Det minsta man kan begära av bärselar för de allra minsta är att säkerheten är oklanderlig. Men ingen av de tio undersökta selarna klarar alla prov, visar Råd & Röns test.
Det är både mysigt och praktiskt att bära bebisen i en bärsele på magen. Och även om ett litet barn inte ska sitta för länge i samma ställning ska bärselen vara bekväm och skön för både bäraren och barnet. Eftersom det dessutom är det mest dyrbara och sköra vi bär på måste vi helt kunna lita på selen.
Råd & Rön har testat tio bärselar för barn från drygt tre kilo upp till som mest 20 kilo. I testet har vi kontrollerat bärselarnas funktion och komfort endast när barnet sitter vänt in mot bärarens mage. Det är den bästa ergonomiska positionen för de allra minsta barnen, eftersom de fortfarande behöver extra stöd för både huvud, rygg och höfter.
Barnen i vår testpanel har varit mellan tre och tio månader gamla. Alla modeller uppfyller den rådande europeiska standardens krav för bärselar, utom Becos Gemini och ErgoBaby Original. Benöppningarna på dessa modeller går inte att göra tillräckligt små, och därmed kan det finnas risk att små barn kan glida ur. Just nu är den europeiska standarden under utvärdering och kommer att uppdateras.
Vi har utöver standarden även testat klämrisk och nackstöd, och här har de flesta av modellerna anmärkningar. Baby Björns modell One har ett bra samlat betyg, men just på grund av ett för klent nackstöd vill vi ändå inte utse den till bäst i test.
Kemikalier och klämrisk
Att välja en bärsele som både är bekväm för bäraren och ger bra sittkomfort, rätt stöd och är säker att både sitta i och tugga på för din bebis visar sig vara en svår uppgift. Sju av modellerna har ett klent eller otillräckligt nackstöd, på tre finns det klämrisk och i två är det risk för att ett litet barn kan glida ur.
Britax Bärsele är den enda som inte får någon anmärkning på säkerheten, men den och Stokkes MyCarrier innehåller höga halter av olika fosforerade flamskyddsmedel. Även modellen från Infantino innehåller flamskyddsmedel samt även PAH (polycykliska aromatiska kolväten), men i små mängder.
Betyget för säkerheten kan aldrig bli mer än sju i våra tester. Det inte är möjligt att kontrollera allt för att helt kunna garantera produktens säkerhet. Finns det inga anmärkningar på säkerheten ger det ett litet utslag i det totala betyget.
Men om en eller flera testade variabler visar sig inte uppfylla kraven drar det ner det samlade betyget rejält. Meducas New Style, till exempel, har genomgående bra betyg vad det gäller både komfort och hanterbarhet, men på grund av ett otillräckligt nackstöd och klämrisk blir det ett ordentligt poängavdrag på det samlade betyget. Hade tillverkaren bara tänkt på säkerheten lite mer hade modellen i stället toppat listan.
Stora skillnader
En bärsele ska inte bara vara säker, utan den ska också vara bekväm för både den som bär och den som blir buren. Här skiljer det sig ganska mycket mellan modellerna.
Många selar har till exempel en för smal sittyta så att benöppningarna kommer för nära varandra. Benen faller nedåt, och barnet hänger för mycket i selen. För de allra minsta innebär det att de inte kan inta den viktiga ”grodställning” där knäna ska vara högre än höfterna för att avlasta rygg och höfter.
– Något att också se upp med på en del modeller är tryckknappar och spännen som sitter olämpligt och riskerar att trycka på barnets kropp, säger Sofia Börjeskog, testledare.
Ibland kan det bli bråttom för småbarnsföräldern. Att lätt få på sig selen, och att kunna få i eller ur sitt barn snabbt och enkelt, kan underlätta vardagen betydligt. På flera modeller är spännena placerade så att det hamnar på bärarens ryggsida, vilket gör det hart när omöjligt att ta på sig selen själv.
Men även de andra modellerna skiljer sig åt en hel del, och det bästa är att prova i affären. Testpanelens upplevelse av till exempel bärkomforten skiljer sig rejält i betyg. Allteftersom barnet växer ska det också gå att justera selen, både nackstödet och stödet för ryggen.
Olika modeller löser det på lite olika vis. ErgoBabys Original har en alldeles egen, småsnål lösning: Det är först när du har öppnat förpackningen som du förstår att insatsen för det minsta barnet, 3,2 till 5,5 kilo, måste köpas separat.
Text: Malin Olsson
Testansvarig: Sofia Börjeskog
Så hittar du en bra bärsele
- Nackskyddet ska ge tillräckligt stöd, vilket också är en bra funktion för de lite större barnen när de somnar i selen.
- Det minsta barnet ska kunna sitta i ”grodställning”, ryggen c-formad med knäna ovanför höfterna, för att avlasta barnets rygg och höfter.
- Spännen och knappar ska vara placerade så att de inte trycker på barnets kropp.
- Den ska ge tillräckligt stöd för rygg, höfter och nacke utan att den begränsar barnets rörlighet.
- Selen ska kunna justeras allteftersom barnet växer.
Slutsats
Råd & Rön har testat tio bärselar för barn, som kostar fr��n 350 till 1 300 kronor. Komfort och hanterbarhet, som är testade med barnet vänt mot bärarens mage, skiljer sig stort mellan olika modeller. Men värre är att ingen gick igenom testet utan anmärkning på säkerheten. Bland annat hittade vi dåliga nackstöd, klämrisker samt flamskyddsmedel.