena på kattmatsförpackningarna kan i många fall tas med en nypa salt. Flera av produkterna skryter om smaskiga ingredienser som tonfisk, räkor och lax. Men när vi granskade innehållsförteckningarna visade det sig att det ofta bara handlar om några få procent av innehållet. En massa olika läckerheter och smaker är inte heller något som katten behöver.
– Nej, det är marknadsföring – man vill ha en ny smak i hyllan. Det viktiga är att kattens grundläggande näringsbehov är uppfyllda. Sedan kan katter vara så väldigt sparsmakade att de hellre svälter ihjäl än äter något de inte gillar. De kan vara väldigt kräsna med smaken, säger Ann Högberg.
En stor del av det som står på förpackningarna är viktigare för matte och husse än vad det är för katten. En kattmatssort, Best Friend Bilanx, skryter till exempel om att den är glutenfri. Men det spelar egentligen ingen roll, eftersom det hittills inte finns några konstaterade fall av glutenintolerans hos katt. Det är något som husse eller matte för över från sin egen diet.
Något som är viktigt att hålla ett öga på är att katten inte blir överviktig – ett vanligt problem. Serveringsstorlekarna som står på förpackningen blir, enligt Ann Högberg, ofta missvisande.
– Tillverkarna är skyldiga att ange dosering, men det blir nästan alltid fel eftersom energiinnehåll och katters behov varierar. Det är bättre att utgå från den egna katten. En katt med normalhull som mår bra får i sig alla näringsämnen den behöver. Med normalhull ska man inte se revbenen, men kunna känna dem. Och tittar man på katten ovanifrån ska man se en liten midja. Är man osäker kan man fråga sin veterinär och sedan ta hjälp av vågen för att se att katten håller sin målvikt. Om man har en överviktig katt är det viktigt att ta hjälp för att lägga upp bantningsprogram. Det kan vara livsfarligt att banta en katt för snabbt, kroppen hinner inte med, säger Ann Högberg.
Så vill katten äta
- En vild katt kan äta åtta möss om dagen. Även tamkatter är köttätare och äter många små mål per dag.
- Tjocka katter kan få problem med leder, hjärta, lungor och lever, samt få diabetes. De kan även få svårt att tvätta sig ordentligt och då få hudproblem. Övervikt gör katten trött och på sämre humör. 20–40 procent av alla katter i Sverige är enligt försäkringsbolaget Agria överviktiga.
- Har du en tjock katt bör du ta hjälp av en veterinär för att ta fram en bantningsplan, det kan vara farligt att göra själv.
- Katter är strikta köttätare och behöver animalisk föda, inte grönsaker eller spannmål. De har ett högt proteinbehov, och behöver specifikt få i sig aminosyrorna taurin och arginin, fettsyran arakidonsyra, A-vitamin och niacin.
- Vilda katter jagar smådjur och äter upp dem på en gång, och äter således bara färsk mat. De skulle aldrig äta kadaver, som hundar.
- Blöt mat bör bara ligga i matskålen i någon timme. Torr mat kan ligga framme i skålen längre.
- Katter är ursprungligen ökendjur som får sitt mesta vatten genom maten. Därför kan det vara svårt att få katten att dricka och den behöver därför alltid tillgång till friskt vatten.
- Katter äter och dricker inte på samma ställe, så mat- och vattenskålen ska inte stå bredvid varandra. Och de ska absolut inte stå vid kattlådan.
- Mat- och vattenskål ska vara bred, för katter gillar inte att morrhåren tar i skålen när de äter och dricker.
- Katter ska inte äta rå fisk, eftersom de kan innehålla ett ämne som bryter ner B-vitamin. Många katter är laktosintoleranta och ska inte äta mjölkprodukter.
Så byter du sort
Om du vill byta ut det vanliga fodret du ger till din katt till något annat bör du gå försiktigt till väga. Byter du för snabbt kan det orsaka mag- och tarmproblem och katten kan börja kräkas eller få förstoppning eller diarré. Fasa in det nya fodret långsamt under en vecka eller två. Om katten visar något symptom kan det vara ett tecken på att det går för fort.
Kommentar 2019-09-03
Efter Råd & Röns publicering har Schesir skickat nedanstående kommentar till testresultatet:
Med anledning av kattmatstestet vill vi på Agras Pet Foods som äger produktmärket Schesir klargöra att produktsäkerhet prioriteras högt hos oss och att det är något vi aldrig skulle äventyra med. Schesir kattfoder är säkert och det fyller alla EU-rekommendationer och lagar. Man kan med gott samvete ge Schesir till sin fyrfotade vän och man behöver inte vara orolig för att katten skulle bli sjuk av att äta Schesirs torrfoder.
I motsats till vad Råd & Rön skriver finns det inga vetenskapliga undersökningar av EFSA (European Food Safety Authority) som skulle bevisa att fumonisin skulle vara en hälsorisk för katter. Enligt EU:s rekommendation får kattfoder innehålla högst 5 mg fumonisin/kg – ett direktiv som också Agras Pet Foods självklart följer.
I själva verket innehåller Schesirs produkt Schesir Sterilized & Light with chicken endast 1,9 mg fumonisin/kg enligt Råd & Röns test – vilket endast är ungefär hälften så mycket som den övre gränsen enligt EU-rekommendationen. Våra sällskapsdjurs hälsa är mycket viktigt för oss och vi tar Råd & Röns test på stort allvar. Vi kommer även i fortsättningen att arbeta för smakliga, hälsosamma och säkra djurfoder.
Replik från Råd & Röns chefredaktör Daniel Kjellberg:
Råd & Rön har aldrig påstått att Schesir/Agras bryter mot några EU-regler. Däremot sticker märkets höga halter av fumonisiner ut i vårt testresultat, vilket vi självklart tycker att våra läsare har rätt att få veta. Halterna ligger högt över snittet enligt en sammanställning som gjorts av den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA.
Även om det inte forskats på specifikt katter är det enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, vars expertis vi anlitat i samband med testet, väl dokumenterat att fumonisiner har skadliga verkningar på djur (läs mer här).
Om Schesir/Agras verkligen tar vårt test på allvar borde företaget snarare se över sina produktionsmetoder än att vifta undan problemen med mögelgifter som i inlägget ovan.