Inga ursäkter för gifter i vagnarna
Duovagnar är lättkörda och robusta, men i vårt test innehåller över hälften av vagnarna giftiga kemikalier. Och se upp med Kronans liggvagn – den kan vara farlig för ditt barn.
Vi har testat sju duovagnar av stora och kända fabrikat som är vanliga i Sverige. En duovagn har ett enda chassi, men två insatser att byta mellan: en liggdel som används när barnet är nyfött, och en sittdel som passar när barnet har blivit lite större. Till vagnen från Emmaljunga finn flera chassin. Vi har valt Duo S Air chassi.
Bäst i test är Trailz från Stokke, med ett gemensamt betyg på 73 av 100 för de båda insatserna. Det är den dyraste duovagnen i testet, men den är också riktigt bra.
– Med så många deltester som vi gör på barnvagnar är det svårt att få så mycket högre betyg än drygt 70. Det är alltid någon del som fallerar, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.
Det går att tillverka utmärkta barnvagnar utan giftiga ämnen som PAH, klorerade paraffiner och flamskyddsmedel - kemikalier som bland annat kan vara cancerframkallande och hormonstörande. Det bevisar vagnarna från Stokke och Emmaljunga i vårt test. Det finns alltså inga ursäkter att använda dessa kemikalier. Ändå hittar vi dem i över hälften av duovagnarna.
Särskilt allvarligt är det när vi hittar kemikalierna i de delar där barnet kommer åt att suga. Men vi hittar dem även i handtaget där föräldrarna och syskonen håller sina händer.
Liggvagnen från Kronan faller igenom helt i vårt säkerhetstest. I den kan barnet fastna med huvudet mellan handtaget och vagnkanten och bli hängande. En sådan stor säkerhetsbrist påverkar betyget rejält, och därför får vagnen endast 7 i samlat betyg.
3 tips inför vagnköpet
- Säkerhetsselar kan vara krångliga att hantera, så glöm inte att testa dem.
- Se till att förvaringsfacket under vagnen är tillräckligt rymligt.
- Ta mått på bilens bagageutrymme så att du vet att vagnen får plats.
När vi testar vagnarnas köregenskaper, och hur väl de fungerar i vardagen, klarar sig alla vagnarna överlag riktigt bra. De stora skillnaderna, förutom i kemikalieinnehåll och säkerhet, visar sig först när du ska kånka ombord vagnen på en buss eller stuva in den i en bil.
Testvinnaren Stokke, till exempel, är svår att fälla ihop. Den går heller inte att låsa i hopfällt läge och är därför svår att bära. Om det inte hade varit för kemikalierna är Bugaboo en bra vagn, utan några direkta svagheter. Den kan du både fälla ihop, transportera i bil, bära uppför trappor och åka buss med utan några större problem.
Rengöringen är en annan viktig detalj där det skiljer sig. Barn är barn och tyg och remmar blir smutsiga. Även om det ofta räcker att torka bort fläckarna med trasa kan det vara guld värt att snabbt kunna lossa på fodret och slänga in det i maskinen. Men förvånansvärt många foder tål inte maskintvätt utan måste tvättas för hand.
Kronans sittvagn får 3 i betyg för komfort. Den har för lite stoppning för att ett barn ska kunna sitta bekvämt under en längre tid. Kronan får också lågt betyg för förvaringsutrymmet under vagnen. Det är tillräckligt stort och lätt att komma åt, men konstruktionen gör att småsaker kan trilla ut under färden.
Andra detaljer som måste fungera lätt, snabbt och smidigt i småbarnsvardagen är reglage och knappar. På vagnen från Trille är suffletten i vägen när du ska justera lutningen på ryggstödet. Reglaget upplevs dessutom som både trögt och obekvämt att använda. På Stokkes modell sitter det här reglaget under sätet, vilket inte heller är helt optimalt.
Farlig barnvagn från Kronan
Kronans liggvagn har fått låga betyg i vårt test på grund av brister i säkerheten. Säkerhetsstandarden för barnvagnar är tydlig. Om innermåttet på ligginsatsen överstiger 800 millimeter ska tillverkaren säkerställa att barnet inte riskerar att fastna och bli hängande i huvudet mellan handtag och insats. Kronans ligginsats är över 800 millimeter, övriga insatser i testet är kortare.
Kronan kommenterar testresultatet: "Kronan Duo/S uppfyller produktsäkerhetslagen samt är certifierad med P-märkning utfärdat av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. I produktbeskrivningen framgår det att vagnen inte är tillverkad för den användning som testats av Råd och Rön."
Råd & Röns testchef Ronny Karlsson: "Om det är dålig design eller dålig produktionskontroll från Kronan vet vi inte, men det är klantigt att riskera att hamna i den här situationen, med säkerhetsbrister som följd. Det finns inga undantag i säkerhetsstandarden för specifika användningsområden, oavsett om det står i en manual. Att dessutom försöka skjuta över ansvaret på ett externt testinstitut är att försöka komma undan sitt tillverkaransvar."